Ένα από τα καινούρια χαρακτηριστικά του νέου νόμου για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι ότι από φέτος σε άλλη κάλπη θα ψηφίζουμε για δημοτικούς συμβούλους και σε άλλη για τους τοπικούς.

Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι για το  δημοτικό και το τοπικό συμβούλιο δεν θα βρίσκονται σε ένα ψηφοδέλτιο κι έτσι θα μπορεί κάποιος να ψηφίσει  για δήμαρχο από έναν συνδυασμό και  για πρόεδρο στην κοινότητα του από άλλον.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα πράγματα απλοποιούνται για τους ψηφοφόρους αλλά δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους υποψήφιους, οι οποίοι χρόνια τώρα μέσω συγκοινωνούντων δοχείων έκλειναν συμφωνίες, δέσμευαν ψήφους και πριμοδοτούσαν συνδυασμούς για προσωπικό όφελος.

Όλοι γνωρίζουμε τι γινόταν με τους προέδρους, οι οποίοι έστηναν αλισβερίσια κάτω από το τραπέζι με τους υποψήφιους για το δημοτικό συμβούλιο και αντάλλασαν ψήφους κατ’ επιλογήν.

Επίσης όλοι μας έχουμε βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να θέλουμε να ψηφίσουμε δήμαρχο κάποιον που όμως στην τοπική κοινότητα δεν κατέβαζε υποψήφιο της αρεσκείας μας.

Τότε τι γινόταν; Ή δεν ψηφίζαμε τον δήμαρχο που θέλαμε και στηρίζαμε αντίπαλο ψηφοδέλτιο για χάρη του τοπικού συμβουλίου ή κάναμε το αντίθετο, ψηφίζαμε τον δήμαρχο της αρεσκείας μας και ταυτόχρονα τον πρόεδρο που δεν θέλαμε και δεν θεωρούσαμε κατάλληλο.

Με το νέο σύστημα λοιπόν οι κανόνες αλλάζουν και θα μπορούμε και στα δυο συμβούλια, δημοτικό και τοπικό να ψηφίζουμε ανθρώπους  άξιους και ικανούς σύμφωνα με την γνώμη μας  χωρίς να μπαίνουμε πλέον σε διλλήματα.

Ο ψηφοφόρος

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο