ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ  χαιρετίζει τους  συνάδελφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν με τρίωρη στάση στην κινητοποίηση που οργάνωσαν Εργατικά Κέντρα, μεταξύ αυτών και το ΕΚΚΙ, Ομοσπονδίες, σωματεία,  ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ σε όλη την χώρα ενάντια στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο.

Αυτές οι κινητοποιήσεις  ήταν μια πρώτη απάντηση στην άθλια προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να περάσει όλα  τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που περιλαμβάνουν  το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος επιδιώκοντας ουσιαστικά την κατάργησή του. Ήταν όμως και μια απάντηση στην οξυμένη εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που  πάλεψαν με λύσσα ενάντια στις προτάσεις για απεργία, συνεπικουρούμενοι πάντα από την προπαγάνδα  και την στάση της  ΝΔ και  άλλων πολιτικών δυνάμεων που δεν έχουν σταματήσει αυτές τις μέρες να δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τον αντιαπεργιακό νόμο. Ανέδειξαν  όλοι μαζί τον κοινό αντιλαϊκό βηματισμό τους με την κυβέρνηση.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι  με το πολυνομοσχέδιο εκτός από τα  αντεργατικά μέτρα, τους πλειστηριασμούς, το πετσόκομμα των επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, των τρίτεκνων και πολυτέκνων, τις  ιδιωτικοποιήσεις κ.α, προβλέπεται και  το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία .

Πιο συγκεκριμένα  με το άρθρο 245 του πολυνομοσχεδίου καθορίζονται οι αλλαγές στο ωράριο, προχωρώντας σε δυσμενείς ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και σε προσπάθεια αύξησης του ωραρίου στην εκπαίδευση. Καταργεί τον χαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτική ώρα, νομοθετεί νέα «καθήκοντα» στα πλαίσιο του εργασιακού ωραρίου που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση μιας σειράς αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου,  ανοίγει το δρόμο  για την ενοποίηση του διδακτικού με το εκπαιδευτικό ωράριο κ.α. οδηγώντας σε εντατικοποίηση, σε βάρος του ήδη επιβαρυμένου παιδαγωγικού έργου. Αυτά τα μέτρα θα υποβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία θα γενικεύσουν  την  ανασφάλεια και θα επιφέρουν  παραπέρα απολύσεις αναπληρωτών!

Με το άρθρο επίσης 246 του πολυνομοσχεδίου καθορίζονται τα κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων τα οποία θα οδηγήσουν σε νέο γύρο μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων, σε κλείσιμο σχολείων και, στο νομό μας ιδιαίτερα, θα αξιοποιηθούν ως πρόσχημα και οι τσακισμένες υποδομές.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση προετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στο Γενάρη το σχέδιο της για το νέο Λύκειο και τον τρόπο πρόσβασης, ετοιμάζοντας ένα ακόμα πιο σκληρό, ταξικό και ανταγωνιστικό σχολείο. Στόχος τους να περικόψουν τα όποια στοιχεία γενικής παιδείας έχουν απομείνει, να μετατρέψουν το Λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κάτεργο, ενώ προσαρμόζουν το σχολείο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, όπως ακριβώς έκαναν και με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ, που υπηρετούν τις εργασιακές σχέσεις του υποκατώτατου μισθού και της ανακύκλωσης της ανεργίας

Με την πρόσφατη κινητοποίηση στις 12/1/2018 στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα πως την οργάνωση και την απεργία δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία και το κράτος της. Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με το φόβο και τις αυταπάτες!

  • Συνεχίζουμε! Δε σταματάμε εδώ!
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία και το κράτος της. Θα καταργήσουμε στην πράξη την κατάργησή της
  • Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημιουργία σύγχρονων υποδομών.
  • ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων. Εδώ και τώρα να γίνει πράξη το αίτημα για 15 μαθητές, το ανώτερο, σε Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β’ Δημοτικού και για 20 μαθητές, το ανώτερο, σε όλες τις άλλες τάξεις.
  • Να μην περάσει το μνημόνιο για την Παιδεία!
  • Όλα τα σωματεία να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων!

ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/12 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ και στο νέο Συλλαλητήριο που οργανώνει το ΕΚΚΙ και τα άλλα σωματεία στο νομό στις 6 το απόγευμα στο ΕΚΚΙ

Αργοστόλι 13/1/2018

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕΚΙ

Ο Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

 

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία

 

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο