Παρουσιάζουμε το πρωτότυπο του τελευταίου επί Δυτικοκρατίας Κανονισμού Συναδελφικών και Πατρωνικών Εκκλησιών. Είναι παρμένο από το βιβλίο “Οι Ναοί του Αργοστολίου στα χρόνια της Ένωσης (1864)” της δρ ιστορίας, τότε προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Κεφαλληνίας και του Λάμπρου Σιμάτου, τότε υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κεφαλληνίας.

Τα βιβλία ανέσυραν από την αφάνεια οι Συναδελφοί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων. Προέρχονται από τα τοπικά αρχεία και θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία και να τα διαβάζουν οι μεγάλοι.

Είναι λυπηρό να βλέπεις “εκπροσώπους”, εκλεγμένους από το λαό, να λειτουργούν ως 5η φάλαγγα και να υπηρετούν τις κάθε είδους εξουσίες αντί για το λαό. Τοπικοί άρχοντες, τοπικοί κομματικοί, υποψήφιοι κάθε είδους σωπαίνουν, όταν οι δήθεν θεματοφύλακες των παραδόσεων επιτρέπουν την λεηλασία του ιστορικού τοπίου της πατρίδας και απαιτούν την παράδοση της πνευματικής και υλικής κληρονομιάς μας.

Οι δια της σιωπής συναινούντες ας μην περιμένουν τίποτα από ένα λαό, που παραδέρνει.  Θα ενωθούμε και θα παλέψουμε. Η επιστροφή στον Ελληνορθόδοξο και αρχαιοελληνικό τρόπο της του Παντός Διοικήσεως είναι πάντα η λύση σε καιρούς Κατοχής. Όπως τότε, που είχαμε και στρατιωτική Κατοχή, εκτός από πολιτική και οικονομική.

ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΠΟΤΕ

Να προσέξουμε κάτι στην αρχική διατύπωση: “Παραδεχθείς” και “Εγκριθείς”… Οι κανόνες των Συναδελφικών εκκλησιών, προϋπήρχαν και επιβλήθηκαν στους “Κανονισμούς”.

Πηγή : http://www.ithacanet.gr

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο