Χωρίς καντίνα, ξαπλώστρες και ομπρέλες εφέτος ο Μύρτος;; Εμπλοκή στη χρήση της παραλίας από το Δήμο;;

Τις τελευταίες ημέρες όπως συνεχώς σας ενημερώνει το Kefalonia press,  η υπόθεση της μίσθωσης των παραλιών βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών  προκειμένου να εισπράξει έσοδα ετοιμάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση-ΚΥΑ, συμμετέχοντας σε αυτήν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με πολλούς περιορισμούς, όσον αφορά την απλή παραχώρηση του αιγιαλού στους Δήμους, ενώ ταυτόχρονα την όλη διαδικασία των δημοπρασιών θα την κάνει το ίδιο με τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες και από ότι φαίνεται θα κρατήσει για τον εαυτό του τη μερίδα του λέοντος στην είσπραξη των μισθωμάτων.

Αυτό είναι το ένα θέμα.

Όμως ταυτόχρονα έχει προκύψει ένα νέο (αν και παλιό) θέμα , για τη παραλία του Μύρτου την οποία εκμεταλλεύεται ο Δήμος Κεφαλονιάς. Ψάχνοντας λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών  τι συμβαίνει στις παραλίες, το καθεστώς προστασίας κλπ προκειμένου να συντάξουν οι υπηρεσίες  την ΚΥΑ ,  «έπεσε» στο προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 441/2009 που αφορά τον Μύρτο!!

Τι  ορίζει αυτό το  Προεδρικό Διάταγμα?

Ο Μύρτος είναι  ΖΟΕ-Ζώνη Οικιστικού Eλέγχου -την οποία χωρίζει σε τρείς περιοχές.  Για τη περιοχή ΙΙ η οποία είναι η παραλία του Μύρτου, ρητά ορίζει ότι

Β. Ζώνη με στοιχείο ΙΙ  «Παράκτια ζώνη γεωπεριβαλλοντικής προστασίας, βραχώδης−αμμώδης ακτή».

Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται:

− Η πρόσβαση και παραμονή λουομένων.

− Κινητός εξοπλισμός εξυπηρέτησης λουομένων, (μόνο ξύλινες κατασκευές για αποδυτήρια, τουαλέτες, ντούς, ξύλινες κατασκευές για πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πύργος ναυαγοσώστη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, σκιάδια).

11902420_856971367754114_4249422602187919182_nΑπαγορεύονται:

− Η δόμηση, η αμμοληψία και κάθε ενέργεια που μεταβάλλει την φυσική της κατάσταση.

− Η πρόσβαση των λουομένων με οχήματα

Επί της παραλίας λοιπόν (δηλαδή από την οριογραμμή του αιγιαλού προς την ακτογραμμή) ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει η ξύλινη κατασκευή της καντίνας.

Που πηγαίνει η καντίνα?  Στη Ζώνη ΙΙΙ .  Τριάντα (30) μέτρα από τη καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού. Επάνω ψηλά δηλαδή στα ..κορφοβούνια του Μύρτου και σε συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι δημόσιο ακίνητο.

Αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα :

− Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η δημιουργία (στο δημόσιο ακίνητο ΒΚ224) σε απόσταση τουλάχιστον 30  μέτρων από τη καθορισμένη γραμμή αιγιαλού, μιας  ελαφριάς μη μόνιμης ξύλινης κατασκευής, για χρήση αναψυκτηρίου, ιατρείου και χώρων υγιεινής.

Το   Προεδρικό Διάταγμα είναι σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2009.  Ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς παρέλαβε από το Δήμο Πυλάρου και το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.

Από το 2010 έως σήμερα και ιδιαίτερα από το 2011 με τον ενιαίο πλέον Δήμο Κεφαλονιάς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος και στη παραλία του Μύρτου παρανόμως λειτουργεί ξύλινη δημοτική καντίνα.

Φαίνεται όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου  για την εφαρμογή του Νόμου. Το  Υπουργείο Οικονομικών μετά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη Κτηματική υπηρεσία θέλουν να βάλουν μια τάξη στις παραλίες και στις αυθαιρεσίες  των Δήμων ανά την Ελλάδα.  Έτσι είναι αποφασισμένοι  η νέα ΚΥΑ που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες να τηρήσει κατά γράμμα τους Νόμους κυρίως για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Η δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί επισήμως για αυτή την πιθανότητα. Να χάσει ο Δήμος το Μύρτο («την κότα με τα χρυσά αυγά») θα είναι μεγάλο πλήγμα για τα ταμεία του και  κυρίως για το «πορτοφολάκι» του.  Να υπενθυμίσουμε ότι τα έσοδα του Δήμου από τη παραλία του Μύρτου το 2015 ήταν  306.609,89  και το 2014 226.411,87

Σύμφωνα με πληροφορίες μας , επαφές με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου  να βρεθεί λύση,  έχει αναλάβει ο αντιπεριφερειάρχης  Παναγής Δρακουλόγκωνας ο οποίος φαίνεται να έχει ραντεβού τη Τρίτη στην Αθήνα.

Η υπόθεση προστασίας και εκμετάλλευσης του Μύρτου είναι μια παλιά ιστορία επί της εποχής ακόμα του Δήμου Πυλαρέων.  Μέχρι τώρα οι δήμαρχοι για να μη χάσουν τα έσοδα ασκούσαν πολιτικές (κομματικές) πιέσεις  και δεν γινόταν εφαρμογή του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος.  Αυτό τώρα τελείωσε καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς που δεν είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν την εφαρμογή του  προεδρικού διατάγματος για να έχει ο όποιος Δήμος έσοδα.

μυρτος ομπρελεςΟι μέχρι στιγμής κινήσεις και πληροφορίες δείχνουν ότι εφέτος ο Μύρτος θα είναι  χωρίς καντίνα, ξαπλώστρες και ομπρέλες! Μόνο με ξύλινο ναυαγοσωστικό πύργο, ξύλινα σκιάδια και ξύλινες  πολυθρόνες που θα κουβαλούν φυσικά οι λουόμενοι μόνοι τους!!!!  Ο Μύρτος εφέτος μπορεί να είναι μια οικολογική παραλία χωρίς πλαστικές καρέκλες, νάιλον ομπρέλες και άθλιες ξυλοκατασκευές.  Τι το καλύτερο!

1011462_1697190033838879_9186932218546804032_n√ Επισυναπτόμενα Π.Δ. 441/2009

SOURCEkefalonia press
SHARE

4 Σχόλια

  1. μπα δεν θα στενοχωρηθεί ο Δήμος …..γιατι ηταν ζημιογόνα η παραλια …..χαχαχαααααααααα

  2. Μια υπόθεση γνωστή που πέφτει ξαφνικά τάχα σαν μετεωρίτης, σε συνδυασμό με το νταμάρι στο Χάρακα μήπως κρύβει κάτι πιο πέρα ακόμη?
    Μήπως αναρτηθεί και ταμπέλα στα Διβαράτα «κάθοδος προς Μύρτο ιδία ευθύνη»?
    Γιατί σαν Κεφαλλονίτη κάτι δε μου κάθεται με όσα διαβάζω.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο