Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Μυζηθρόπιτα με συνταγή από Πρίγκιπα

    Στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Γιωργος Πριγκιπας Αποστολατος  ανέβασε σήμερα ένα από τα πλέον παραδοσιακά γλυκά της άνοιξης τα οποία έφτιαχναν κυρίως στα χωριά της ορεινής Κεφαλονιάς εκεί που υπήρχαν πρόβατα και κατσίκια. Είναι εποχές που το γάλα αφθονεί και οι νοικοκυρές έπρεπε να μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να το χρησιμοποιούν για τη θρέψη της οικογένειας. Η μυζηθρόπιτα είναι μια εύκολη συνταγή με υλικά που βρίσκονται σε όλα τα νοικοκυριά . Η συνταγή του  Γιωργος Πριγκιπας Αποστολατος  είναι κάπως εκσυγχρονισμένη με τη βανίλια και το κτύπημα στο μίξερ.. Την μυρωδιά των αυγών την παίρνει ο άνηθος ή και το μάραθο για πιο έντονη γεύση και η κανέλα στο πασπάλισμα. Οπως και να έχει , η μυζηθρόπιτα δεν έλειπε από κάνενα αγροκτηνοτροφικό σπίτι της Κεφαλονιάς. . Η συνταγή του Γιωργος Πριγκιπας Αποστολατος   είναι απο την περιοχή της Σάμης!

Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Μυζηθρόπιτα, “Το γλυκό – έθιμο της Τυρινής”, (και του Πάσχα) που αρχίζει να χάνεται.

Υλικά : 2,5 κιλά μυζήθρα χλωρή, ανάλατη απο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα –

16 αυγά και 1 προαιρετικά για την επικάλυψη –

 4 βανίλιες –

1 κουτάλια της σούπας κόφτη κανέλα –

 1 κουτάλια της σούπας κόφτη μπέικιν πάουντερ –

μισό ματσάκι άνηθο –

μισό κιλό ζάχαρη –

2 φλιτζανες μεγάλες του τσαγιού μέλι –

1 ποτήρι του νερού γάλα.

Εκτέλεση :

 1). Στο μίξερ ρίχνουμε την μυζήθρα το γάλα και το μπέικιν πάουντερ (που το έχουμε πρώτα ανακατέψει με το γάλα) και ανακατεύουμε καλα μέχρι να γίνει κρεμώδες.

 Στη συνέχεια το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.(Παλια που δεν είχαν μπέικιν πάουντερ έριχναν μια κουτάλια σόδα)

2). Στο μίξερ ρίχνουμε τα 16 αυγά τη ζάχαρη και το μέλι και τα κτυπαμε καλα. Στη συνεχεια το μίγμα το ρίχνουμε στη λεκάνη με τα αλλα υλικά.

3). Προσθέτουμε την κανέλα, τις βανίλιες και τον άνηθο που τον έχουμε ψιλό κόψει στο μουλτι η στο χέρι.

4). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5). Λαδώνουμε ένα, ταψί Νο 40 και ρίχνουμε μεσα όλο το μίγμα.

6). Κτυπαμε ένα αυγό στο μουλτι με λιγο νερό και το απλώνουμε πανω στο γλυκό.

7).βάζουμε το ταψί στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει και ψένουμε στους 200 βαθμούς για μιάμιση ωρα περίπου ανάλογα τον φούρνο.

8). Πριν βγάλουμε το γλυκό απο τον φούρνο, με μια οδοντογλυφίδα κοιτάμε εάν κολάει, εάν δεν κολάει ξεφουρνίζουμε το γλυκό. Οταν κρυώσει, “πασπαλίζουμε” το γλυκό μας με λίγη κανέλα και το κόβουμε κομμάτια.

Καλη επιτυχία. “Χρονια Πολλα και Καλη Σαρακοστή”

Φωτογράφιση της συνταγής

Εξασφαλίστε την καλύτερη ποιότητα μυζήθρας απο τα ντόπια τυροκομεία

κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα05 κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα14

Η τέχνη

κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα06 κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα10 κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα11 κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα18

κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα17

και το δημιούργημα

κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα08 κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα16 κεφαλονιτικη μυζηθρόπιτα19

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο