ΗΛΙΑΣ ΠΑΡΙΣΗΣ- ΦΙΚΟ: O δικός μας απολογισμός δυο χρόνια μετά τους σεισμούς στη Παλική

ΑΙΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΡΙΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
& ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΦΙ.Κ.Ο.

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριο
Γεράσιμο Παπαναστασάτο
ΚΟΙΝ
Δήμαρχο
Κύριο
Αλέξανδρο Παρίση
Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
Κυρίους
Θεόφιλο Μιχαλάτο, Βασίλειο Ρουχωτά
Γεράσιμο Δημητράτο, Νικόλαο Γκισγκίνη

ηλιας παρισηςΘΕΜΑ: Οργάνωση και διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για την πορεία των έργων αποκατάστασης ζημιών από τους σεισμούς

Κύριε Πρόεδρε,

Κατά την 28η /2015 Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα θέσει ως θέμα εκτός Ημερησίας Διάταξης την διεξαγωγή Ειδικής Συνεδρίασης, παρουσία του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Σπρίντζη, της Βουλευτού κυρίας Θεοπεφτάτου Αφροδίτης, του Περιφερειάρχου κυρίου Γαλιατσάτου Θεόδωρου και Αντιπεριφερειάρχου κυρίου Δρακουλόγκωνα Παναγή, επί τη συμπληρώσει δύο ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς της 26ης Ιαν και 3ης Φεβ 2014.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την διεξαγωγή αυτής της Ειδικής Συνεδρίασης.
Στην πρότασή μου είχα επισημάνει στην εν λόγω ειδική συνεδρίαση, μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η πορεία όλων των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, που έπληξαν κυρίως την περιοχή του Ληξουρίου και της Επαρχίας Πάλης, κατά το μέρος που αφορά στις αρμοδιότητες, καθήκοντα και υποχρεώσεις, ενός εκάστου των προσκεκλημένων, καθώς και του Δήμου και όχι φυσικά η συζήτηση θεμάτων που αφορούν γενικά τον Δήμο Κεφαλλονιάς, όπως αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Ούτε φυσικά ένα θέμα γενικό και αόριστο, όπως αυτό που η Δημοτική Αρχή πέρυσι μας επέδοσε, δηλαδή «το Ληξούρι και η Παλική μετά τους σεισμούς, που μάλλον έκθεση ιδεών θύμιζε, παρά σοβαρή συζήτηση για το αύριο ενός σεισμόπληκτου τόπου.

Μέχρι στιγμής δεν έχω καμμία ενημέρωση αν η Δημοτική Αρχή προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, για την οργάνωση της αποφασισθείσης Ειδικής Συνεδρίασης και επ΄αυτού θα ήθελα να τεθούν από εσάς στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση οι παρακάτω επικαιροποιημένες προτάσεις μου, που ως ένα βαθμό είχαν επιδοθεί στον κύριο Υπουργό εγγράφως από Συμβούλους της Παλικής.
Πρώτα απ΄όλα ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση, να απαιτήσει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο να παρευρεθούν στην Συνεδρίαση όλοι οι προαναφερθέντες, ως βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίησή της, ώστε ο καθένας από τον τομέα των αρμοδιοτήτων του να δώσει απαντήσεις για την πορεία και την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων, πρώτιστα στο Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, αλλά και στις λοιπές περιοχές στον βαθμό που επλήγησαν και έχουν σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης.
Έτσι θα σταματήσει η κοροϊδία που υφίστανται οι σεισμόπληκτοι, μέσα από το φαινόμενο να κατηγορεί ο ένας ως υπαίτιο τον άλλον, σε ότι αφορά την κωλυσιεργία ή την αδιαφορία ή το τέλμα που έχουν περιέλθει τα έργα.
Η συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός μηνός από σήμερα και πάντως όχι πέραν του Φεβρουαρίου 2016, ώστε να ασκηθούν και οι δέουσες πιέσεις ή να εκδοθούν οι αποφάσεις ολοκλήρωσης όσων έργων είναι δυνατόν, προ του Μαϊου το ενωρίτερο ή προ του Ιουνίου το αργότερο και να μην χαθεί μία ακόνη θερινή περίοδος από το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης.
Ως τόπος συνεδρίασης φυσικά θα πρέπει να είναι το Ληξούρι και μάλιστα σοβαρά, πολύ σοβαρά, θα πρότεινα το κίτρινο πρώην Δημαρχείο. Ίσως έτσι καταλάβουν οι προσκεκλημένοι μας, αλλά και η Δημοτική Αρχή, όλα εκείνα που αισθάνεται ένας σοβαρός αριθμός συμπατριωτών μας. Δηλαδή τι σημαίνει να ζεις σε μία σεισμόπληκτη περιοχή, σε ένα κίτρινο σπίτι ή να βλέπεις δημόσια κτίρια ραγισμένα και χορταριασμένα.
Πριν από την Συνεδρίαση φυσικά, θα πρέπει η ίδια Δημοτική Αρχή να αποσαφηνίσει στον εαυτό της και σε μας, με ποια αλήθεια θα πάμε σε αυτήν. Με την αναφορά του κ. Αναπληρωτού στην περυσινή περιβόητη συνέντευξή του, όταν δηλαδή όλα τα έργα παρουσιάστηκαν ως αβέβαια ή με όσα ακούγαμε πριν τις δύο βουλευτικές εκλογές, όταν όλα εμφανιζόταν ως εξασφαλισμένα.
Όπως και να έχει η κατάσταση επιβάλλεται να δοθούν πειστικές απαντήσεις και μάλιστα αναλυτικά σε κάθε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του από εκεί τόπου μας και να σταματήσει η εγκατάλειψη που εμπράκτως υπηρέτησε ο Δήμος και πριν τους σεισμούς. Οι σεισμοί απλά ήλθαν για να επισπεύσουν με γεωμετρική πρόοδο την συνεχή υποβάθμιση με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
ΛΙΜΑΝΙ
Ως και πρόσφατα, δια στόματος κ. Τζωρτζάτου, διαβάσαμε να εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα έχουν τελειώσει οι εργασίες αποκατάστασής του, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και προσέθεσε και αυτός την δική του φωνή σε αυτό που ομόφωνα ενέκρινε το ΔΣ και στο οποίο σήμερα επανέρχομαι με αυτή την εισήγηση. Να μας πουν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι τι μέλλει γενέσθαι.
Επιπλέον, όταν συζητήθηκε η ενυπόγραφη αίτηση των κατοίκων Λεγατάτων, καθώς και των επαγγελματιών της παραλιακής λεωφόρου Ριζοσπαστών, που είχα καταθέσει στο ΔΣ, δεν μου κατέστη σαφές, αν στο ανατεθέν στο εργολάβο έργο της αποκατάστασης του λιμανιού, συμπεριλαμβάνεται και το καρνάγιο ή η παλιά προσφορέλα.
Συμπεριλαμβάνεται και θα αποκατασταθεί ή έχει μειωθεί ο Π/Υ του έργου και δεν εμπεριέχεται;
Και αν δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό το έξω από το λιμάνι τμήμα της παραλίας του Ληξουριού, τότε η αποκατάστασή του θα γίνει από το Λιμενικό Ταμείο μαζί με την Παραλιακή λεωφόρο;
Η εκβάθυνση του λιμανιού θα ολοκληρωθεί σε όλο το λιμάνι, ώστε να έχει δυνατότητα υλοποίησης και το τόσο πολυδιαφημισμένο master plan; Ή έγιναν περικοπές ακόμη και σε αυτόν τον τομέα;
Θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του λιμανιού, μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου ή θα κάθονται οι όποιοι επισκέπτες ετεροδημότες και παραθεριστές μέσα στα βούρκα και τα μπλόκια;
Επισημαίνω επίσης το γεγονός της καθίζησης με τους σεισμούς του φαναριού του μόλου του λιμανιού, το οποίο συνεχίζει να βυθίζεται και μετά τους σεισμούς και ήδη το επίπεδο της θάλασσας έχει έχει σκεπάσει την βάση του, αν και ήταν αρκετά υπερυψωμένη προ των σεισμών και φυσικά κινδυνεύει να καταστραφεί.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ
Υπενθυμίζω το αίτημα των Λεγατάδων και των επαγγελματιών της παραλιακής με το οποίο ζητούσαν την αποκατάστασή του, όπως και του μόλου πεζοδρομίου, προ της θερινής περιόδου.
Νομίζω είναι απόλυτα κατανοητό, ότι αποτελεί και την «μόστρα» του Ληξουριού, μαζί με το άλλο κομμάτι του, που υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκε (γέφυρα- Λιμεναρχείο), για τον οποιοδήποτε επισκέπτη και ήδη θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι εργασίες ασφαλτόστρωσης – ανακατασκευής.
Εδώ θα πρέπει και η Περιφέρεια να συνδράμει, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, τουλάχιστον μέχρι και μέσα στο Ματζαβινάτειο και να φωτοσημανθεί , ώστε πρώτα απ΄όλα, έκτακτα περιστατικά υγείας να διακομίζονται με ταχύτητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο φέρρυ μποτ, όπως και παλιότερα είχα τονίσει, αλλά και να αποτελέσει και ελκυστικό δρόμο περιπάτου πεζή ή με ποδήλατο.
Θα ήταν μία καλή ιδέα για το πρόγραμμα ΟΧΕ της Παλικής που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια, η ολοκλήρωση και φωτοσήμανση όλου του ασφαλτόστρωτου παραλιακού δρόμου, μέχρι και μετά τον Αγ. Σπυρίδωνα, σε συνδυασμό με την κατασκευή και ποδηλατοδρόμου, που θα ξεκινάει από τα Λέπεδα.
Τα τονίζω όλα αυτά για την Παραλιακή λεωφόρο Ριζοσπαστών, διότι μόνο ως ημίμετρο μπορεί να λογιστεί το πλάνο της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου, να τερματιστεί το έργο ή καλύτερα να διακοπεί το έργο στα μισά, δηλαδή στην άνοδο για το σεισμόπληκτο παλιό Γηροκομείο (οδός Χαριτάτου
ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Οι σημειακές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της «Δ.Ε. Παλικής» ύψους 9 εκατ. ευρώ ακολουθεί απελπιστικά βραδείς ρυθμούς και, κατά δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, αφορά μόνο το 10% ή το πολύ 20% των σημείων που έχουν επικινδυνότητα και χρήζουν αποκατάστασης.
Να σημειωθεί ότι στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι η άρση του επικινδύνου και η επαναφορά στην πριν το σεισμό κατάσταση και ο κ. Υπουργός και η κ. Βουλευτής, θα πρέπει να μας πούνε, τι θα γίνει με το υπόλοιπο 90% – 80% των αναγκαίων παρεμβάσεων, για το οποίο δεν υπάρχει χρηματοδότηση!
Σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, όπως ανέφερε και ο Αντιπεριφερειάρχης, η πλήρης αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής και του οδικού άξονα Ληξουρίου – Αργοστολίου, θα απαιτούσε ένα ποσό της τάξεως των 25 έως 40 εκατ. ευρώ.
Απαιτείται απάντηση επίσης αναφορικά με την εργολαβία των 5,9 εκατ. ευρώ, που κατά την Δημοτική Αρχή είχε άτυπα (;) συμφωνηθεί με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών (Χρυσοχοϊδη) και αφορούσε την αποκατάσταση κοινοχρήστων χώρων της πόλης του Ληξουρίου και του δημοτικού οδικού δικτύου.
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Ο απόλυτος εμπαιγμό των κατοίκων τους, παρά το γεγονός ότι επιτέλους «εδέησε» να ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος αναλαμβάνει την κατασκευή τους.
Από εκεί και πέρα η απόλυτη σιγή. Καμία πληροφόρηση ως προς νέες εξελίξεις για το έργο αυτό και πόσο ακόμα θα περιμένουν οι ιδιοκτήτες, αυτοί που οι σεισμοί χτύπησαν πιο σκληρά από όλους, μέχρι να ξαναμπούν στα σπίτια τους.
Όλα τα κλιμάκια διοίκησης οφείλουν επιτέλους να δώσουν τελεσίδικες απαντήσεις σε αυτούς τους συνδημότες μας.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η κατάσταση εδώ είναι χαοτική. Οι μαθητές των Ληξουριώτικων σχολείων διδάσκονται υπό απαράδεκτες συνθήκες σε προκάτ, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική επανόδου σε ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης.
Η Δημοτική Αρχή και η κ. Βουλευτής, οφείλουν απαντήσεις ως προς τις πιέσεις και ενέργειες που έχουν προβεί προς τον Ο.Σ.Κ. και το Υπουργείο Παιδείας και να ενημερωθούμε επίσης και εμείς, για την χρηματοδότηση ολοκληρωμένης αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων.
Η νέα σχολική χρονιά 2016-2017, θα βρει τους μαθητές πάλι στα προκάτ;
Περιμένουμε επίσης τις τελεσίδικες αποφάσεις για το Λύκειο. Επισκευή ή νέο Σχολικό Συγκρότημα Λυκείου;
ΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΡΚΑΤΟ»
Μου απαντήσατε Κύριε Δήμαρχε δύο φορές ότι τραινάρησε η διαπραγμάτευση, ώστε να πάρετε όσα περισσότερα ήταν δυνατό από την Ασφαλιστική.
Θα επαναλάβω και εγώ με την σειρά μου, ότι περιμένουμε να μας ανακοινώσετε κάποια στιγμή και το χρονοδιάγραμμα έναρξης και πιθανολογούμενης ολοκλήρωσης της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Θεάτρου.
Το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης δεν αντέχει άλλον ένα ακόμη χειμώνα χωρίς πολιτιστική στέγη. Σε μία τέτοια περίπτωση, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου εσάς προσωπικά.
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Ευτυχώς που βρέθηκε ιδιωτικός φορέας και χρηματοδότησε την επισκευή και επαναλειτουργία της.
Αλλιώς θα συνέχιζε η Φιλαρμονική να ζει σαν «πρόσφυγας».
Περιμένουμε πάντως να τηρήσετε την υπόσχεσή σας κ. Δήμαρχε για την χρηματοδότηση λειτουργίας της.
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Περιμένουμε επίσης και για αυτό το χρονοδιάγραμμα έναρξης και πιθανολογούμενης ολοκλήρωσης της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας.
ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Αρχιτεκτονικός και πνευματικός θησαυρός της περιοχής, κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τους σεισμούς του 1953.
Αν και φυλάσσονται σε αυτό πολύτιμες συλλογές, έχει εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης. Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή του θέματος από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η όσο το δυνατόν πιο σύντομη απόδοσή της στην Ληξουριώτικη και όχι μόνο κοινωνία, αλλά όχι φυσικά με υποστύλωση μόνο, όπως σχεδιάζεται, αλλά πλήρη και μόνιμη αντισεισμική αποκατάσταση.
Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω και την προεκλογική έκκληση του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης προς τους υποψήφιους Βουλευτές, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, ότι το πρόβλημα “Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη”, που είναι πρόβλημα της τοπικής εκπαιδευτικής αλλά και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, πρόβλημα του Ληξουριού και των Ληξουριωτών, θα πρέπει να γίνει και δικό τους πρόβλημα, με συγκεκριμένες στοχεύσεις σε ότι αφορά τις οι μελέτες επισκευής και την χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναλειτουργία της».
Η κ. Βουλευτής, οφείλει να πάρει θέση και να μας ενημερώσει αν προέβη σε κάποιες παρεμβάσεις ή διαβήματα, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για τα ίδια θέματα οφείλει και η Δημοτική Αρχή εξηγήσεις, με απαρίθμηση ενεργειών της, σε ότι αφορά την απεμπλοκή των διαδικασιών από τα γραφειοκρατικά γρανάζια, την σύνταξη των μελετών και έναρξη των εργασιών, για την επαναλειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, για τις οποίες ουδέποτε ακούσαμε κάτι μέσα σε αυτό το Συμβούλιο.
Επί του θέματος σας έχω κοινοποιήσει και ξεχωριστή εισήγηση σε σχέση με την χρηματοδότηση αποκατάστασης της Ιακωβατείου.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Αρκετές από αυτές αποτελούν μνημεία πολιτισμού, αλλά μέχρι στιγμής μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης.
Υπάρχει πολιτική βούληση ή απόφαση για την τύχη των υπολοίπων; Ή οι κάτοικοι των χωριών κυρίως θα εκκλησιάζονται σε προκάτ κατοικίες –εκκλησιές;
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Θα ληφθεί κάποια μέριμνα για αυτά ή θα παραμείνουν ως έχουν, δίνοντας την εικόνα «λίθων, πλίνθων, κεράμων ατάκτως ειρημμένων».
ΜΝΗΜΕΙΑ
Αποκατάσταση των κομματιασμένων αγαλμάτων του Ηλία Μηνιάτη, Στάμου Πετρίτση, της επιτύμβιας στήλης των Ιακωβάτων και των λοιπών μνημείων που κοσμούν και τιμούν την πόλη και τα χωριά μας.
Πρόσφατα είχαν έλθει κάποιοι ειδικοί για την συντήρηση-αποκατάσταση. Δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες; Ποιες και για πότε;
ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ (Τ.Α.Σ.) ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνω με πόσο γρήγορους ρυθμούς λειτουργεί και πόσο συνεπής είναι σε σχέση με την ταχεία έκδοση αδειών και έγκρισης καταβολής των θεσμοθετημένων αρωγών – αποζημιώσεων.
Τα σίγουρο όμως είναι η εντύπωση που δίνει και που δεν είναι άλλη από την «θεσμοθετημένη» γραφειοκρατία που τον διέπει, ως προς την παροχή όσο το δυνατόν μικρότερης βοήθειας προς τους σεισμοπλήκτους.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Απαιτείται χρονική επέκταση του μέτρου, όχι μόνο διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης πλείστων όσων οικιών, αλλά στις εργατικές κατοικίες, ούτε η κατεδάφιση δεν ξεκίνησε και οι κάτοικοι θα συνεχίσουν για πολύ ακόμη να φιλοξενούνται ή να νοικιάζουν άλλα σπίτια.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επί πλέον, όπως καταλαβαίνετε, μια περιοχή κατεστραμμένη, με οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή νεκρωμένη, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και δυνατότητες όπως οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χώρας.
Ως εκ τούτου θεωρούμε δίκαιη και απαιτούμε εκ νέου για το 2016, την φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, περισσότερες δόσεις καταβολής φόρου εισοδήματος), τουλάχιστον μέχρι την πλήρη επάνοδο του τόπου σε φυσιολογικούς ρυθμούς διαβίωσης.
Η ανικανότητα ή η αδιαφορία φροντίδας για τους σεισμόπληκτους, εφαρμόσθηκε σε όλο της το μεγαλείο την χρονιά που πέρασε, με το κομφούζιο της απαλλαγής ή μη των πληγέντων κατοίκων (κίτρινα, κόκκινα σπίτια) από τον ΕΝΦΙΑ.
Τέλος, τονίζουμε ότι, εάν η υπόλοιπη ελληνική επαρχία κινδυνεύει με απόλυτη παρακμή κατά την περίοδο κρίσης που διανύουμε, το Ληξούρι λόγω και των σεισμών κινδυνεύει με οριστική εξαφάνιση. Απαιτείται λοιπόν, για την στοιχειώδη επανάκαμψη της, η περιοχή μας να ανακτήσει όσα με την πρόφαση της κρίσης στερήθηκε τα τελευταία χρόνια και κυρίως:
Ο Υπουργός και η κ. Βουλευτής να μας απαντήσουν, αν θα τηρήσουν την προεκλογική δέσμευση του κόμματός τους, να δημιουργηθεί και πάλι Δήμος Ληξουρίου – Πάλλης, είτε ο ολέθριος για όλη την χώρα «Καλλικράτης» καταργηθεί, είτε απλά «βελτιωθεί».
Η δημοτική αρχή να επαναφέρει στο Ληξούρι τις βασικές Δημόσιες Υπηρεσίες από τις οποίες αποψιλώθηκε (Δ.Ο.Υ., Ειρηνοδικείο, Ι.Κ.Α., Υπηρεσία Δόμησης, Λιμεναρχείο).
Να οριστικοποιηθεί ότι δεν θα απειληθεί ποτέ με κλείσιμο, αλλά και επιπλέον να αναπτυχθεί το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και να επανέλθει στο Ληξούρι το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που το «σχέδιο Αθηνά» του στέρησε.
Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε, για τα δεδομένα της Κεφαλλονιάς, ένα τμήμα τουριστικών επαγγελμάτων, όπως προεκλογικά ο Δήμαρχος υποσχέθηκε στην πλατεία του Ληξουριού ή ένα τμήμα έρευνας ή μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο τους σεισμούς, κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργεί στο Ληξούρι.
Αυτά είναι που περιμένουν τις απαντήσεις τους από τον κάθε ένα που θα συμμετάσχει σε αυτή την Ειδική Συνεδρίαση, δύο χρόνια μετά τους σεισμούς.
Περιττό να τονίσω, ότι σε μία τέτοια Συνεδρίαση, δικαιολογίες τύπου «υπηρεσιακές ανάγκες δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ», θα αποτελούν γελοίες δικαιολογίες και κανένας από όσους έχουν ευθύνη για την εξέλιξη των έργων, δεν επιτρέπεται να την επικαλεστεί.

Με εκτίμηση προς όλους
Ηλίας Παρίσης
Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο. & Δημοτικός Σύμβουλος

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο