Σάλτσμπουργκ: Η Ρώμη των Άλπεων

“Όταν είμαι στο Σάλτσμπουργκ ανακαλύπτω συνεχώς κάτι καινούργιο να με ευχαριστήσει”, έγραφε ο 25χρονος Μότσαρτ στον πατέρα του από τη Βιέννη. Την άποψη αυτή δεν άργησαν να ασπαστούν οι Αυστριακοί φοιτητές και οι Ιταλοί επισκέπτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν την πόλη που θυμίζει αλπική Ρώμη.

Εδώ, η κληρονομιά του Μότσαρτ μπλέκεται με design ξενοδοχεία και εστιατόρια με αστέρια Michelin. “Σε αυτά ακριβώς τα τραπεζάκια ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον θρύλο η “αγοραπωλησία” της ψυχής του Φάουστ στον Μεφιστοφελή”, μπορεί να σας πει κάποιος ντόπιος καθώς περνάτε έξω από το Stifskeller St. Peter.

Θα είστε περικυκλωμένοι από εκκλησίες: του Αγίου Πέτρου, την φραγκισκανική και τον καθεδρικό. Αλλά, η πόλη έχει έναν σύγχρονο ζωηρό-παγωμένο αυτές τις ημέρες αέρα- που σφύζει από ζωή. Ντόπιοι, αλλά και άνθρωποι που επέλεξαν την πόλη για μια καλύτερη ζωή γίνονται μια παρέα με τους φοιτητές που, όταν τελειώνουν οι παραδόσεις στα τρία πανεπιστήμια της πόλης, κάνουν κατάληψη στα café για ζεστή σοκολάτα, στρούντελ μήλου με κανέλα και, αργότερα, παγωμένη αυστριακή μπίρα Stiegl.
Αν δεν είναι χιονισμένη θα σας θυμίσει σίγουρα την Ρώμη. “Θέλω να ξαναχτίσεις την πόλη και να τη μετατρέψεις σε αλπική Ρώμη γεμίζοντάς τη με εκκλησίες και palazzi”, είναι η εντολή που έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Wolf Dietrich von Raitenau –μισός Ιταλός γαρ– στον επίσης Ιταλό αρχιτέκτονα Vincenzo Scamozzi τον 17ο αιώνα”. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το χειμώνα το Σάλτσμπουργκ είναι ιταλοκρατούμενο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ευκατάστατοι και κυρίως νέοι κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας γεμίζουν τα σοκάκια της πόλης και τις χιονοδρομικές πίστες της περιοχής. “Γι’ αυτούς, το Σάλτσμπουργκ εξακολουθεί να είναι μια ειδυλλιακή ιταλική πόλη που με κάποιο τρόπο ξεγλίστρησε στις πλαγιές των αυστριακών Άλπεων.
Πάρτε το τελεφερίκ για να ανεβείτε στο ολόλευκο μεσαιωνικό κάστρο, φωλιασμένο σε λόφο 120 μέτρα πάνω από την πόλη. Περπατήστε ως την ανατολική πλευρά του κάστρου για να δείτε το παλαιότερο μοναστήρι της χώρας. Σε αυτό δίδαξε η πραγματική Μαρία της κινηματογραφικής Μελωδίας της Ευτυχίας και παντρεύτηκε τον καπετάνιο Georg von Trapp. Από το 1965 που γυρίστηκε η ταινία, το Χόλιγουντ έκανε τους πάντες να πιστεύουν ότι το Σάλτσμπουργκ είναι η πατρίδα των Ναζί και των καλογριών που τραγουδούν, θα σας πουν δυσαρεστημένοι οι ντόπιοι.
Το παρελθόν την πόλης μπλέκεται επιδέξια με το παρόν της αφού σε κάθε βήμα τα όρια ανάμεσα στους αιώνες γίνονται όλο και πιο θολά. Το Σάλτσμπουργκ μετρά αρκετούς αιώνες ζωής. Παρά την ομορφιά του, δεν είναι απλώς σκηνικό, μια βαρετή πόλη-μουσείο. Η κλασική μουσική και οι θεατρικές παραστάσεις ακόμα αντηχούν στα μεσαιωνικά σοκάκια. Για να ανακαλύψετε το κέντρο της πόλης  περιμένετε να νυχτώσει πρώτα. Κι αυτό γιατί το μικροσκοπικό Σάλτσμπουργκ δέχεται την ίδια αναλογία τουριστών ανά κάτοικο με τη Βενετία ή τη Φλωρεντία. Το βράδυ είναι η ώρα που το κέντρο της πόλης ησυχάζει, τα μπαρόκ κτίρια παύουν να είναι τουριστικές ατραξιόν και ολόκληρη η πόλη λάμπει στο φως του φεγγαριού. Η βόλτα αυτή θα είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλη έχετε κάνει. Κι αυτό γιατί συνοδεύεται ανελλιπώς από τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ. Επαγγελματίες μουσικοί και φοιτητές δίνουν αυτοσχέδιες συναυλίες στα στενά σοκάκια του Altstadt, της παλιάς πόλης δηλαδή, όπου είναι συγκεντρωμένα και τα περισσότερα αξιοθέατα. Αυτή είναι η πραγματική κληρονομιά του Μότσαρτ.
Μη φύγετε από το Salzburg αν δεν….
1. Καθίσετε στο café Tomaselli, που λειτουργεί από το 1705 και υπήρξε αγαπημένο μέρος του Αμαντέους για σοκολάτα και παγωτό. Alter Markt 9, τηλ.: 0043 662 844488, www.tomaselli.at.
2. Ανεβείτε με το τελεφερίκ στο μεσαιωνικό κάστρο. Είναι το μεγαλύτερο, πλήρως διατηρημένο κάστρο της Κεντρικής Ευρώπης. Mönchsberg 34, τηλ.: 0043 66284 243011, www.salzburg-burgen.at.
3. Επισκεφτείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ (Getreidegasse 9) αλλά και την κατοικία (Makartplatz 8) του.
4. Θαυμάσετε έργα του Κλιμτ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που φιλοξενείται σε κτίριο του 17ου αιώνα. Mönchsberg 32, τηλ.: 0043 662 842220, www.museumdermoderne.at.
5. Πιείτε αυστριακό κρασί με μεζεδάκια από προσούτο και τυριά στο σκαμμένο μέσα σε βράχο Saitensprung. Steingasse 11, τηλ.: 0043 662 881377.
SHARE

Προσθέστε το σχόλιο σας

Kανόνες Σχολιασμού

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ www.kefaloniapress.gr

Ο δικτυακός τόπος www.kefaloniapress.gr (στο εξής kefaloniapress.gr ή «ο ιστότοπος»), προσφέρει τις υπηρεσίες του με τους παρακάτω όρους χρήσης, τους οποίους ο χρήστης (στο εξής «χρήστης» ή απλώς «εσείς») καλείται να διαβάσει προσεκτικά και να προβεί σε χρήση των υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως και συναινεί στην εφαρμογή τους. Χρησιμοποιώντας το kefaloniapress.gr αποδέχεστε πλήρως τους παρόντες όρους χρήσης, οι οποίοι και αποτελούν δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε εσάς και τους δημιουργούς του kefaloniapress.gr, ισχύοντες ωσάν να τους έχετε υπογράψει εγγράφως.

Σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίηση αυτών των όρων χρήσης, η χρήση εκ μέρους σας του kefaloniapress.gr σε επόμενο χρόνο σημαίνει και την εκ νέου αποδοχή εκ μέρους σας των νέων όρων χρήσης και την δέσμευσή σας από αυτούς.

Ο διαδικτυακός τόπος kefaloniapress.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του σύμφωνα με τον ν. 2121/1993  “Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας”, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Συνεπώς, οι δημιουργοί του kefaloniapress.gr διατηρούν τα αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο σχεδιασμό και στο σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού Τόπου. Τυχόν παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών των δημιουργών με οποιονδήποτε τρόπο επισύρει τις ευθύνες και ποινές που ορίζει ο νόμος.

 

1. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ


1.1 
Όλοι οι χρήστες του kefaloniapress.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν τα άρθρα που δημοσιεύονται στον ιστότοπο. Κατά την ανάρτηση σχολίων και την ανταλλαγή απόψεων με τους άλλους χρήστες, οφείλετε να τηρείτε τους κανόνες δεοντολογίας του παρόντος άρθρου.

1.2  Αποδέχεστε ότι, παρ’ όλο που το kefaloniapress.gr σας παρέχει την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή και τα μέσα για δημοσίευση περιεχομένου, είστε αποκλειστικά υπεύθυνος/η για κάθε είδους περιεχόμενο που αναρτάτε (δεδομένα, κείμενα, εικόνες, μηνύματα κ.α.). Το kefaloniapress.gr σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδέχεται ή ενστερνίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις εκφραζόμενες στα σχόλια προσωπικές ιδέες ή αντιλήψεις των χρηστών. Διατηρείτε στο ακέραιο την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιοποιείτε, καθώς και για τυχόν παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που δημοσιεύσετε περιεχόμενο ή απόψεις και σχόλια που ενδεχομένως έρχονται σε αντίθεση με τους παρόντες όρους, το kefaloniapress.gr δεν θα φέρει καμία απολύτως ευθύνη για οποιασδήποτε φύσης ζημία τυχόν υποστούν οι επισκέπτες ή άλλοι χρήστες του από αυτό, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να παραδώσει τα στοιχεία σας στις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν.

1.3  Σας συνιστούμε αυστηρά να εκφράζεστε με ακρίβεια και μετριοπάθεια στην κριτική σας. Προσβλητικές ή υβριστικές εκφράσεις μπορεί να οδηγούν στην αφαίρεση ολόκληρου του σχολίου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να θίγετε την τιμή, αξιοπρέπεια ή προσωπικότητα οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου. Επίσης δεν επιτρέπεται η σύνταξη αναρτήσεων σε greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) ή σε κεφαλαία γράμματα.

1.4  Οι διαχειριστές του ιστοτόπου δεν έχουν νομική υποχρέωση να ελέγχουν τα σχόλια και τις τυχόν συζητήσεις μεταξύ των χρηστών, ούτε είναι εφικτός ο πλήρης και διαρκής έλεγχος. Παρ’ όλα αυτά διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το υλικό κάθε μορφής επικοινωνίας μέσα στον ιστότοπο και να αφαιρούν περιεχόμενο χωρίς καμία ειδοποίηση ή εξήγηση κατά την απόλυτη κρίση τους. Οποιαδήποτε αντίρρηση σχετικά με την αφαίρεση ανάρτησης πρέπει να απευθύνεται στους διαχειριστές μέσω προσωπικού μηνύματος και να μην διατυπώνεται στο χώρο του δημόσιου σχολιασμού.

1.5  Σε περίπτωση που το kefaloniapress.gr ειδοποιηθεί ότι το περιεχόμενο σε κάποιο σχόλιο που φιλοξενεί, θίγει τρίτα πρόσωπα ή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων, καθώς και για κάθε εν γένει αθέμιτη ή βλαβερή χρήση του ιστοτόπου, διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στην άμεση και χωρίς προειδοποίηση διαγραφή του αθέμιτου ή προσβλητικού περιεχομένου.

1.6  Ευθύνεστε απέναντι στο kefaloniapress.gr και τους συνεργάτες του, για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία προκύψει από την χρήση εκ μέρους σας των υπηρεσιών του ιστοτόπου με αθέμιτο τρόπο ή μη σύμφωνο με τους παρόντες όρους. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες του Δικτυακού Τόπου για:

Α) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή εγκατάσταση παράνομου, επιβλαβούς, πορνογραφικού, απειλητικού, προσβλητικού, επιζήμιου, δυσφημιστικού, χυδαίου, βίαιου, υβριστικού, ρατσιστικού ή άλλως αποδοκιμαστέου περιεχομένου ή περιεχομένου που παραβιάζει την προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα άλλων ή προκαλεί συναισθήματα μίσους ή τρόμου, ή/και οποιοδήποτε άλλο συνιστάμενο ποινικό αδίκημα.

Β) Μίμηση οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου ή ψευδή δήλωση για την ταυτότητα του χρήστη ή παραπλανητική δήλωση αναφορικά με τη σχέση του χρήστη με κάποιο άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Γ) Μίμηση με παραχάραξη ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο αλλοίωση των στοιχείων του Δικτυακού Τόπου με σκοπό την παραπλάνηση ως προς την προέλευση του περιεχομένου που μεταδίδεται μέσω των υπηρεσιών του kefaloniapress.gr.

Δ) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή εγκατάσταση περιεχομένου από άτομο που δεν έχει δικαίωμα να διαθέσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο βάσει νόμου ή βάσει εμπιστευτικής σχέσης.

Ε) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση λογισμικού ή περιεχομένου κάθε μορφής (κειμένου, εικόνας, ήχου, video, animation) που παραβιάζει οποιαδήποτε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε τρίτου.

ΣΤ) Δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση αυτόκλητης ή μη εξουσιοδοτημένης διαφήμισης ή άλλου περιεχομένου προώθησης προϊόντων, την αποστολή ανεπιθύμητων και μη προσκαλούμενων από τον λήπτη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam) και οποιαδήποτε άλλη μορφή ανεπιθύμητης προώθησης περιεχομένου.

Ζ) Ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή, μεταφορά ή χρήση άλλης μεθόδου για την εγκατάσταση, προώθηση ή διάθεση περιεχομένου που περιέχει ψηφιακούς ιούς ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό κώδικα, αρχείο ή πρόγραμμα σχεδιασμένο να παρεμβληθεί, καταστρέψει ή περιορίσει τη λειτουργία οποιουδήποτε λογισμικού ή εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η) Παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων άλλων χρηστών με οποιονδήποτε τρόπο.

1.7  Σε περίπτωση παραβίασης οποιουδήποτε από τους παραπάνω κανόνες, οι διαχειριστές του kefaloniapress.gr διατηρούν το δικαίωμα να απομακρύνουν το προσβλητικό περιεχόμενο, επιφυλασσόμενοι για οποιαδήποτε άλλη αξίωσή τους έναντι του χρήστη που παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Εάν δεν συμφωνείτε με τους παρόντες Όρους Χρήσης οφείλετε να μη χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες σχολιασμού του ιστοτόπου kefaloniapress.gr