• Μια ολόκληρη ιστορία που τα έχει όλα, κρύβει πίσω της η εκπλειστηρίαση μιας ωραίας και μεγάλης έπαυλης στην Εκάλη, που ανήκε στο κοντινό παρελθόν στην οικογένεια Χατζηιωάννου.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΥ

Ιδού η ιστορία της:

Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι στην Κοζάνη και στην Τρίπολη δεν ρίζωσαν κοινότητες Ελλήνων Εβραίων, γιατί οι ντόπιοι τους ξεπερνάνε στο εμπορικό δαιμόνιο!

Ανεξάρτητα αν ισχύει αυτό, η αλήθεια είναι ότι στο Ελληνικό εμπόριο έλαμψαν κατά καιρούς ονόματα οικογενειών, που προήλθαν απ’ τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ερώτημα είναι, όχι πόσο δυνατή είναι η λάμψη αυτή, αλλά πόσο θα κρατήσει;

Η ιστορία της οικογένειας Χατζηιωάννου τα έχει όλα: Στην αφετηρία της, δύο αδέλφια ο Σάκης και ο Σάββας Χατζηιωάννου, με καταγωγή από την Κοζάνη, ξεκίνησαν από πιτσιρικάδες και έφτασαν από μικροπωλητές να δημιουργήσουν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, που όμως δεν κράτησε πολύ. Έλαμψε δυνατά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά κάποια μοιραία στιγμή βυθίστηκε στα θολά νερά της οικονομικής κρίσης αλλά και στα λάθη, τις σπατάλες και τις υπερβολές των πρωταγωνιστών της.

Η κυριαρχία στην αγορά της κάλτσας

Ξεκίνησαν από το τίποτα. Να πουλάνε στο Μοναστηράκι τις κάλτσες που έφτιαχναν στο μικρό οικογενειακό εργαστήρι που διατηρούσαν. Δούλεψαν πολύ σκληρά, δίπλα στον πατέρα τους, που ξεκίνησε από απλός εργάτης στα Λιόσια. Και έφτασαν κάποια στιγμή να δουν το προϊόν τους, τις κάλτσες Venus, να γεμίζουν την Ελληνική αγορά. Από κει και πέρα αρχίζει η άνοδος. Το 1992 προχωρούν στις πρώτες επιθετικές εξαγορές, βάζοντας στο χέρι και αποκτώντας τον έλεγχο του μεγάλου τους ανταγωνιστή, της εταιρείας  Belinda. Κυριαρχούν έτσι απόλυτα στην αγορά της κάλτσας.

Εντωμεταξύ, από το 1979 μεταφέρουν τη γραμμή παραγωγής στην ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, όπου αξιοποιούν και τις επιδοτήσεις, που δίνονται για επενδύσεις στις ακριτικές περιοχές.

Από κει και πέρα η εξέλιξη είναι αλματώδης. Χρηματιστήριο, επιδοτήσεις, παραγοντισμός στο ποδόσφαιρο, αντιπροσωπείες ρούχων, εξαγορές και άλλων ανταγωνιστών, επενδύσεις στο εξωτερικό και άφθονη dolce vita!

Ανάμεσα στα αποκτήματα του Ομίλου των Αδελφών Χατζηιωάννου συμπεριλαμβάνεται επιπλέον και το Καζίνο Ξάνθης. Ενώ στην εποχή της φούσκας του Χρηματιστηρίου, η μετοχή του Ομίλου κάνει συνεχή limit up!

Ο Όμιλος μεταφέρει την έδρα του σε νέες κεντρικές εγκαταστάσεις στην Ανθούσα Αττικής. Οι εργαζόμενοι σε γειτονικές εταιρείες και μαγαζιά και οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ακόμη τα ελικόπτερα να πηγαινοέρχονται και να μεταφέρουν τα μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου, καθώς και τους ξένους καλεσμένους και μεγάλους πελάτες της. Στα μεγάλα γκαράζ των κτηρίων σταθμεύει ένας στόλος πολυτελών αυτοκινήτων, που περιλαμβάνει από γυαλιστερές Ferrari  μέχρι και θωρακισμένες Mercedes. Στην πολυτελή έπαυλη του Σάκη Χατζηιωάννου στην Εκάλη, οι τεράστιοι χώροι υποδοχής και ο μεγάλος κήπος δίπλα στην πισίνα ανοίγουν για να υποδέχονται χειμώνα-καλοκαίρι φίλους από το χώρο της οικονομίας, του θεάματος και της πολιτικής, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις προσβάσεις του Ομίλου στο κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο. Ενώ στα μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής πάντοτε ένα από τα πρώτα τραπέζια είναι ρεζερβέ για τα μέλη της οικογένεια και τις παρέες τους, στην περίπτωση που τα μεγάλα ονόματα της πίστας δεν έχουν πάει απ’ ευθείας στα σπίτια τους στην Εκάλη για να τραγουδήσουν στα πάρτυ και στις γιορτές τους

Το άπιαστο όνειρο

Εκείνη την κρίσιμη περίοδο η υπερβολική αυτοπεποίθηση οδηγεί και σε λανθασμένες επιλογές, που αργότερα αποδεικνύονται μοιραίες.

«Αν καταρρεύσει όλη η αγορά, εμείς θα είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε!» έλεγε ο Σάκης Χατζηιωάννου το 2011, έχοντας δίπλα του τον Σάκη Ρουβά. Είχαν, μόλις, ανακοινώσει την αποκλειστική συνεργασία των καταστημάτων Sprider με τον δημοφιλή τραγουδιστή (Sakis Rouvas Collection) και έβλεπαν τον ουρανό μόνο να περιορίζει τα σχέδια και τις φιλοδοξίες τους.

Οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους: Ο Σάκης και ο Σάββας Χατζηιωάννου, αυτοί οι δύο υπερκινητικοί, αδύνατοι, μαυριδεροί τύποι, με το έντονο βλέμμα και το λαϊκό παρουσιαστικό, είχαν καταφέρει από το πουθενά να φτιάξουν μία επιχειρηματική αυτοκρατορία, που απασχολούσε πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό και είχε αναπτύξει ένα διεθνές επιχειρηματικό δίκτυο στα Βαλκάνια, με μία δυναμική επέκτασης και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το επόμενο άλμα είχε στόχο την επέκταση της εταιρείας στην Αγγλία. Και τη δημιουργία καταστημάτων ειδών ένδυσης με την επωνυμία Virgin Stores.

Οι δραστηριότητες επεκτείνονται και στο ποδόσφαιρο, σε μια ευδιάκριτη προσπάθεια αύξησης της επιρροής του Ομίλου, με τον έλεγχο της ομάδας του Πανιωνίου.

Η βιομηχανική παραγωγή των προϊόντων τους μεταφέρεται σταδιακά από την Ξάνθη στην Βουλγαρία. Και το δίκτυο των εμπορικών καταστημάτων της Srider καλύπτει πάνω από 14 χώρες στο εξωτερικό.

Μέσα σε αυτό το απίθανο success story, που έγινε άραγε το μοιραίο λάθος; Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν μόνο ένα!

Και όπως λέει ο απλός λαός, όταν σε πάρει η κάτω βόλτα, το ένα χτύπημα έρχεται μετά το άλλο!

Γύρω στο 2013 οι εταιρίες του Ομίλου αρχίζουν να κατεβάζουν ρολά, με υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι περίεργες πυρκαγιές

Τον Φεβρουάριο του 2012 σημειώνεται μία περίεργη πυρκαγιά στις κεντρικές αποθήκες του Ομίλου στην Ανθούσα. Τα επόμενα γεγονότα εκτυλίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα και λειτουργούν σαν χιονοστιβάδα που συμπαρασύρει στο πέρασμα της τα πάντα. Τον Δεκέμβριο του 2012 ασκείται σε βάρος των πρώην μελών του ΔΣ του Ομίλου ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών και απόπειρα απάτης. Σύμφωνα με τη δικογραφία οι κατηγορηθέντες εφέροντο ότι μεθόδευσαν την πυρκαγιά που έκαψε τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες στην Ανθούσα, προκειμένου να εισπράξουν την ασφάλεια ύψους 16 εκατ. ευρώ. Ως φυσικοί αυτουργοί της έκρηξης και του εμπρησμού που ακολούθησε, κατηγορήθηκαν 4 συνεργάτες της επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν η πέμπτη που αντιμετώπισαν οι αδελφοί Χατζηιωάννου μετά το 2004. Από τότε είχε καεί η παλαιά κεντρική αποθήκη, ενώ στη συνέχεια είχαν καεί και 3 καταστήματα της εταιρείας στη Δάφνη και τη Λυκόβρυση. Καθώς επίσης και το μεγαλύτερο και ωραιότερο κατάστημα του Ομίλου, που ήταν πολυώροφο και βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Ερμού, τον Δεκέμβριο του 2008. Το κατάστημα αυτό το νοίκιαζε ο Όμιλος από τον γνωστό επιχειρηματία και μεγάλο ιδιοκτήτη ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Σπύρο Μπαϊρακτάρη, παραδοσιακή φιγούρα της πλατείας Μοναστηρακίου, όπου διατηρεί τα γνωστά σε όλους ψητοπωλεία.

Ο επίλογος αυτής της πορείας, που τα είχε όλα, γράφεται αυτές τις ημέρες σε κάποιο συμβολαιογραφείο της Αθήνας. Όπου βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό η πολυτελής βίλλα του Σάκη Χατζηιωάννου στην Εκάλη.

Η οικογένεια που είναι σφιχτά δεμένη και έχει και πολλά παιδιά, κάνει προσπάθειες να ανακάμψει επιχειρηματικά. Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες το όνομά της συνδέεται με επιχειρηματική συμμετοχή, ενός συγκεκριμένου ποσοστού, σε πολυώροφο κατάστημα εστίασης, που έχει ανοίξει πρόσφατα στην οδό Σόλωνος. Στο μέλλον θα φανεί αν αυτό θα σημάνει μια νέα επανεκκίνηση…

SOURCEhttps://europost.gr/
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο