Ο «Τηλέμαχος» που σάρωσε την Ελλάδα έκλεισε και πολλά σχολεία. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν όντως έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο προς αποφυγή ατυχημάτων, άλλοι σκέφτηκαν ότι σε παλαιές εποχές τα σχολεία ήταν εντελώς διαφορετικά. Ειδικά το χειμώνα και στην επαρχία οι συνθήκες για τους μαθητές ήταν δύσκολες, με ελάχιστη θέρμανση και μέσα.

Τα χρόνια πέρασαν, τα σχολεία εκσυγχρονίστηκαν και είναι αδιανήτο εν έτει 2019 να υπάρχουν μαθητές που κρυώνουν σε μια τάξη. Αν και το αδιανόητο είναι μια έννοια πολύ σχετική μιας και υπάρχουν ακόμη και σήμερα καταγγελίες για σχολεία που ζεσταίνονται με ξυλόσομπες ή σόμπες υγραερίου ή που δεν έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα το μάθημα αυτές τις ημέρες να μοιάζει με Γολγοθά.

Πάντως, οι μαθητές των τελευταίων δύο – τριών δεκαετιών δεν έχουν ιδέα για το πώς ήταν τα σχολεία προ της δεκαετίας του ΄80. Γιατί ήταν και μια διαφορετική Ελλάδα, φτωχή, οπισθοδρομική, που καμιά σχέση δεν είχε με τον προοδευμένο κόσμο. Οι φωτογραφίες από σχολεία στο παρελθόν προκαλούν συγκίνηση σε όσους έζησαν εκείνα τα χρόνια. Και θα μπορούσαν να είναι κι ένα μάθημα για τους σημερινούς μαθητές που τα έχουν όλα.

Δείτε ορισμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας εποχής σκληρής αλλά αθώας. Τότε που τα παιδιά είχαν ελάχιστα βιβλία, τότε που ήταν κοντοκουρεμένα, φορούσαν ποδιές, κάποια δεν είχαν παπούτσια αλλά είχαν πολύ θέληση για γνώση.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο