ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απουσιών από τις ιώσεις

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να υπάρξει άμεση – κεντρική αντιμετώπιση από το Υπουργείο Παιδείας, στο πρόβλημα των απουσιών λόγω ιώσεων και μέτρα στήριξης της υγείας και της σχολικής υγείας στο Νομό.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει το ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις απουσίες των μαθητών λόγω διαφόρων ιώσεων. Στα σχολεία έχουμε μαθητές που μόνο εξαιτίας των πρόσφατων επιδημιών έχουν απουσίες δύο – τριών εβδομάδων (δηλαδή κοντά ή πάνω από 70 – 100 απουσίες). Είναι φανερό ότι, με τα υπάρχοντα – πάγια δεδομένα στα όρια των δικαιολογημένων απουσιών, θα υπάρξουν προβλήματα ανεπαρκούς φοίτησης για τα οποία δεν θα φταίνε οι μαθητές. Θεωρούμε ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθησία και κεντρική ρύθμιση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή τις επιδημίες, τονίζει το πρόβλημα της ανυπαρξίας δομών σχολικής υγείας (που φθάνει μέχρι την αδυναμία των σχολείων να έχουν μια στοιχειώδη προμήθεια σε φάρμακα). Φέτος ούτε καν δεν υπάρχουν στα περισσότερα σχολεία τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούσαν μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με οδηγίες προηγούμενων χρόνων. Λόγω της υποχρηματοδότησης τα σχολεία δεν είναι σε θέση να πάρουν ούτε μέτρα πρόληψης, αλλά ούτε και άμεσης ιατρικής φροντίδας παιδιών που αρρωσταίνουν. Στα προβλήματα προστίθενται εκείνα της υποστελέχωσης των αγροτικών ιατρείων – των κέντρων υγείας και των Νοσοκομείων των νησιών μας, της τραγικής κατάστασης στον ΕΟΠΥΥ, της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μαθητές (πχ παιδιά ανέργων, μεταναστών κοκ). Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μαθητές που μένουν ακάλυπτοι ιατροφαρμακευτικά λόγω υποστελέχωσης δομών και οικονομικής δυσχέρειας ή λόγω ότι οι γονείς των μαθητών είναι ανασφάλιστοι.

Να μην ξεχνάμε πως:

 • Με τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει, έχουν δημιουργηθεί τμήματα ακόμη και 30 παιδιών, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων.
 • Υπάρχουν σχολεία με άθλιες συνθήκες υγιεινής (υγρασία, όχι επαρκής φωτισμός και αερισμός, θρανία πολύ κοντά το ένα στο άλλο κλπ).
 • Τα κοντέινερς, με τα οποία έχει γεμίσει ο Νομός μετά το σεισμό, αποτελούν «εκκολαπτήριο» για όλες τις ιώσεις.

Στο δρόμο τω προηγούμενων η σημερινή συγκυβέρνηση αφήνει το πράγμα να «κυλάει», χωρίς καμία μέριμνα, μετακυλώντας όλη την ευθύνη στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των ίδιων των μαθητών.

Σαν ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης δηλώνουμε πως δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την αντιμετώπιση.

Απαιτούμε:

 1. Εδώ και τώρα να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των απουσιών.
 2. Άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
 3. Στελέχωση όλων των δομών υγείας στο Νομό και έναρξη διαδικασίας προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποκλειστική σχολική απασχόληση.

Δηλώνουμε πως δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης της ζωής των παιδιών μας και καλούμε την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, να διεκδικήσουμε μαζικά τα παραπάνω αιτήματα.

Αργοστόλι 12 Φλεβάρη 2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

SHARE

3 Σχόλια

 1. Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις ιώσεις και αποκαλύπτουμε το βρώμικο ρόλο τους ως ενεργούμενα των μνημονιακών κυβερνήσεων που ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση να βγάλει εγκύκλιο μη υπολογισμού των απουσιών, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 2010, αλλιώς ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι θα κατέβουμε σε πλατιά, μαζική ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη ΔΔΕ όποια μέρα μένει κενή από παραστάσεις-κινητοποιήσεις-δράσεις κτλ κηρύσσοντας 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας.
  ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΕΝΑ DETTOL ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ ΑΝΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΩΡΑ!

 2. ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ………..ΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!!!
  ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ….ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΟΧΙ!
  ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ONLINE!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο