Στα έγκατα ενός αστρολογικού γραφείου

Λένε ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, ειδικότερα δε όταν αυτή περιορίζεται στα καθήκοντα μιας απλής γραμματέως, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά. Από αυτό το σκεπτικό ορμώμενη πήρα την απόφαση να δουλέψω δοκιμαστικά ως γραμματέας στο γραφείο ενός γνωστού αστρολόγου. Τη δουλειά της γραμματέως από τη μία την ήξερα πολύ καλά, την “αλήθεια” του αστρολογικού κόσμου από την άλλη μπορούσα να τη φανταστώ, καθώς ποτέ δεν πίστεψα πραγματικά στις προβλέψεις των ζωδίων ή στη δουλειά των αστρολόγων εν γένει. Ωστόσο, όσο προετοιμασμένος κι αν είναι κανείς για μια κατάσταση συχνά τα χάνει μπροστά σ’ αυτό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος. Και δεν αναφέρομαι τόσο στη συμπεριφορά του εργοδότη απέναντι στις “ταπεινές” εργαζόμενες του, όσο στο περιεχόμενο της δουλειάς που κλήθηκα να φέρω εις πέρας, η οποία πολλές φορές μου δημιούργησε τύψεις και μ’ έκανε να νιώσω ότι κάνω κάτι ανήθικο!

Ο λόγος που με οδήγησε στο να γράψω το άρθρο αυτό και -ίσως- να εκτεθώ υπερβολικά, είναι το γεγονός ότι ελπίζω το κείμενο αυτό να αποτελέσει το έναυσμα, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να σταματήσει να εμπιστεύεται τους αστρολόγους και να “ΠΕΤΑΕΙ” τα λεφτά του σ’ αυτούς, καθώς η λύση του εκάστοτε προβλήματος που αντιμετωπίζει βρίσκεται πολύ μακρύτερα από μαντείες και τυχάρπαστες προβλέψεις.

Αρχικά, το ότι τα ζώδια που έδινε προς δημοσίευση ο συγκεκριμένος αστρολόγος σε καθημερινή εφημερίδα ήταν εξ ολοκλήρου γραμμένα, διορθωμένα και επιμελημένα από εμάς, μερικές νεοπροσληφθείσες γραμματείς, με βάση τη φαντασία μας και μερικά δείγματα γραφής άλλων αστρολόγων είναι ένα απλό παράδειγμα της αξιοπιστίας και της αληθείας που περιλαμβάνουν οι προβλέψεις ζωδίων, ωροσκόπων κ.ο.κ. Ειδικότερα, δίνοντάς μου οδηγίες σχετικά με τον τρόπο γραφής ενός αστρολογικού κύκλου την 1η μέρα της εκεί εργασίας μου μου είχε πει επί λέξει: “Αθηνά, θα ανοίξεις την εφημερίδα, θα βρεις τα ζώδια που είναι γραμμένα για τη σημερινή μέρα, θα αλλάξεις τα λόγια και ό,τι λέει για ένα ζώδιο θα το μεταφέρεις σε κάποιο άλλο. Έτσι, θα μάθεις σιγά σιγά να λες το ίδιο πράγμα με 40 διαφορετικούς τρόπους προσαρμόζοντάς το σε κάθε ζώδιο”. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ό,τι μπορεί να πίστευε κανείς για προβλέψεις ζωδίων με βάση τα άστρα, τους ωροσκόπους ή τη θέση των πλανητών κατέρρευσε άρδην και καθοριστικά!!! Εν προκειμένω, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το κατασκεύασμα της φαντασίας μερικών κακοπληρωμένων γραμματέων….

Σε δεύτερο επίπεδο, το μεγάλο σοκ ήρθε για μένα μετά την 1η τηλεφωνική επικοινωνία με μία πελάτισσα, η οποία αντιμετωπίζοντας σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα με τα παιδιά της, είχε αποφασίσει να απευθυνθεί στον εργοδότη μου. Μετά από μία πρώτη επουσιώδη πρόβλεψη της τάξεως των 100 ευρώ που έκανε γι’ αυτήν, ο εν λόγω αστρολόγος μου ανέθεσε να της τηλεφωνήσω, για να την ενημερώσω ότι έπρεπε να καταβάλει 4500 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν σε τρεις μήνες θεραπείας, προκειμένου αυτός να της παράσχει την “πολύτιμη” βοήθειά του για τη θεραπεία του προβλήματος της.

Δεν ξέρω αν αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν η απελπισία της κυρίας, όταν της είπα για το κόστος των υπηρεσιών του αστρολόγου- αφεντικού μου, ή η πεποίθησή της σχετικά με το πόσο πολύτιμη βοήθεια θα μπορούσε να της προσφέρει! Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια, που έλεγε, σχεδόν κλαίγοντας, στο τηλέφωνο, ενόσω εγώ έπρεπε να την πείσω να πετάξει τα λεφτά της για μια πρόβλεψη, που θα μπορούσε να της κάνει ο καθένας: “Κορίτσι μου, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι σίγουρη ότι ο κύριος (Χ) θα λύσει το πρόβλημα μας, αλλά δεν έχω τα χρήματα. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, αύριο ο άντρας μου θα κάνει εγχείρηση και εμείς μαζεύουμε μήνες τα λεφτά. Αν το πρόβλημα υγείας ήταν δικό μου δε θα έκανα την εγχείρηση, προκειμένου να βοηθήσω τα παιδιά μου, αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορώ να πω στον άντρα μου να μην εγχειριστεί!”…

Το τραγελαφικό, βέβαια, στην όλη υπόθεση είναι ότι μόλις λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα αυτό, ο εργοδότης μου σε μια πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο της δουλειάς, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι “σε όλους τους πελάτες λέμε λίγο πολύ τα ίδια” και ότι σε λίγο καιρό θα μαθαίναμε εμείς να κάνουμε τις “προβλέψεις” στους πελάτες αντί γι’ αυτόν!

Κι εκεί είναι που συνειδητοποιεί κανείς την τραγικότητα της κατάστασης: Αυτό που για κάποιον είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποιον άλλο είναι απλά πηγή κέρδους και πλουτισμού. Η αφέλεια ενός ανθρώπου κι η ευάλωτη θέση του γίνεται ευκαιρία για κοροϊδία και απατεωνιά με απώτερο σκοπό το προσωπικό όφελος!!!

Φυσικά αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό απ’ όσα ακολούθησαν στη συνέχεια κι από όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν -λογικά- μέχρι και σήμερα. Δεν γνωρίζω, βεβαίως, τον τρόπο λειτουργίας όλων των αστρολόγων ούτε μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλοι λειτουργούν τοιουτοτρόπως. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω μετά από μόλις μιας εβδομάδας δουλειά στο χώρο αυτό, είναι ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να “χρηματοδοτεί” μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι βγάζουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη κατάσταση του συνανθρώπου τους, την απελπισία ή την αφέλειά του! Πέρα από το αν ισχύουν ή όχι τα ζώδια, πέρα από το αν ευσταθούν οι προβλέψεις ή όχι, αν το σκεφτούμε ενδελεχέστερα θα συνειδητοποιήσουμε ΠΟΣΟ άχρηστες είναι οι προβλέψεις στη ζωή μας, διότι εμείς καθορίζουμε αυτό που είμαστε κι όχι κάποιος τυχάρπαστος αστρολόγος! Συνεπώς, αν πραγματικά θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, θα πρέπει να εστιάσουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, στη συμπεριφορά μας απέναντι στον περίγυρό μας, στα λάθη που επαναλαμβάνουμε, στην εσφαλμένη αντίληψή και στάση μας απέναντι σε διάφορες καταστάσεις και να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε περιμένοντας “αυτό που θα φέρει το μέλλον”!!!

Αθηνά Σιμάτου

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο