Φιλέτα ψαριού με τραγανή κρούστα μυρωδικών και πατάτες

Σεφ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20′, Ψήσιμο: 20΄- 25΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 600 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες (για τη συνταγή επιλέξτε πατάτες Κύπρου ή Νευροκοπίου, ιδανικές για φούρνο και ιδιαίτερα νόστιμες)
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φιλέτα γλώσσας, βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα (αν τα φιλέτα είναι μικρότερα, υπολογίζουμε από 2 ανά μερίδα)
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ξεφλουδισμένη και πολύ ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή σταρένιο παξιμάδι (ή ψίχουλα από άσπρο ψωμί, μπαγιάτικο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί βάζουμε τις φέτες πατάτας, το μισό ελαιόλαδο, το μισό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Μετά, τις απλώνουμε μέσα στο ταψάκι και τις ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα.

Γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, αφήνοντας ίδια τη θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα ψαριού. Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και βάζουμε τα φιλέτα πάνω στις πατάτες, σκεπάζοντάς τες.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο θυμάρι, το σκόρδο και την τριμμένη φρυγανιά ή το παξιμάδι (ή τα ψίχουλα του ψωμιού) και με ένα κουταλάκι απλώνουμε το μείγμα πάνω στα φιλέτα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ξαναβάζουμε το ταψάκι στο φούρνο, σε ένα από τα ψηλά ράφια, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα και η κρούστα να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Μοιράζουμε σε πιάτα τα φιλέτα και τις πατάτες και σκορπίζουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τι πίνουμε
Τι θα λέγατε για μια new age ρετσίνα, απ’ αυτές που μας κάνουν περήφανους;

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο