Τα Σβορωνάτα , χωριό ναυτικών, γιορτάζουν τον Αγιο Νικόλαο!

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ»

σε όλους του Ναυτικούς μας!

Το χωριό μας τα Σβορωνάτα σήμερα εορτάζει το Πολιούχο  & Προστάτη του Αγιο Νικόλα.

Στην μακριά ιστορική διαδρομή του, έχει πλούσια ναυτική παράδοση έως και σήμερα. Δεν γνωρίζω αν το μεγαλύτερο ερέθισμα συνιστούσε η επαφή του χωριού μας με την θάλασσα ή η ελεύθερη σκέψη των  χωριανών, που υπηρέτησαν- υπηρετούν στο Εμπορικό ή Πολεμικό ναυτικό.

Στην αναζήτηση στοιχείων σχετικά με τους πρωτεργάτες πλοιάρχους σε εμπ[ορικά με πανιά ήταν δύο: Κουβιέλο Θ. Δημήτρη καιτον Σβορώνο- Τούλιο Παναγή.

                Στο σήμερα, χτες έγινε στην εκκλησία του χωριού μας, ο μεγαλοπρεπής Εσπερινός. Η παρουσία των ναυτικών μας μεγάλη καθώς και των χωριανών μας, η εκκλησία σε κάθε χωριό είναι εξ ορισμού το πρώτο σπίτι σε αυτό..

                Το Εκκλησιαστικό συμβούλιο Αγιου Νικολάου Σβορωνάτων  και ο Ιερέας μας κ. Ανδρέας Σβορώνος, μετά το τέλος του Εσπερινού, υλοποίησαν μια πράξη Σεβασμού και Τιμής προς του ναυτικούς του χωριού μας, τόσο των ευρισκομένων σε ζωή μα και αυτών που έχουν φύγει από αυτή.

Τους δόθηκε η εικόνα του Προστάτη των ναυτικών,  ως την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης των δυσκολιών που αντιμετώπισαν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.

                Αυτή η πράξη, έγινε δεκτή από τους παρευρισκόμενους χωριανούς στο Ιερό Ναό, με χαρά και ευγνωμοσύνη σε αυτούς που την σκέφτηκαν & την υλοποίησαν!

 Ίσως να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία από του φορείς και τους  ναυτικούς μας, για την δημιουργία ναυτικής αίθουσας στο τέως Δημοτικό Σχολείο Σβορωνάτων, ώστε να διασωθεί – προβληθεί, η πλούσια ναυτική μας παράδοση.

   Με εκτίμηση,  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντας- σες

Γεράσιμος Διον. Κουταβάς

             Ψηλέας

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο