Το αρχοντικό Μπεμπέτα-Λοβέρδου  την δεκαετία του 1930 είχε φιλοξενήσει την Σχολή Καλογραίων στον πρώτο του όροφο,  την εποχή που τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στο Αργοστόλι.

Μαρία Μαρκάτου – Αλυσανδράτου

Επιμέλεια κειμένων Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Αρχοντικό Λοβέρδου.

Αμέσως μετά η πολυτελής οικία Γεώργιου Γερμενή, την οποία δώρισε ο ίδιος μαζί με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του ώστε να στεγάσει την  Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, που μέχρι το 1928 ήταν στεγαστικά περιπλανώμενη.

Δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλο οίκημα να φιλοξενήσει την Φιλαρμονική, που χρησιμοποίησε τον μεγάλο κήπο στο πίσω μέρος ως θερινό θέατρο και την μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων ως αίθουσα συναυλιών με σκηνή.

Οικία Γερμενή μετέπειτα Φιλαρμονική Σχολή.

Τις τάξεις της υπηρέτησαν σπουδαίοι αρχιμουσικοί και δάσκαλοι όπως ο Νικόλαος Τζανής Μεταξάς και ο Διονυσάκης Λαυράγκας που φρόντιζαν για την μουσική παιδεία των μουσικών του μέλλοντος που θα στελέχωναν αργότερα τις μπάντες και τα χορωδιακά σχήματα.

Μια αναπνοή από την πλατεία υπήρχε κι η οικία Κομποθέκρα. Ήταν τόση μεγάλη που καταλάμβανε ένα ολόκληρο τετράγωνο και για αυτό κάποτε είχε στεγάσει υπηρεσίες του Δημαρχείου.

Στην πίσω της πλευρά  συναντούσες την πλατεία Ναυμαχίας Ναυπάκτου γνωστή σήμερα ως πλατεία Αρχαγγέλων. Στην αρχή ήταν ένα μικρό νεκροταφείο για τους πεσόντες που απέτρεψαν το 1571 την επέκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συνυπήρχε μαζί με μια καθολική εκκλησία.

Μνημείο πεσόντων Ναυμαχίας Ναυπάκτου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ναός των Αρχαγγέλων αντικατέστησε την καθολική εκκλησία κι ο Δήμαρχος Σπύρος Κοσμετάτος μετέφερε τα οστά των νεκρών στο καθολικό νεκροταφείο του Δραπάνου.

Απέναντι από την οικία Κομποθέκρα δέσποζε ένα ακόμα πολυτελές συγκρότημα με τεράστιο κήπο, σωστό φρούριο, που επίσης καταλάμβανε ένα ολόκληρο τετράγωνο κι έφθανε μέχρι την πλατεία. Ήταν το αρχοντικό του διπλωμάτη Άθω Ρωμάνου, ο οποίος είχε διαπρέψει ως πρόξενος, βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών.

Το αξιοπερίεργο με αυτό το αρχοντικό ήταν ότι η μεγαλοπρεπέστατη κύρια όψη του ήταν αυτή που κοίταζε στο πίσω μέρος του σπιτιού προς τον κήπο αλλά οι λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική του με τις κιονοστοιχίες, τις σκάλες και την πανάκριβη επίπλωση δεν του στερούσαν τίποτα από την αίγλη που το περιέβαλλε.

Οικία Αθω Ρωμάνου.

Φτάνοντας στο τέρμα της οδού Ριζοσπαστών  έβλεπες μπροστά σου το κομψότατο κτίριο των Δικαστηρίων, στο σημείο που είναι σήμερα η αρχή της πλατείας απέναντι από το ξενοδοχείο Ionian Plaza.

Ανεγείρεται το 1825  από τον Τσαρλς Τζέημς Νάπιερ σε αγγλική νεοκλασική αισθητική και παρότι   στον σεισμό  του 1867 υπέστη σοβαρές ζημιές, συνέχισε να στέκει  αγέρωχο και  επιβλητικό για χρόνια.

Πολλές οι θεωρίες για τον λόγο ότι κοιτούσε αντίθετα από την μεριά της πλατείας και ανεπιβεβαίωτα κουτσομπολιά της εποχής λέγανε ότι ο Άγγλος αρμοστής θέλησε να τιμωρήσει κάποιον ντόπιο άρχοντα που είχε το σπίτι του στο Λιθόστρωτο και για αυτό κατασκεύασε τα Δικαστήρια ώστε να του κόβουν τελείως την θέα.

Το κτίριο των Δικαστηρίων

Πίσω του προς την μεριά της πλατείας, είχε το περίφημο ρολόι του Πόγγη αλλά από κάποια στιγμή και μετά οι Αργοστολιώτες δεν το έβλεπαν με καλό μάτι γιατί ένοιωθαν ότι επειδή βρισκόταν εκεί τους στερούσε από την πόλη  μια μεγαλοπρεπή και επιβλητική πλατεία.

Πίσω πλευρά των Δικαστηρίων και το ρολόι του Πόγγη.

Για αυτό και το 1906 ο Δήμαρχος Σπύρος Φωκάς αποφασίζει την κατεδάφιση των δικαστηρίων προκειμένου να μεγαλώσει η κεντρική πλατεία και μετονομάζει τον δρόμο από Δικαστηρίων σε Κεφάλου.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο που κατασκευάστηκε το 1928.

Με τους σεισμούς του 1953 τα πανέμορφα αρχοντικά της οδού Ριζοσπαστών, έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές και η επιτακτική ανάγκη για στέγαση αλλοίωσε κατά πολύ την επτανησιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων.

Ζημιές επί της Ριζοσπαστών αμέσως μετά τους σεισμούς.

Έκτοτε, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις η οδός Ριζοσπαστών άλλαζε ονόματα αλλά αυτά δεν της στέρησαν ποτέ  την αίγλη και την ομορφιά της.

Ακόμα και μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς  που ισοπέδωσαν τα περισσότερα από τα πανέμορφα αρχοντικά σπίτια της, δεν έπαψε να είναι η πιο  αρχοντική οδός του Αργοστολιού με τους πανέμορφους φοίνικες της να την ομορφαίνουν μέχρι πρόσφατα.

Η οδός Ριζοσπαστών ακόμα με τους φοίνικες της.

√ Οι φωτογραφίες είναι από το ιστορικό αρχείο της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης και πηγή του άρθρου εκτός άλλων ιστορικών αναφορών, αποτέλεσε η συλλεκτική έκδοση Η ΠΑΛΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΝΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ τόμος πρώτος.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο