Καθημερινά πλέον γίνεται όλο και πιο ορατή η κατάρρευση της δημοτικής αρχής.

Θέλεις η αναβολή των υποθέσεων στο πειθαρχικό συμβούλιο του δημάρχου Αλ. Παρίση, του αντιδημάρχου Σπ. Ματιάτου κα του δημοτικού συμβούλου Γιάν. Λυκούδη στις 4 Δεκεμβρίου και η εκδίκασή τους μετά τις γιορτές (δες εδώ) ,

θέλεις η αναμονή για τα αποτελέσματα της πειθαρχικής δίωξης για την εκμίσθωση των παραλιών το 2017 των στελεχών της δημοτικής αρχής Σ. Γαρμπή, Γ. Παπαναστασάτου, Η. Κουρκουμέλη, Α. Κωνσταντάκη και Ν. Παπαδάτου (δες εδώ),  

θέλεις η αναμονή των νέων πορισμάτων των επιθεωρητών του σώματος κατά της διαφθοράς για τη ΔΕΥΑ, το Λιμενικό Ταμείο, την ΚΕΔΗΚΕ, για έργα και υπηρεσίες του δήμου (δες εδώ),

θέλεις ο κόλαφος που δημιουργήθηκε με την προβοκάτσια που στήθηκε από στελέχη της δημοτικής αρχής με αφορμή το που θα πάει η Θηνιά στην αναμενόμενη διάσπαση του δήμου  (δες εδώ),

θέλεις τέλος η αποκάλυψη του μέγα σκανδάλου (ίσως του μεγαλύτερου στη θητεία ης δημοτικής αρχής μέχρι στιγμής…) με την πληρωμή από το δήμο του κόστους ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΚ τη στιγμή που η δημοτική επιχείρηση εισπράττει το αντίτιμο από τους πολίτες και την προσπάθεια της να κουκουλωθεί το θέμα σε αγαστή συνεργασία με το Μιχαλάτο και την παράταξή του (αφού και ο ίδιος εμπλέκεται στο σκάνδαλο ως πρώτος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ) (δες εδώ),

η ουσία είναι ότι , πέντε μήνες πριν τις εκλογές και οκτώ πριν την αποχώρηση της δημοτικής αρχής Παρίση-Λυκούδη , ο δήμος δείχνει …. ακυβέρνητο καράβι με ανύπαρκτη την αντιπολίτευση (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης και ενίοτε της Ενωμένης Τετράπολης) , και ο Αγιούλης να βάλει το χέρι του για τα χειρότερα !

Καθημερινά τα παραδείγματα και κυρίως στη διοίκηση του δήμου.

Χαρακτηριστικότερο όλων ο προϋπολογισμός του δήμου.

Έφυγε το 2018 μπήκε το 2019 και ο δήμος, άγνωστο για πιο λόγο, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ !!!!

Να υποθέσουμε ότι 5 πέντε μήνες πριν τις εκλογές (26 Μαΐου) και 8 μήνες πριν την οριστική αποχώρηση της σημερινής δημοτικής αρχής (31 Αυγούστου) η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει το δήμο στην τύχη του;

 Ότι και να συμβαίνει πάντως, για πρώτη φορά μετά τα πρώτα χρόνια διοίκησης του ενιαίου δήμου ο προϋπολογισμός του δήμου δεν έχει εγκριθεί έγκαιρα και αυτό παρά τη ρητή δέσμευση του νόμου (4172/2013 αρ.77 παρ.6) ότι «Το δημοτικό συμβούλιο, έως τη 15η Νοεμβρίου, ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4111/2013, σε μία ειδική γι’ αυτόν το σκοπό συνεδρίαση».

Και μπορεί ο νόμος να έχει κάποια «παραθυράκια» και τα προηγούμενα χρόνια να μην τηρείτο απόλυτα η ημερομηνία έγκρισης, αλλά πάντα ψηφιζόταν τον προηγούμενο της χρήσης του χρόνο.

Συγκεκριμένα:

  • Ο προϋπολογισμός του 2018 ψηφίστηκε με την 414/2017 απόφαση του ΔΣ στις 28/12/2017 (ΑΔΑ: 651ΚΩΕ5-ΦΙΥ).
  • Ο προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε με την 392/2016 απόφαση στις 18/12/2016 (ΑΔΑ: ΨΡΔΒΩΕ5-5Θ9).
  • Ο προϋπολογισμός του 2016 ψηφίστηκε με την 276/2015 απόφαση στις 22/11/2015 (ΑΔΑ: ΩΚΦ6ΩΕ5-ΚΘ7)
  • Ο προϋπολογισμός του 2015 ψηφίστηκε με την 312/2014 απόφαση στις 7/12/2014 (ΑΔΑ: ΩΧΡΛΩΕ5-ΞΓΡ)
  • Ο προϋπολογισμός του 2014 ψηφίστηκε με την 337/2013 απόφαση στις 12/11/2013 (ΑΔΑ: ΒΛ13ΩΕ5-ΨΡΙ)

Αυτό που επιτείνει τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής είναι ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι….προ πολλού έτοιμο !

Συγκεκριμένα έχει ψηφιστεί από την οικονομική επιτροπή από τις 11 Δεκεμβρίου (!) και άγνωστο για ποιο λόγο δεν κατάφερε έκτοτε να φέρει στο ΔΣ τον προϋπολογισμό και να τον εγκρίνει !

Νίκος Γκισγκίνης

Επί της ουσίας τώρα, θα μεταφέρουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία από την αναλυτική και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γκισγκίνη (ευτυχώς που τα είπε κι αυτός ειδεμή …) στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 11 Δεκεμβρίου επισημαίνοντας ότι και σε αυτή τη σημαντική συνεδρίαση και γι’άλλη μία φορά απουσίαζε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος (συνολικά 33 απουσίες στις 39 συνεδριάσεις το χρόνο που πέρασε !) όπως και το έτερο μέλος από την αντιπολίτευση Γεράσιμος Δημητράτος.

Ο Διονύσιος Μινέτος αναπληρωματικό μέλος της αντιπολίτευσης και όχι φυσικά του ….Θεόφιλου Μιχαλάτου όπως εσφαλμένα αναφέρεται στη σχετική απόφαση (ή μήπως αποτελεί άλλο ένα χέρι βοηθείας της δημοτικής ηγεσίας προς το Μιχαλάτο 😉 αρκέστηκε να πει ότι «καταψηφίζει το Σχέδιο του Προϋπολογισμού 2019 και τους λόγους θα τους θέσει αναλυτικά κατά την συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο» !

Επισημαίνουμε ότι τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ν. Γκισγκίνη δεν έτυχαν καμιάς απάντησης (τουλάχιστον δεν εμφανίζεται στα επίσημα πρακτικά της δημοσιευμένης απόφασης 359/2018) εκ μέρους της δημοτικής αρχής και τα παριστάμενα στελέχη της.

Από το πλήθος των στοιχείων που παρουσίασε ο Ν. Γκισγκίνης παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα δύο, (για ….να μην χαθούμε στους αριθμούς), που δίνουν την εικόνα της απόλυτης αποτυχίας της δημοτικής αρχής και την ανικανότητά της να παράξει το στοιχειώδες έργο:

  • Η εκτίμηση υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2018 στις 31.12.2018 είναι 27.661.710,90 ευρώ από 43.419.647,93 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, δηλαδή υπάρχει απόκλιση κατά….42,43% που σημαίνει ότι εισπράχτηκαν…20.384.624,44 ευρώ λιγότερα !!!

Ειδικότερα τα προϋπολογισθέντα έργα το 2018 στον κωδ.:73 ήταν 6.736.479,70 ευρώ με εκτίμηση υλοποίησης στις 31.12.2018 ….650.430,85 ευρώ, δηλαδή υλοποιήθηκε μόνο το….9,65% των πιστώσεων που προβλεπόταν για τα έργα !!!!

Τα παραπάνω και μόνο στοιχεία αρκούν για να καταδείξουν την παταγώδη αποτυχία της δημοτικής αρχής, ένα δίχως προηγούμενο οικονομικό βατερλό !!!

  • Ο προϋπολογισμός του 2019 εμφανίζει σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2018 μείωση κατά 9,63% !!! Και συγκεκριμένα από 48.046.335,34 ευρώ το 2018 προϋπολογίζονται το 2019 έσοδα 43.419.647,93 ευρώ δηλαδή 4.626.687,41 ευρώ λιγότερα) !!!

 Θα θυμίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση η σημερινή δημοτική αρχή από τον προϋπολογισμό του 2019 που έχει συντάξει θα υλοποιήσει μόνο τα 8 /12 δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο αφού 1η Σεπτεμβρίου θα παραδώσει στους τρεις νεοεκλεγμένους δημάρχους των τριών νέων δήμων και …. ο Θεός βοηθός για ό,τι παραδώσει !

ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2019

Πάντως όχι μόνο θα έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 στο ΔΣ μέχρι τις 15/11/2018, όπως προαναφέραμε, αλλά και θα έπρεπε η οικονομική επιτροπή να τον έχει εξετάσει ….δύο μήνες νωρίτερα μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και επί πλέον θα έπρεπε η οικονομική επιτροπή να εξετάσει σύμφωνα με το νόμο (4172/2013 αρ.77) το προσχέδιο που της παραδίδει η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων εκάστης κοινότητας τα οποία δεν προκύπτει από πουθενά ότι τηρήθηκαν !!!!

Από αυτό το τελευταίο προκύπτει επίσης ότι δεν τηρήθηκε και η διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 77 του νόμου 4172/2013 :

«Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, η οποία διαβιβάζεται στο συμβούλιο κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας έως το τέλος Ιουνίου, καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος».

Και καλά η δημοτική αρχή γι’άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι έχει ξεγραμμένα τα χωριά, αλλά αυτό που εκπλήσσει είναι η αντιπολίτευση και ειδικότερα η μείζονα αντιπολίτευση και προσωπικά ο κ. Μιχαλάτος σιωπά και ουσιαστικά συνδράμει στην παρανομία, την ΠΑΡΑΝΟΜΗ σύνταξη του προϋπολογισμού και την εγκατάλειψη των χωριών !!!!  

Αλλά οι παρανομίες της δημοτικής αρχής στη σύνταξη του προϋπολογισμού με τη σιωπή της αντιπολίτευσης δεν σταματούν εδώ.

Ο νόμος (4172/2013 άρθρο 77 παρ.7) προβλέπει ότι «αν το σχέδιο του προϋπολογισμού και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης δεν καταρτιστούν και δεν υποβληθούν, όπως προβλέπεται ή αν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν μεριμνήσει για να συγκληθεί το συμβούλιο έως τη 15η Νοεμβρίου, το συμβούλιο συνέρχεται αυτοδίκαια την πρώτη Κυριακή μετά την ημερομηνία αυτή και ώρα 11 π.μ. (Σημ. εφέτος 18 Νοεμβρίου) στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους. Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο και πάλι δεν συντάξει και ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, συνέρχεται αυτοδίκαια εκ νέου, την αμέσως επόμενη Κυριακή και ώρα 11 π.μ. (Σημ. εφέτος 25 Νοεμβρίου) στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους» !!!

Τέλος ο νόμος ορίζει ότι η όλη διαδικασία σύνταξης του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται με την υποβολή «της σχετικής απόφασης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για έλεγχο στην αρμόδια για την εποπτεία του δήμου Αρχή, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου» !!!

Από όλα αυτά λοιπόν που ορίζει ο νόμος η δημοτική αρχή δεν έχει τηρήσει το ελάχιστο. Μένει να δούμε τι θα πράξει η αντιπολίτευση (και φυσικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα που είναι η αρμόδια για την εποπτεία του δήμου αρχή) όταν και εφόσον ευαρεστηθεί η δημοτική αρχή να ολοκληρώσει (με το πάσο της….) τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού.

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν…

Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι σε πέντε μήνες, παρά κάτι ημέρες, η σημερινή δημοτική αρχή θα αποτελεί παρελθόν αφήνοντας πίσω της καμιά 100ή κοκοφοίνικες και μπόλικη καμένη γη.!

Ο Σχολιαστής

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο