Απαράδεκτη εικόνα με τα μπάζα στη Θηνιά ! Γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Απαράδεκτη εικόνα με τα μπάζα στη Θηνιά

Τον τελευταίο διάστημα όσοι περνάνε καθημερινά από την Θηνιά και το γνωστό σε όλους μας Παρακλάδι, έρχονται αντιμέτωποι με το απαίσιο θέαμα των μπαζών που κάποιοι εναπόθεσαν ελαφριά την καρδία, αλλοιώνοντας έτσι  εντελώς το τοπίο.

Μαρία Μαρκάτου – Αλυσανδράτου

Γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Το συγκεκριμένο μέρος αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για  τους ντόπιους, ιδιαίτερα όμως για τους τουρίστες, οι οποίοι σταματούσαν, απολάμβαναν την θέα προς τον κόλπο και την Παλική, τραβούσαν φωτογραφίες και χαλάρωναν κατά την διαδρομή.

Η θέα από το σημείο πριν την ρίψη μπαζών.

Στο ίδιο σημείο σήμερα  η  εικόνα  που βλέπουμε είναι αποκαρδιωτική. Ο όγκος από τα μπάζα παραμορφώνει το περιβάλλον, παρεμποδίζει την θέα, πληγώνει τα μάτια μας και την αισθητική μας και φυσικά  υποβαθμίζει  την Θηνιά.

Σημερινή εικόνα στο σημείο

Κάποιοι λένε ότι είναι υλικά από τις εργασίες που γίνονται επί του κεντρικού δρόμου λίγο πιο πέρα, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές με τους σεισμούς. Αν συμβαίνει αυτό, το ερώτημα είναι αν θα απομακρυνθούν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ή θα πεταχτούν για ευκολία από κάτω.

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Παναγής Κωνσταντάτος ίσως γνωρίζει σχετικά με το θέμα και μπορεί να ενημερώσει ή να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το τοπίο και να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά.

Η ρύπανση που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψη αποβλήτων πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί, προκαλεί αισθητική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και επηρεάζει άμεσα  την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Nα  θυμίσω εδώ, ότι η ρίψη μπαζών είναι παράνομη και διέπεται από ειδικούς όρους ακόμα κι αν γίνεται σε ιδιόκτητο χώρο πόσο μάλλον σε κοινόχρηστο.

Σε μια εποχή κατά την οποία το περιβάλλον αποκτά προτεραιότητα, τα στερεά απόβλητα κοινώς μπάζα, είτε προκύπτουν από δημόσια έργα κατασκευής δρόμων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ., είτε από κάθε έναν από εμάς που θέλουμε να χτίσουμε, να γκρεμίσουμε ή να ανακαινίσουμε ένα οίκημα, χρειάζονται διαχείριση συμβατή με το περιβάλλον και τη νομοθεσία που υπάρχει.

Σημερινή εικόνα στο σημείο.

Η προσπάθεια για ένα καθαρό, φυσικό περιβάλλον είναι υποχρέωση όλων μας και τέτοια περιστατικά χρήζουν αυστηρής και έγκαιρης διερεύνησης και αντιμετώπισης πριν το σημείο μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

=====

√ Ενημερωτικά επισυνάπτω την σχετική νομοθεσία για κάθε ενδιαφερόμενο. Ν 4042. 2012 (Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων − Εναρμόνιση με οδηγίες  )

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο