«Έφυγε» ο Ντίνος Δραγώνας , ένας «ιστορικός» ζαχαροπλάστης του παλιού Αργοστολιού

(η φωτο του κ. Ντίνου Δραγώνα, είναι του Χαραλαμπου Μακρη)

Το παλιό Αργοστόλι, οι μαθητές και οι μαθήτριες της εποχής της «πάστας», αποχαιρετάνε την Τρίτη 19 Ιουλίου  στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στο Αργοστόλι, έναν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους του Αργοστολιού.

Η οικογένεια Δραγώνα είχε αχαροπλαστείο στο Λιθόστρωτο, στο Ταχυδρομείο. Το μαγαζί τους ήταν ο μεγάλος πειρασμός εκείνα τα δύσκολα -οικονομικά- χρόνια..

δραγωνας ζαχαροπλαστειο03

O κ. Ντίνος ήταν ο περιζήτητος εργένης της εποχής, (και παρέμεινε εργένης),  ένας  πραγματικός τζέντλεμαν  , με ένα καλοκαιρινό λινό κοστούμι που μας είχε εντυπωσιάσει για την κομψότητα του.  Και αν σας φαίνεται αστός με αυτά που σας γράφω , κάνετε λάθος. Η οικογένεια Δραγώνα ήταν αριστερή οικογένεια, και ο αδελφός του κ. Ντίνου , Γιώργος εξορίστηκε με άλλους αριστερούς αγωνιστές του ΚΚΕ στην Μακρόνησο.

δραγωνας μακρονησος

Ο κάθε ζαχαροπλάστης έχει τις σπεσιαλιτέ του.  Στο Ζαχαροπλαστείο του Δραγώνα   οι νοικοκυρές του Αργοστολιού είχαν αναγάγει σε σουπερ σταρ γλυκό το περίφημο «μπαστούνι» .  Ήταν τούρτα μακρόστενη , πάνω σε ξύλινο δισκάκι που σε διευκόλυνε να κόψεις τις φέτες. Απίστευτης νοστιμιάς και αρώματος!  Τα   κορίτσια είχαν  επιλέξει για γλυκό τους τη πάστα αμυγδάλου .  Ίσως γιατί θύμιζε .. νυφικό!!   Από την άλλη, τα αγόρια είχαν επιλέξει το γαλακτομπούρεκο του Μακρή.

δραγωνας ζαχαροπλαστειο10

Η αποθέωση της χημείας  ήταν το λικέρ μανταρίνι του Δραγώνα. Μυστική οικογενειακή συνταγή που με το άρωμά του και μόνο ζαλιζόσουν.   Το τρατάρισμα στο σπίτι στις γιορτές του αρχηγού της οικογένειας ,  με λικέρ του Δραγώνα ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης και το κουτσομπολιό έπεφτε σύννεφο άμα τύχαινε να μη το έχεις στο σπίτι σου, εξάλλου τα ροσόλια (λικέρ) του Δραγώνα ήταν πολυβραβευμένα.

δραγωνας ζαχαροπλαστειο08

Μέχρι πρόσφατα ο κ. Ντίνος, με τη βοήθεια νοσοκόμας ,περπατούσε στο Αργοστόλι , κομψός με το μουστακάκι του καλοξυρισμένο και το λινό του κοστούμι. Μια διακριτική φιγούρα από τα παλιά..

Καλό ταξίδι γλυκέ μας κ. Ντίνο!  Οι άγγελοι του ουρανού  θα απολαύσουν τα κεράσματά σου!

√ Το φωτογραφικό υλικό είναι από το βιβλίο  του Σπύρου Γ. Αντωνάτου “Αργοστόλι. Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΔΡΑΣΗ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ 1853-1953” (έκδοση 2005).

δραγωνας ζαχαροπλαστειο06

δραγωνας ζαχαροπλαστειο02

δραγωνας ζαχαροπλαστειο12 δραγωνας ζαχαροπλαστειο07 δραγωνας ζαχαροπλαστειο05

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο