Ετσι πρέπει να καθίσεις στο αεροπλάνο για να σωθείς σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος

Μπορεί να νομίζουμε το αντίθετο, αλλά σύμφωνα με έρευνα το 87,7% των αεροπορικών δυστυχημάτων μπορεί να έχει μηδενικές απώλειες μετά από μία συντριβή.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για να βγει κάποιος ζωντανός από ένα αεροπορικό δυστύχημα θα πρέπει να έχει πάρει τη σωστή θέση στο κάθισμά του.

Οι εμπειρογνώμονες, λοιπόν, αναφέρουν πως το να πάρει κάποιος εμβρυακή στάση (να κουλουριαστεί δηλαδή) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να βγει σώος από μία τυχόν συντριβή.

Μία βρετανική έρευνα, λοιπόν, εξηγεί το γιατί αυτή η στάση μπορεί να σώσει την ζωή των επιβατών.

Μπορούν να συμβούν δύο πράγματα σε ένα επιβάτη κατά την συντριβή:

Στη πρώτη φάση,  όταν ένας επιβάτης είναι κατά την συντριβή στη θέση του, τότε θα συνεχίσει να κουνιέται προς τα μπροστά, ακόμη κι αν φοράει ζώνη.

Η πιο κρίσιμη στιγμή, όμως, είναι αυτή που επακολουθεί, καθώς κατά τη συντριβή το πάνω μέρος του σώματός εκτοξεύεται προς τα μπροστά και έτσι είναι πιθανό να πέσει κάποιος με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε κάτι. Αυτό είναι σίγουρο πως θα συμβεί αν βρίσκεσαι στην οικονομική θέση.

Έτσι, η καλύτερη θέση που μπορείς να πάρεις είναι η εμβρυακή, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να χτυπήσεις το κεφάλι και τον κορμό σου.

«Αν γίνει κάποιο αεροπορικό ατύχημα, έχεις πολλές πιθανότητες να επιβιώσεις. Πολύ λίγα
αεροπλάνα καταλήγουν κατά τη συντριβή τους αμέσως στο έδαφος και από αυτά συνήθως δεν επιβιώνει κανείς», αναφέρεται στην έρευνα.

Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη στάση ευνοεί τους επιβάτες να φύγουν γρήγορα από το αεροπλάνο σε περίπτωση φωτιάς, κάτι που δεν είναι εύκολο για όσους έχουν τραυματιστεί κατά την συντριβή.

Αυτή είναι η σωστή στάση του κηδεμόνα, σύμφωνα με την Πολιτική Αεροπορία του Καναδά:

  • Ο κάτω κορμός του σώματός μας πρέπει να είναι καρφωμένος στο πίσω μέρος της θέσης.
  • Η ζώνη πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο σφιχτή και όσο πιο κοντά στην περιοχή της περιφέρειας (λεκάνη) γίνεται.
  • Αν η ζώνη ασφαλείας περιλαμβάνει και ειδικό λουρί για τον ώμο, τότε θα πρέπει και αυτό σφιχτό, χωρίς όμως να τοποθετήσεις την ζώνη σου πιο πάνω από την λεκάνη σου (βήμα 2).
  • Η ζώνη πρέπει να είναι μην έχει κόμπους ή να είναι γυρισμένη, αλλά ίσια πάνω στο σώμα σου.
  • Τα γόνατα θα πρέπει να είναι κολλητά και τα πέλματα θα  πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα και να είναι τοποθετημένα ελαφρώς μπροστά από το κάθισμα του επιβάτη. Τα πόδια δεν πρέπει να είναι τοποθετημένα κάτω από το κάθισμά  ή στο μπροστινό, έτσι ώστε να μην τραυματιστούν την ώρα της πρόσκρουσης.
  • Δεν χρειάζεται να βγάλει κάποιος τα παπούτσια του, εκτός κι αν ψηλοτάκουνα. Άλλωστε  σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσεις αμέσως το αεροπλάνο, τότε πιθανό να μην έχεις χρόνο να τα ξαναφορέσεις.
  • Μην βάζεις πάνω σου μαξιλάρια ή κουβέρτες . Τα μαξιλάρια και κουβέρτες δεν είναι συνήθως σχεδιασμένα για να απορροφούν ενέργεια ή να  διώχνουν τα  κρουστικά φορτία πάνω από το σώμα. Επίσης, τα συγκεκριμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να αυξήσουν τη πιθανότητα τραυματισμού, δίνοντας μια ψευδή εντύπωση ότι το σώμα στηρίζεται κάπου. Επίσης, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες δημιουργούν επιπλέον ακαταστασία στο διαδρόμους προκαλώντας έτσι προβλήματα κατά την εκκένωση. Μαξιλάρια ή κουβέρτες μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέρεται στις πληροφορίες ως στήριγμα για τα παιδιά προκειμένου η ζώνη ασφαλείας του να προσαρμοστεί κατάλληλα πάνω του.

Φωτογραφίες: Shutterstock

SHARE

Σχόλιο

  1. και αν ειχε και η γιαγια μου αρχ…….θα την λεγαμε παππου

Προσθέστε το σχόλιο σας

Kανόνες Σχολιασμού

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ www.kefaloniapress.gr

Ο δικτυακός τόπος www.kefaloniapress.gr (στο εξής kefaloniapress.gr ή «ο ιστότοπος»), προσφέρει τις υπηρεσίες του με τους παρακάτω όρους χρήσης, τους οποίους ο χρήστης (στο εξής «χρήστης» ή απλώς «εσείς») καλείται να διαβάσει προσεκτικά και να προβεί σε χρήση των υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως και συναινεί στην εφαρμογή τους. Χρησιμοποιώντας το kefaloniapress.gr αποδέχεστε πλήρως τους παρόντες όρους χρήσης, οι οποίοι και αποτελούν δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε εσάς και τους δημιουργούς του kefaloniapress.gr, ισχύοντες ωσάν να τους έχετε υπογράψει εγγράφως.

Σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίηση αυτών των όρων χρήσης, η χρήση εκ μέρους σας του kefaloniapress.gr σε επόμενο χρόνο σημαίνει και την εκ νέου αποδοχή εκ μέρους σας των νέων όρων χρήσης και την δέσμευσή σας από αυτούς.

Ο διαδικτυακός τόπος kefaloniapress.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του σύμφωνα με τον ν. 2121/1993  “Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας”, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Συνεπώς, οι δημιουργοί του kefaloniapress.gr διατηρούν τα αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο σχεδιασμό και στο σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού Τόπου. Τυχόν παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών των δημιουργών με οποιονδήποτε τρόπο επισύρει τις ευθύνες και ποινές που ορίζει ο νόμος.

 

1. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ


1.1 
Όλοι οι χρήστες του kefaloniapress.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν τα άρθρα που δημοσιεύονται στον ιστότοπο. Κατά την ανάρτηση σχολίων και την ανταλλαγή απόψεων με τους άλλους χρήστες, οφείλετε να τηρείτε τους κανόνες δεοντολογίας του παρόντος άρθρου.

1.2  Αποδέχεστε ότι, παρ’ όλο που το kefaloniapress.gr σας παρέχει την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή και τα μέσα για δημοσίευση περιεχομένου, είστε αποκλειστικά υπεύθυνος/η για κάθε είδους περιεχόμενο που αναρτάτε (δεδομένα, κείμενα, εικόνες, μηνύματα κ.α.). Το kefaloniapress.gr σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδέχεται ή ενστερνίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις εκφραζόμενες στα σχόλια προσωπικές ιδέες ή αντιλήψεις των χρηστών. Διατηρείτε στο ακέραιο την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιοποιείτε, καθώς και για τυχόν παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που δημοσιεύσετε περιεχόμενο ή απόψεις και σχόλια που ενδεχομένως έρχονται σε αντίθεση με τους παρόντες όρους, το kefaloniapress.gr δεν θα φέρει καμία απολύτως ευθύνη για οποιασδήποτε φύσης ζημία τυχόν υποστούν οι επισκέπτες ή άλλοι χρήστες του από αυτό, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να παραδώσει τα στοιχεία σας στις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν.

1.3  Σας συνιστούμε αυστηρά να εκφράζεστε με ακρίβεια και μετριοπάθεια στην κριτική σας. Προσβλητικές ή υβριστικές εκφράσεις μπορεί να οδηγούν στην αφαίρεση ολόκληρου του σχολίου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να θίγετε την τιμή, αξιοπρέπεια ή προσωπικότητα οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου. Επίσης δεν επιτρέπεται η σύνταξη αναρτήσεων σε greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή σε κεφαλαία γράμματα.

1.4  Οι διαχειριστές του ιστοτόπου δεν έχουν νομική υποχρέωση να ελέγχουν τα σχόλια και τις τυχόν συζητήσεις μεταξύ των χρηστών, ούτε είναι εφικτός ο πλήρης και διαρκής έλεγχος. Παρ’ όλα αυτά διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το υλικό κάθε μορφής επικοινωνίας μέσα στον ιστότοπο και να αφαιρούν περιεχόμενο χωρίς καμία ειδοποίηση ή εξήγηση κατά την απόλυτη κρίση τους. Οποιαδήποτε αντίρρηση σχετικά με την αφαίρεση ανάρτησης πρέπει να απευθύνεται στους διαχειριστές μέσω προσωπικού μηνύματος και να μην διατυπώνεται στο χώρο του δημόσιου σχολιασμού.

1.5  Σε περίπτωση που το kefaloniapress.gr ειδοποιηθεί ότι το περιεχόμενο σε κάποιο σχόλιο που φιλοξενεί, θίγει τρίτα πρόσωπα ή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων, καθώς και για κάθε εν γένει αθέμιτη ή βλαβερή χρήση του ιστοτόπου, διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στην άμεση και χωρίς προειδοποίηση διαγραφή του αθέμιτου ή προσβλητικού περιεχομένου.

1.6  Ευθύνεστε απέναντι στο kefaloniapress.gr και τους συνεργάτες του, για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία προκύψει από την χρήση εκ μέρους σας των υπηρεσιών του ιστοτόπου με αθέμιτο τρόπο ή μη σύμφωνο με τους παρόντες όρους. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες του Δικτυακού Τόπου για:

Α) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή εγκατάσταση παράνομου, επιβλαβούς, πορνογραφικού, απειλητικού, προσβλητικού, επιζήμιου, δυσφημιστικού, χυδαίου, βίαιου, υβριστικού, ρατσιστικού ή άλλως αποδοκιμαστέου περιεχομένου ή περιεχομένου που παραβιάζει την προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα άλλων ή προκαλεί συναισθήματα μίσους ή τρόμου, ή/και οποιοδήποτε άλλο συνιστάμενο ποινικό αδίκημα.

Β) Μίμηση οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου ή ψευδή δήλωση για την ταυτότητα του χρήστη ή παραπλανητική δήλωση αναφορικά με τη σχέση του χρήστη με κάποιο άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Γ) Μίμηση με παραχάραξη ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο αλλοίωση των στοιχείων του Δικτυακού Τόπου με σκοπό την παραπλάνηση ως προς την προέλευση του περιεχομένου που μεταδίδεται μέσω των υπηρεσιών του kefaloniapress.gr.

Δ) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή εγκατάσταση περιεχομένου από άτομο που δεν έχει δικαίωμα να διαθέσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο βάσει νόμου ή βάσει εμπιστευτικής σχέσης.

Ε) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση λογισμικού ή περιεχομένου κάθε μορφής (κειμένου, εικόνας, ήχου, video, animation) που παραβιάζει οποιαδήποτε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε τρίτου.

ΣΤ) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση αυτόκλητης ή μη εξουσιοδοτημένης διαφήμισης ή άλλου περιεχομένου προώθησης προϊόντων, την αποστολή ανεπιθύμητων και μη προσκαλούμενων από τον λήπτη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam) και οποιαδήποτε άλλη μορφή ανεπιθύμητης προώθησης περιεχομένου.

Ζ) Ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση, προώθηση ή διάθεση περιεχομένου που περιέχει ψηφιακούς ιούς ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό κώδικα, αρχείο ή πρόγραμμα σχεδιασμένο να παρεμβληθεί, καταστρέψει ή περιορίσει τη λειτουργία οποιουδήποτε λογισμικού ή εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η) Παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων άλλων χρηστών με οποιονδήποτε τρόπο.

1.7  Σε περίπτωση παραβίασης οποιουδήποτε από τους παραπάνω κανόνες, οι διαχειριστές του kefaloniapress.gr διατηρούν το δικαίωμα να απομακρύνουν το προσβλητικό περιεχόμενο, επιφυλασσόμενοι για οποιαδήποτε άλλη αξίωσή τους έναντι του χρήστη που παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Εάν δεν συμφωνείτε με τους παρόντες Όρους Χρήσης οφείλετε να μη χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες σχολιασμού του ιστοτόπου kefaloniapress.gr