To ελληνικό Πασχαλινό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες!

Η συνταγή απο το αγαπημένο μας site http://caruso.gr

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εξαιρετικά απλή και εύκολη συνταγή, με εγγυημένο αποτέλεσμα. Το μόνο μυστικό  επιτυχίας -όπως πάντα- είναι η πρώτη ύλη: το αρνί πρέπει να είναι καλό.
Αυτό, για μένα τουλάχιστον, σημαίνει μικρό ζώο 6-7, το πολύ 8 κιλά, ντόπιο και θηλυκό,  εξαιρουμένης της καλοκαιρινής περιόδου, που τα αρνιά γευστικά είναι υποδεέστερα.

√Στην Κεφαλονιά αναζητείστε το καλύτερο αρνάκι στα κρεοπωλεία ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

σταμουλής καταστημα

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 -2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

αρνάκι πάσχα στο φούρνο με πατάτες 11. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.

αρνάκι πάσχα στο φούρνο με πατάτες 22. Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

αρνάκι φούρνου με πατάτες για Πάσχα 43. Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.

πασχαλιάτικο αρνάκι φούρνου με πατάτες 54. Bάζετε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.

Πασχαλιάτικο Αρνάκι φούρνου με πατάτες 20140101_0011Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.

αρνακι-φουρνου-πατατες_20130505_0491Το άρθρο με την εξαιρετικά δημοφιλή συνταγή μου για τραγανό αρνάκι φούρνου με πατάτες, πρωτογράφτηκε για το pandespani.

SOURCEwww.caruso.gr
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο