Στο Μαρκόπουλο και τ’ Αργίνια τα φιδάκια της Παναγίας, στη Πάστρα ανθίζουν τα κρίνα στην εικόνα της..

Τρεις εκκλησίες της Κεφαλονιάς  αφιερωμένες στην κοίμηση της  Θεοτόκου παρουσιάζουν το 15Αυγουστο μεγάλο ενδιαφέρον για χιλιάδες πιστούς που έρχονται από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Το ρεπορταζ και οι φωτογραφίες είναι του Σπύρου Σακαλή

Η Παναγία η Φιδούσα στο Μαρκόπουλο

Η εκκλησία λόγω της εμφάνισης των φιδιών  εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστή  στον ορθόδοξο κόσμο όλου του πλανήτη  . Από τις  6 Αυγούστου που εμφανίζονται τα φιδάκια σύμφωνα με το έθιμο, έως τις 15 του ίδιου μήνα, χιλιάδες κόσμος συρρέει να αγγίξει τα «ζεστά» και φιλικά φιδάκια τα οποία φέρουν το σχήμα του σταυρού στο κεφάλι τους. Εφέτος (2016) εμφανίστηκαν 4 φιδάκια.

φιδακια μαρκοπουλο1 φιδακια μαρκοπουλο2 φιδακια μαρκοπουλο3 φιδακια μαρκοπουλο4

Η ιστορία με τα φιδάκια από το dogma.gr

Στο Ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς, 25 χλμ από το Αργοστόλι, συμβαίνει κάθε χρόνο, από τις 6 έως τις 15 του μήνα Αυγούστου, ένα θαυμαστό γεγονός που οι κάτοικοι έχουν συνδέσει με την εικόνα της Παναγίας.

Στην κατάφυτη πλαγιά όπου είναι κτισμένο το χωριό συνέβη πριν πολλά χρόνια το θαύμα που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας.

Φαίνεται ότι ένα δέντρο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο δάσος.

Όταν όμως έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν το θαυμαστό γεγονός. Παρόλο που το δέντρο είχε κατακαεί ως τη ρίζα του, πάνω του ήταν ακουμπισμένη η εικόνα της Παναγίας, την οποία η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει.

Οι κάτοικοι γεμάτοι συγκίνηση, αφού προσκύνησαν την εικόνα, τη μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού, όπου και οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν.

Το επόμενο πρωί όμως και ενώ οι επισκέπτες πλήθαιναν, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα έλειπε. Τελικά, μετά την κινητοποίηση των πιστών η εικόνα βρέθηκε στην αρχική της θέση. Ήταν και πάλι τοποθετημένη στη ρίζα του καμένου δέντρου.

Η εικόνα της Παναγίας επανήλθε στην εκκλησία, όπου και κλειδώθηκε. Το ίδιο όμως συνέβη τρις φορές ακόμη. Η εικόνα εξαφανιζόταν και βρισκόταν και πάλι στο καμένο δέντρο. Αυτό το γεγονός έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί και γι’ αυτό έκτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα Της.

Τα φιδάκια

Αργότερα στη περιοχή κτίστηκε γυναικεία Μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα καθώς πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.

Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.

Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου.

Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια προμηνύεται κάτι κακό για το νησί, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς.

Κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη. Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.

===

Η Παναγία στα Αργίνια

Λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Μαρκόπουλο, είναι το πανέμορφο χωριό του Αίνου, τα Αργίνια. Χωριό μαρτυρίου καθώς οι Γερμανοί καταχτητές εκτέλεσαν σχεδόν όλους τους άνδρες του!  Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και σε αυτό το χωριό τα «φιδάκια της Παναγίας».  Το γεγονός έχει γίνει γνωστό και οι προσκυνητές επισκέπτονται και τη γραφική εκκλησία των Αργινίων .  Εφέτος (2016) εμφανίστηκαν 5 φιδάκια . Αν πάτε περπατείστε και μέχρι τον Πλάτανο εκεί τρέχει νερό από την καρδιά του Αίνου  «αγίασμα» από τη φύση!

Η Παναγία των Κρίνων στη Πάστρα

Συνεχίζοντας τη διαδρομή από Μαρκόπουλο προς Πόρο, θα συναντήσετε το χωριό Πάστρα. Το χωριό έχει προστάτιδά του την Παναγία την Γραβαλιώτισσα ή αλλιώς «η Παναγία με τα Κρινάκια».  Η εικόνα είχε βρεθεί το 1720. Κάθε χρόνο, του Ευαγγελισμού, οι κάτοικοι τοποθετούν μπροστά στην εικόνα κρινάκια που έχουν φυτέψει στο προαύλιο της εκκλησίας. Τα αφήνουν εκεί ως την γιορτή της εκκλησίας. Το Δεκαπενταύγουστο, όμως ήδη την παραμονή, τα ξερά από καιρό κρινάκια έχουν ανθίσει ξανά!  Αυτό το θαύμα το γιορτάζουνε με μεγάλο διήμερο πανηγύρι.

παναγια κρινων1 παναγια κρινων3 παναγια κρινων4

SHARE

Σχόλιο

  1. “Ραβδος εκ της ριζης Ιεσσαι και ανθος εξ’αυτης Χριστε εκ της Παρθενου ανεβλαστησας”.Με αυτο τον υμνο,ο οποιος ψαλλεται τα Χριστουγεννα,παρομοιαζεται η αειπαρθενια της Παναγιας μας “προ τοκου,εν τω τοκω και μετα τον τοκο” του Θεου-Λογου ,του Κυριου ημων ΙησουΧριστου.Η Παναγια παρομοιαζεται ως κλαδος εκ του οποιου αναφυεται ως ανθος ο ενανθρωπησας Υιος του Θεου,ο οποιος εγινε εν χρονω και Υιος της Παρθενου.Αυτη η παρομοιωση απανταται στο βιβλιο Ησαιου του προφητου.Στην Παλαια Διαθηκη ,η ραβδος του Ααρων η βλαστησασα,αυτο το μοναδικο και υπερφυες γεγονως προτυπωνε騔εν σκια”,αιωνες πριν απο την γεννηση του Χριστου.Και στον καιρο μας,στην μετα Χριστον εποχη,2000 και πλεον χρονια,στην ανατολη της τριτης χιλιετιας,στο νησι μας εδω εχουμε παλι αυτο τον “εν θαυματι”πραγματικα συμβολισμο,ο οποιος αναφερεται στο προσωπο Της Παναγιας μας,και που δηλωνει συναμα την παραδοξο συλληψη της “αρχαγγελου τη φωνη και Πνευματος Θειου επελευσει”καθως και την αειπαρθενια Της ,οπως αναφερθηκε και πιο πανω.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο