Δικόγραφο του 1.745 μ.χ. προς τον Βενετό Προβλεπτή του φρουρίου της Άσσου

Δικόγραφο προς τον Βενετό Προβλεπτή του φρουρίου της Άσσου, από εγγράμματο Ρισσιάνο Νοτάριο!

Ο Προβλεπτής ήταν ευγενής Βενετός αξιωματούχος, ασκούσε τη διοίκηση του Φρουρίου και εκλεγόταν και αυτός, όπως και της Κεφαλονιάς, από το Μεγάλο Συμβούλιο. Η θητεία του ήταν διετής και είχε διοικητικές και δικαστικές αρμοδιότητες.

Αρχικά παρουσιάζεται το πρωτότυπο έγγραφο, στη συνέχεια η αποτύπωση της πρωτότυπης γραφής του κειμένου και για όσους εξακολουθούν να έχουν κάποια προβλήματα, ακολουθεί η επεξηγηματική και κατά το δυνατόν ορθογραφημένη μορφή, αν κατά την προσπάθεια δεν μπερδεύτηκα και εγώ. Χα χα.


(Αριστ.κλικ για μεγεθύνσεις.)

(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ):
Την σήμερον (10 Αυγούστου 1745) ενεφανίστηκαν έμπροσθεν εμού του νοταρίου και των κάτωθεν μαρτύρων: Ο Στάθης Αντύπας Ροκάτος ο οποίος λέγει πως σε καιρόν απερχόμενον τη Νια εβδομάδα (Νια = η εβδομάδα μετά το Πάσχα), έγιναν σκάνδαλα με λόγια (βρισιές), ανάμεσα στο Γιώργο Γιαννουλάτο, Ρεμέ Μιχάλη, Γιαννουλάτου Κατσιούλι (Κωστάκη ?) και Στέλιου Γιαννουλάτου του Αναστάση, με το Σπύρο Ροκάτο του Παναγιώτη ανιψιό του ανωτέρω Στάθη.
Και θέλοντας ο Στάθης να μπει στη μέση τον αποτζιμπωθήκανε (προφανώς τον βρίσανε) οι άνωθεν Γιαννουλάτοι.
Και σήμερα ο Στάθης τους συγχωρεί και παρακαλεί και τη δικαιοσύνη να τους συγχωρήσει και παραιτείται από κάθε κατηγορία που υπάρχει στη μήνυσή του σε αυτούς τους Γιαννουλάτους, επειδή όλοι οι άνωθεν εχθές τα εκάμανε καλά (συμφιλιωθήκανε) και βρίσκονται γαληνεμένοι σε ό,τι και αν μεσολάβησε λόγω μεθυσιού,
Μάρτυρες οι κάτωθεν:
Στέλιος Βρυώνης: Μαρτυρώ τα άνωθεν.
Βασίλης Αγγελάτος: Λέγω τα άνω.
——1745 —-
———-
Παναγής Πατρίκιος Νοτάριος —–

Υ.Γ.
Άντε τώρα να είσαι μεταφραστής του Προβλεπτή !!
Χα χα χα… Οι νεφθαρμοί μου κλαίουσι…
Έπειτα εκειό το όνομα Ροκάτος τί να σημαίνει? «Κεφαλλονιτοποίηση» του Ρόκος με κατάληξη –ατος μοιάζει!
Χα χα.

Ρόκκος Σπύρος

SOURCEhttps://www.portoassos.gr
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο