ΣτΕ: Στην καταβολή ΕΝΦΙΑ υπόκεινται όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών

Στην καταβολή ΕΝΦΙΑ υπόκεινται όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών που χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών, θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Μάλιστα, στην απόφαση διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ ισχύει ανεξαρτήτως αν τα ακίνητα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2318/2108 απόφασή τους απέρριψαν με ισχυρή πλειοψηφία, την αίτηση της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.

Η Ιερά Μονή κλήθηκε να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ και ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της, αλλά το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ.

Το 2015 είχε προσφύγει στο ΣτΕ η εν λόγω Μονή και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών (αλλά μισθώνονται, παραχωρούνται κ.λπ.).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ και σημειώνει ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

Εύα Καραμανώλη

SOURCEhttp://www.euro2day.gr
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο