Συνεχίζουμε -και ολοκληρώνουμε σήμερα – το «αφιέρωμα» στα προβλήματα της Σκάλας, του τουριστικού θέρετρου της Νότιας Κεφαλονιάς που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών. Αυτό το πανέμορφο χωριό με τις περισσότερες επενδύσεις από ιδιώτες σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, έχει ευλογηθεί  από την ιστορία να φιλοξενεί δυο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ουσιαστικά μέσα στο χωριό.

  1. Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα – Χριστιανική εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Πρόκειται για έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, προϋπολογισμού 415.619 €!!

Έργο: Ανάδειξη – Ανάπλαση Αρχαϊκού Ναού Σκάλας Κεφαλονιάς
Δικαιούχος Φορέας: Αρχικά ήταν η ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη συνέχεια αναφέρεται η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ)
Προϋπολογισμός: 415.619 €
Σύμβαση: 415.619 €
Πληρωμές: 412.543 €0
Ολοκλήρωση: 99 %
Έναρξη: 30/01/2013
Λήξη: Αρχική ημερομηνία ήταν 10/03/2014. Τελικά αναφέρεται η 31/12/2015

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Πρόκειται για το μοναδικό, έως σήμερα, σωζόμενο δείγμα τεμένους στο νησί. Σημαντικό μνημείο τόσο λόγω σπανιότητας του αρχιτεκτονικού τύπου, όσο και της εποχής στην οποία εντάσσεται. Η παρουσία του συμβάλλει στη μελέτη και στην ανάδειξη της λατρευτικής αρχιτεκτονικής καθώς και στη μελέτη των σχέσεων και των επιδράσεων αντίστοιχων ναών που έχουν αποκαλυφθεί σε άλλους χώρους (π.χ. Κέρκυρα). Επιπλέον η εύκολη πρόσβαση και το εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο το καθιστούν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και σημαντικό σταθμό ιστορικής περιήγησης.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Με ημερομηνία 15-09-2015 στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου για τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 http://anaptyxi.gov.gr/Analytika2.aspx?mod=1&~ αναφερόταν ως εκτίμηση της κατάστασης του έργου:

«Το έργο υλοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση, με νέα εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 31-12-2015. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες που αφορούν στις περιφράξεις, στις εργασίες πεδίου , στις υποδομές για την εξυπηρέτηση του κοινού και στην προστασία και ανάδειξη του μνημείου. Το επόμενο διάστημα και ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου».

Τώρα αν εκτελέστηκαν όλα τα παραπάνω …… «ο Θεός και η ψυχή τους» !!!!!

  Το 2015 η αρχαιολογική υπηρεσία είχε καθαρίσει το χώρο και είχαν εμφανιστεί σε εξαιρετική κατάσταση τα θεμέλια του αρχαϊκού ναού. Ένα χρόνο μετά, αυτή είναι η κατάσταση..

ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ02

Η ταμπέλα τοποθετήθηκε  επί του πεζοδρομίου, ίσως για να κουτουλάνε επάνω οι περαστικοί και να την βλέπουν.

ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ16

Η ..σήμανση είναι με πλαστικά μπουκάλια..

ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ08

Δείγματα του σύχρονου πολιτισμού

ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ05

μισό-μισό το πεζοδρόμιο για να βλέπουν οι ξένοι την πολιτισμική μας εξέλιξη

ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ29 ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ32 ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ34 ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ35 ΑΡΧΑΪΚΟς ΝΑΟΣ ΣΚΑΛΑ36

Χορταρισμένος ο αρχαιολογικός χωρος- λείπει η ταμπέλα “προσοχή φίδια”!

2. Ρωμαϊκή επαυλη

Μέσα στο χωριό της Σκάλας υπάρχει η Ρωμαϊκή έπαυλη. Οποιος θέλει να την επισκευτεί ας ενημερωθεί ότι θα σκοντάψει λιγουλάκι…

ρωμαϊκη βίλα Σκαλα1 ρωμαϊκη βίλα Σκαλα3

Τόσα χρόνια δεν αξιώθηκε κανένας δημαρχος κανένας προεδρος να συνεχίσει με λίγο τσιμέντο το μονοπάτι..

ρωμαϊκη βίλα Σκαλα7

Ουπς… προσοχή.

Xθες , οι τεχνικές υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς, έριξαν άσφαλτο στο δρόμο Σκάλα-Πόρου στα σημεία που είχε εστιάσει το ρεπορταζ του kefaloniapress. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια και σήμερα με την ασφαλτόστρωση της παλιάς Σκάλας και το χωριό να έχει την αντιμετώπιση που του αξίζει καθώς προσφέρει τα μέγιστα στο νησί μας.

SOURCEKefalonia press
SHARE

5 Σχόλια

  1. Σιγά μην ασχοληθούμε με τους αρχαιολογικούς χώρους…….αρκεί που οι χριστιανικές εκκλησίες και τα ερημικά εκκλησάκια είναι ολοκάθαρα. Αυτά μόνο έχει μάθει να σέβεται ο λαός, αυτά τρέχουν οι γυναίκες των χωριών και καθαρίζουν.

  2. Μπράβο για το καταπληκτικό ρεπορτάζ και την ανάδειξη των προβλη μάτων της περιοχής μας . Θα ήθελα να ρωτήσω και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γιατί όλοι σιωπούν και κανείς δεν θίγει κανένα από τα πολλά προβλήματα της περιοχής μας . Αδιαφορία ή άγνοια ;

    kourkoumelis yiannis

  3. ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΛΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο