08/03/2016

Μετά από επιθυμία του εμπορικού κόσμου αλλά και άλλων φορέων δημοσιεύουμε και πάλι το πρόγραμμα των φετίνων αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στο νησί μας…..

√Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα από το ακόλουθο λίνκ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

H πρώτη άφιξη

saga sapphireΤη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 08.00 πμ θα φθάσει στο Αργοστόλι το SAGA Sapphire με 720 επιβάτες και 420 άτομα πλήρωμα.  Θα παραμείνει στο Αργοστόλι έως τις 18.00μμ το απόγευμα. Ο Μανώλης Ζαμπέλης είναι ο πράκτορας που το εκπροσωπεί και αυτός που θα ανοίξει την αυλαία της κρουαζιέρας 2016 στην Κεφαλονιά! Καλή σεζόν !


 

01/02/2016

Όπως κάθε χρονιά έτσι και εφέτος θα σας παρουσιάσουμε αποκλειστικά το πρόγραμμα αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων που θα επισκεφτούν την Κεφαλονιά το 2016.

Πρίν από λίγες ημέρες η Ένωση Λιμένων Ελλάδος ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων για το 2015 όπου στα νησιά μας(Ιθάκη και κυρίως Κεφαλονιά) αφίχθησαν συνολικά 112 κρουαζιερόπλοια τα οποία μετέφεραν 149.227 επιβάτες.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τις προβλέψεις του Kefalonia Press που είχαμε κάνει το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα . Πράγματι έγιναν έτσι όπως τα είχαμε πει :το 2015 εξελίχθηκε στην καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα ξεπερνώντας το 2013 (χρονιά ρεκόρ) όπου είχαμε 135.659 επιβάτες. Από δω και πέρα το μέτρο σύγκρισης για την κρουαζιέρα θα είναι το 2015.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πως θα κυλήσει η φετινή χρονιά η οποία δυστυχώς δε θα θυμίζει σε τίποτα την περσινή καθώς ο αριθμός των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων είναι αρκετά μειωμένος.

Η έναρξη της φετινής σεζόν είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου όπου αναμένουμε στο Αργοστόλι το κρουαζιερόπλοιο Saga Sapphire(πράκτορας κ.Ζαμπέλης) χωρητικότητας μόλις 720 επιβατών ενώ το 2015 η πρώτη άφιξη ήταν από το κρουαζιερόπλοιο MS Zuiderdam χωρητικότητας 2000 επιβατών.

saga sapphireΤονίζουμε το θέμα της χωρητικότητας καθώς θα είναι ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της κρουαζιέρας στην Κεφαλονιά τον οποίο και θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας που θα έρθουν στην Κεφαλονιά το 2016 εμφανίζουν μειωμένα προγράμματα προσεγγίσεων σε σχέση με το 2015 και μάλιστα σε κάποιες η μείωση αγγίζει το 50-60%…..!!!

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που τα τελευταία χρόνια μεταφέρει χιλιάδες τουρίστες στο νησί μας η Costa Cruises(πράκτορας κ.Έρτσος) την περσινή περίοδο (2015) ήρθε 45 φορές στο νησί μας ενώ εφέτος (2016) έχει ανακοινώσει μόλις 17 αφίξεις !!! Η Costa Cruises το 2016 μειώνει τις αφίξεις της στην Κεφαλονιά κατά 60%.

Μειωμένες κατά 55% θα είναι και οι αφίξεις της Holland America Line καθώς από 11 αφίξεις το 2015 , τη φετινή χρονιά (2016) θα έχουμε μόνο 5(πέντε)…!!!

Μειωμένες κατά 50% θα είναι και οι αφίξεις της Oceania Cruises αφού από τις έξι αφιξεις το 2015 εφέτος θα έχουμε μόνο τρεις!!!

costa neorivieraΗ απουσία της Msc Cruises θα είναι αισθητή το 2016!!! Δυστυχώς η εταιρία που ξεκίνησε την κρουαζιέρα στην Κεφαλονιά, η εταιρία που βοήθησε την Κεφαλονιά να μπει στη λίστα των προορισμών κρουαζιέρας με το αγαπημένο μας ARMONIA, δεν έχει προγραμματίσει καμία άφιξη το 2016 . Το κακό θα συνεχιστεί και το 2017 αφού πρίν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι ούτε και του χρόνου δεν θα περιλαμβάνει το Αργοστόλι στους προορισμούς της . Ελπίζουμε να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα και να ξαναδούμε την Msc Cruises  πάλι στο νησί μας.

Στις μεγάλες απουσίες εφέτος θα σημειώστε και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Cunard(Queen Elizabeth) , η P&O Cruises  και κάποιες μικρότερες που είχαν έρθει το 2015. .

Από τις εταιρείες που θα μας επισκεφθούν το 2016 και εμφανίζουν μία μικρή αύξηση είναι η Royal Carribean(πράκτορας κ.Βασιλάτος) από την οποία θα έχουμε 14 αφίξεις(12 το 2015) με το κρουαζιερόπλοιο της Vision of the Seas, ενώ ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι θα είναι και η παρουσία της Thomson Cruises(πράκτορας κ.Ζαμπέλης) από την οποία θα έχουμε το 2016 , επτά (7) αφίξεις έναντι μιας (1)  το 2015 . Ωστόσο αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μικρότερες εταιρείες ο αριθμός των αφίξεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με συνέπεια το αρνητικό πρόσημο να διατηρείται.

Αναφέραμε παραπάνω ότι και η χωρητικότητα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και σας παραθέτουμε συγκριτικά στοιχεία των προγραμματισμένων αφίξεων στο Αργοστόλι μεταξύ 2016 και 2015 με βάση τη μέγιστη δυναμικότητα των κρουαζιερόπλοιων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΕίναι εμφανές ότι το 2016 αναμένουμε μόλις 19 κρουαζιερόπλοια με μέγιστη χωρητικότητα από 2000 επιβάτες και επάνω , ενώ το 2015 ήταν 54 . Επομένως προκύπτει μία μείωση κατά 65% στα μεγάλα πλοία.

Το 2016 τα κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα από 750 επιβάτες και κάτω θα είναι συνολικά 11 ενώ πέρυσι ήταν 7 κάτι που σημαίνει ότι η ανταποδοτικότητα των αφίξεων θα είναι περιορισμένη.

Στις μεσαίες κατηγορίες από 751 έως και 1500 επιβάτες το 2016 θα έχουμε 6 αφίξεις ενώ το 2015 είχαμε 11 ενώ και στην κατηγορία από 1501 έως και 2000 επιβάτες έχουμε μία διαφορά 10 αφίξεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το 2016 θα έχουμε λιγότερες αφίξεις πλοίων σε σχέση με το 2015, αλλά και αυτές θα πραγματοποιηθούν με μικρότερης χωρητικότητας. Λιγότερα πλοία και ακόμα λιγότεροι επισκέπτες κρουαζιέρας το 2016.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα δεδομένα για το 2016 έχουν προγραμματιστεί συνολικά στο Αργοστόλι 62 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων , οι οποίες σε σχέση με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 35% (το 2015 είχαμε 93 αφίξεις).

Μείωση παρουσιάζουν οι αφίξεις και στο Φισκάρδο όπου το 2016 αναμένουμε μόλις 4 αφίξεις όταν πρίν από 2-3 χρόνια είχαμε μέχρι και 15 αφίξεις στο κοσμικό μας Φισκάρδο.

Συνολικά για τη φετινή περίοδο στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη οι αφίξεις σε σχέση με το 2015 θα παρουσιάσουν πτώση πάνω από 40%…!!!

Όσον αφορά τους ναυτιλιακούς πράκτορες το γραφείο του κ.Μανώλη Ζαμπέλη θα διεκπαιρεώσει 25 αφίξεις(εκ των οποίων 4 αφίξεις στο Φισκάρδο) , το γραφείο του κ.Έρτσου 22 αφίξεις και τέλος το γραφείο του κ.Γιάννη Βασιλάτου 17 αφίξεις.

Να  σημειώσουμε επίσης ότι πάνω από το 1/3 των αφίξεων είναι προγραμματισμένο για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και με δεδομένο ότι πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες οδηγούν στην ακύρωση κάποιων αφίξεων ενδέχεται ο αριθμός να είναι ακόμα μικρότερος.

vision of the seas

Οι λιγότερες αφίξεις σε συνδυασμό με τις μικρότερες χωρητικότητες των κρουαζιερόπλοιων υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στον αριθμό των επιβατών μια μείωση της τάξεως του 45% με 55% που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί κατα προσέγγιση σε 70.000 με 80.000 λιγότερους τουρίστες.

ΚΕΡΚΥΡΑ : θεαματική αύξηση των αφίξεων το 2016

Αντίθετα την ίδια ώρα οι υπόλοιποι προορισμοί του Ιονίου η Κέρκυρα , το Κατάκολο αλλά και η Ζάκυνθος καθώς και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου εμφανίζουν αυξητικές τάσεις και για το 2016 ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ευνοούνται και από τις ακυρώσεις των αφίξεων σε όλα τα λιμάνια της Τουρκίας λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών.

Το νησί μας φαίνεται να βρίσκεται σε μία δική του κατηγορία όπου αδυνατεί όχι μόνο να αναπτύξει περαιτέρω τον τομέα της κρουαζιέρας αλλά ούτε μπορεί τουλάχιστον να σταθεροποιήσει τις αφίξεις στα επίπεδα του 2015.

Η στασιμότητα και η αδυναμία ανανέωσης του τουριστικού προϊόντος , ο ανταγωνισμός στις εκδρομές μεταξύ εταιριών και τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, οι απαρχαιωμένες λιμενικές υποδομές ,  οι τραυματισμοί τουριστών στο λιμάνι λόγω ζημιών, η απουσία ποιοτικής και ουσιαστικής τουριστικής πολιτικής καθώς και ένα “βαλτωμένο” λιμενικό ταμείο είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η κρουαζιέρα το 2016 θα κυμανθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας….!!! Και αυτό όταν ανθεί στα άλλα λιμάνια των νησιών του Ιονίου για να μην αναφερθούμε και στα ανταγωνιστικά λιμάνια της Κροατίας.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των αφίξεων σε Αργοστόλι και Φισκάρδο:

 

Επίσης κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου δεν θα υπάρχει κάποια ημέρα με 3 ή 4 ταυτόχρονες αφίξεις όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια ένα ακόμα στοιχείο που φανερώνει την πτώση των προσεγγίσεων…!!!

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα και από το ακόλουθο λίνκ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

7 Σχόλια

  1. […] Κεκάτου, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του kefalonia press Αποκλειστικό: Το πρόγραμμα αφίξεων των κρουαζιερόπλοι…δυστυχώς με τον πιο επίσημο τρόπο: Mε τον προϋπολογισμό […]

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο