Ο Μητροπολίτης δεν επέτρεψε εξόδιο ακολουθία σε Βρετανή Προτεστάντη μόνιμη κάτοικο Κεφαλονιάς

Θρησκευτικός σκοταδισμός?

Πριν μερικές μέρες απεβίωσε η αγαπητή Τζίνι Γουντ, Εγγλέζα στην καταγωγή αλλά μόνιμη κάτοικος Ελειου Κεφαλονιας τα τελευταία 17 χρόνια. Ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς δεν επέτρεψε να “διαβαστεί” η σωρός της διότι η αγαπητή Τζίνι δεν ήταν ορθόδοξη…Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, άλλο Χριστό πιστεύουμε εμείς κι άλλον οι Προτεστάντες;  Αν επέστρεφε ο Χριστός στην γη τη γνώμη θα είχε επί του θέματος αγαπητέ Μητροπολίτη Δημήτριε;
Άραγε θα γινόταν μέλος της Ορθόδοξης, της Καθολικής ‘η της Προτεσταντικής Εκκλησίας…Μήπως τελικά δικαιώνεται ο Ανδρέας Λασκαράτος; Μήπως οδηγούμαστε στον σκοταδισμό για μια ακόμη φορά;

Με εκτίμηση,

Διονύσης Λουρδάς
Βαλεριάνο

SHARE

29 Σχόλια

 1. Τέτοιες λανθασμένες αποφάσεις απομακρύνουν τους τελευταίους απομυνανοντες πιστούς απο την εκκλησία μας.Dennis.

 2. Ως απλός τουρίστας και παροδικος επισκέπτης στο νησι σας που διαβάζω τυχαία την παραπάνω ανάρτηση, θα ήθελα να σχολιάσω πως σε εκκλησιαστικά θεολογικά και μάλιστα θέματα εκκλησιαστικου δικαίου καλό θα ήταν να ασχολούνται οι ειδικοί. Κ όχι άτομα που δεν ξέρουν αλλά και θέλουν να μάθουν τα ειδικά αυτά προβλήματα . Και επειδή έρχομαι από Αθήνα , ο Μητροπολίτης σας εχει φήμη εγκριτου Πανεπιστημιακού Δασκάλου στους Ακαδημαϊκούς κύκλους. Επομένως καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί που γνωρίζουν καλά το κανονικό Δίκαιο.Ας ανοίγουμε και κανένα βιβλίο

 3. Ως ολιγοημερος επισκέπτης στο νησι σας διαβάζω την παραπάνω ανάρτηση. Όμως εξοσον γνωρίζω αυτά είναι ειδικά θεολογικά και καθορισμενα πράγματα που άπτονται του κανονικου Δικαίου. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει νομίζείναι το ένα ή το άλλο. Οι ειδικοί αποφενονται και αποσο ακούω ο Δεσπότης σας έχει φήμη εγκριτου Πανεπιστημιακού Δασκάλου στους Ακαδημαϊκούς κύκλους μέχρι και στην Αθήνα που διαμενω. Άρα Καλό είναι να ανοίγουμε και κανένα επιστημονικό σύγγραμμα.Επίσης αν είναι σκοταδισμος 1 Διδακτορικό 2 Μεταπτυχιακά και σπουδές σε Ελβετία και Ρώμη που διάβασα στο βιογραφικό του τότε μάλλον είναι ο κατεξοχήν ειδικός.

 4. Θεωρώ λανθασμένη την αντίδραση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη σε αυτό το ζήτημα και επομένως, είναι καταρχήν κατακριτέα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Σεβασμιότατος για να απολαμβάνει του σεβασμού των πολιτών της Κεφαλονιάς θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του με βάση της θεμελιώδεις αρχές της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και διδασκαλίας χωρίς προσπάθειες τήρησης κοσμικών ισορροπιών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
  Στην περιοχή της 21ας, τόσο οι απλοί πολίτες όσο και οι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, αναμένουν ακόμη τις ενέργειές τους για την διευθέτηση «των του οίκου του», για λυπηρά γεγονότα που συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες.
  Ο ίδιος γνωρίζει, αλλά δεν έχει αντιδράσει ακόμη με τον τρόπο που επιβάλλει η προσήλωση στις αρχές του χριστιανισμού. Δυστυχώς…

 5. Θα συμφωνησω! Επίσης ο ηγέτης ενός τόπου, πνευματικός ή άλλος, πρέπει να σέβεται τα έθιμα του τόπου, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία για να είναι σωστός και πετυχημένος. Μιλώ για τα ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα του νησιού μας.

 6. Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο “Ρασοφόροι,η συμφορά του έθνους”κι αναφέρεται σε όλους τους δήθεν εκπροσώπους του Θεού επί της γης,οι οποίοι διαιρούν και φανατίζουν τους ανθρώπους σε όλη την υφήλιο,απλά σκέφτομαι πόσο διαφορετικά θα είχε πράξει ο παπάς της καρδιάς μας Γεράσιμος Φωκάς,ως μητροπολίτης.

 7. Ποιος μπορεί να μας διαφωτίσει. Οι κανόνες της κάθε εκκλησίας (και όχι μόνο της ορθόδοξης) επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται οι ναοί από αλλόθρησκους;

 8. Ως ολιγοήμερος επισκέπτης του νησιού σας διάβασα την παραπάνω είδηση. Εκπλήττομαι όμως ,ως νομικός,για την αμάθεια που επικρατεί γενικότερα αφού είναι ευρέως γνωστό πως δεν μπορεί αυθαίρετα ο καθείς να αποφασίζει κατα το δοκουν. Στα εκκλησιαστικά πράγματα εξόσον γνωρίζω υπάρχει το λεγόμενο εκκλησιαστικό δίκαιο βασει του οποίου όλοι οι κληρικοί αποφαίνονται. Δεν είναι θέμα προσωπικής βούλησης ενός ατόμου, αλλά κανονικού δικαίου. Εφόσον σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος δεν ασπάστηκε το Ορθόδοξο δόγμα αλλά το Προτεσταντικό, πώς μετα θάνατον χωρίς ελεύθερη βούληση και καταλύοντας την ελευθερία του ένας ιερωμένος θα αποφασίσει ερήμην του το αντίθετο;Διαβάζοντας το βιογραφικό του Μητροπολίτη σας εχει 1 Διδακτορικό στη Ρώμη ,2 Μεταπτυχιακά Ρώμη, Ελβετία και είναι θεολόγος κ φιλόλογος . Αρα και σκοταδιστής μάλλον δεν είναι και βασει κανονικού δικαίου ενεργεί . Ας εμπιστευόμαστε λιγο τους ειδικούς αλλιώς ας φτιάξουμε μια δική μας Θρησκεία στα μέτρα του ο καθε ενας ξεχωριστά.Όμως η αμάθεια δυστυχώς βαπτίζεται φώς.

 9. Πρίν βιαστείτε να κατακρίνετε τον Μητροπολίτη επειδή πράττει ιεροκανονικά, εξηγείστε μας πρώτα τί σημαίνει αυτό το “να διαβαστεί”.
  Σημαίνει από προτεστάντη ιερέα σε προτεσταντική τελετή,
  από ορθόδοξο ιερέα σε ορθόδοξο ναό με προτεσταντική τελετή
  από προτεστάντη ιερέα σε ορθόδοξο ναό με προτεσταντική τελετή
  ή από ορθόδοξο ιερέα με ορθόδοξη τελετή σε ορθόδοξο ναό που είναι και το πιθανώτερο.

  Οσο για το Χριστό, έχει διδάξει την υπέρτατη Αλήθεια της δημιουργίας και έδωσε την επίγεια ζωή σαν αγώνισμα προετοιμασίας για την αιώνια ζωή. Τα υπόλοιπα θα επισυμβούν κατά την Κρίση. Επειδή τα δόγματα διαφέρουν κατά το ποιά είναι η Αλήθεια δέν έχει αποτέλεσμα η συμπροσευχή πιστών της αλήθειας και πιστών της πλάνης. Το γεγονός ότι υπάρχουν σημεία συμφωνίας εκκλησιών δέν αρκεί. Το κάθε δόγμα προσπαθεί μόνο του για τη σωτηρία του ανθρώπου γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν. Υπάρχουν θεμελιακές διαφορές ουσίας. Μία είναι η Αλήθεια και για όποιον το αισθάνεται όλοι οι άλλοι είναι σε πλάνη. Ο Χριστός ακούει αυτόν που ερμηνεύει αυθεντικά το θέλημά Του, δίδαξε κανόνες και έχει αποκαλύψει τα κριτήρια της Κρίσης. Αν όλοι έχουν δίκαιο “από τη σκοπιά τους” δέν υπάρχει Κρίση. Το θέμα αυτό δέν είναι θέμα αγάπης (είναι δεδομένη) είναι θέμα κανόνων. Και οι κανόνες υπάρχουν παρ’ ανθρώποις για να ακολουθούνται, αλλιώς ούτε αυτοί έχουν ιερό νόημα.

 10. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω αν γνωρίζει το ρεπορταζ αν η έκφραση “διαβαστεί” αναφέρεται σε πλήρη εξόδιο ακολουθία ως ψάλλεται σε ορθορδόξους πιστούς ή στην ειδική ακολουθία που υπάρχει στο ευχολόγιο (λειτουργίκο βιβλίο της εκκλησίας μας) για ετεροδόξους. Στη βάση λοιπόν του διαλόγου και των συμφωνημένων σχέσεων με άλλες χριστιανικές ομολογίες (π.χ. προτεστάντες) έχει συμπεριληφθεί αυτή η ακολουθία την οποία υποθέτω κάθε κανονικός επίσκοπος αποδέχεται να γίνεται σε περιπτώσεις θανάτου ετεροδόξων. Δυστυχώς η αναφορά δεν είναι τόσο συγκεκριμένη ώστε να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα.

 11. Ντρέπομαι ……….. Ο Ανδρέας Λασκαρατος δικαιώνεται. Ακομη και στον
  θάνατο διακρίσεις …. Χριστιανη ηταν η ευλογημένη και κάτοικος Κεφαλονιας 17
  Χρονια, τίμησε το νησι μας, εμείς δεν την τιμήσαμε. Εγω πιστευω στον Παραδεισο θα πάει και χωρις την ευλογία του Δεσπότη !!!

 12. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ.ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΚΑΙΜΕΝΕ ΓΕΡΑΣΙΜΕ.

 13. Ειστε αδαείς και άσχετοι με την εκκλησιαστική τάξη. Ο Σεβασμιώτατος έπραξε αυτο που ορίζει η Εκκλησία μας. Κάτι που άλλωστε θα έπραττε και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος, βαθύς γνώστης της Ορθόδοξης παράδοσης. Με το τρόπο που εκφράζεστε αμαυρώνετε τη μνήμη του!

 14. Είμαι αναρμόδια να σχολιάσω γιατί δεν έχουμε εξηγήσεις για το τι ακριβώς σημαίνει <> ένας νεκρός άλλου δόγματος. Είχε ποτέ εκφραστεί αυτή η επιθυμία από την ίδια ? Μιά απλή ευλογία πιθανόν να ήταν εφικτή. Μιά κανονική εξόδιος είναι άλλη ιστορία γιατί και ο Θάνατος είναι ένα Μυστήριο σαν την βάπτιση. Τα τελευταία λόγια που λέει ο ιερέας την ώρα της ταφής είναι ακριβώς αυτά που λέει όταν μυρώνει το νεοφώτιστο βρέφος. Ας μην πυροβολούμε τον Μητροπολίτη μας και ας μην επικαλούμαστε τι θα έπραττε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γεράσιμος γιατί αληθινά δεν γνωρίζουμε τι θα έπραττε. Και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες της εκκλησίας και να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα. Το <> δεν έχει θέση στην πίστη μας.

 15. Ο Παπα-Γερασιμος ποτε δε θα εκανε κατι τετοιο. Πανω απο τη θεολογία και τα μεταπτυχιακά υπαρχει η ανθρώπινη διασταση και η αποθανούσα ηταν συμπολίτης μας. Στην Κεφαλονια και τα Επτανησα υπαρχει παραδοση συνυπαρξης διαφορετικων δογματων για αιώνες και δε χωρανε τετοιες σκοταδιστικες νοοτροπίες. Κριμα, αλλα αναμενόμενο.

 16. Ποια είναι η σκοταδιστική νοοτροπία ανώνυμε; εμπόδισαν οι Μητροπολίτες τη θανούσα να συνεχίσει να πιστεύει στο δόγμα το οποίο εκείνη επέλεξε τα 17 χρόνια που ζούσε στην Κεφαλονιά;
  Εχετε χάσει την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιείτε. Εάν κάτι ανάλογο συμβεί την Γερμανία με έναν ορθόδοξο μετανάστη, οι εκεί ιεροί κανόνες μήπως λένε πως πρωτοβούλως ο προτεστάντης λουθηρανός επίσκοπος της περιοχής θα τον ¨διαβάσει΄ όπως εκείνος νομίζει;

  Μήπως κάνουν το ίδιο και με τους εκεί μωαμεθανούς επειδή το ισλάμ είναι μονοθειστικό και δέχεται τον Χριστο ως έναν προφήτη; Ολα τα είχαμε σε αυτή την ετερόφωτη χώρα πού κατάντησε να μήν ξέρει ούτε ποια είναι μέσα στην παγκοσμιοποίηση… ώρα να ανακατέψουμε και την πίστη μας, όπως ανακατέψαμε και την οικονομία με τα γνωστά θαυμαστά αποτελέσματα …

 17. Οι νόμοι πάνω από τους ανθρώπους;
  Πάντα. να υπακούτε στους νόμους και στο δίκαιο, που ποτέ δεν ψηφίσατε.

 18. ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΜΗΝ ΠΤΟΕΙΣΘΕ. ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΤΕ ΑΣΑΛΕΥΤΟΣ ΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ. ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ.

 19. Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ, ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ,ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ Η “ΧΟΛΗ”. ΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ “ΠΡΟΚΟΠΙΑΝΑ” ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΧΛΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΟΣΟΙ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΥΤΗΚΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

 20. Νομίζω ότι ο Μητροπολίτης μας σέβεται πολύ περισσότερο από όλους μας την νεκρή . Η γυναίκα αυτή ήταν προτεστάντης άρα θα έπρεπε να διαβαστεί και να ταφή σύμφωνα με την θρησκεία της. Αν δηλαδή τα φέρει έτσι η ζωή και πάω να ζήσω στην Τουρκία θα πρέπει να ταφώ ως μουσουλμάνα?Όσο αναφορά τον παπά Γεράσιμο καλά θα κάνουμε όλοι μας να τον αφήσουμε στην ησυχία του και να μην βγάζουμε μόνοι μας συμπεράσματα για το τι θα έκανε ή τι δεν θα έκανε , δεν είναι δίκαιο ούτε για τον ίδιο ούτε για τον νέο μας Μητροπολίτη, αυτή η συνεχής σύγκριση θα πρέπει να σταματήσει, τα πνευματικά του παιδιά που θεωρώ ότι είχα και έχω την τιμή να είμαι ένα από αυτά ξέρουμε ότι ο παππούλης μας δεν θα ήθελε αυτή την σύγκριση που γίνεται συνέχεια επειδή κάτι από αυτά που λέει ή κάνει ο νέος Μητροπολίτης δεν αρέσουν σε κάποιους από εμάς,δεν προσπαθώ να γίνω συνήγορος του, ούτε τον γνωρίζω προσωπικά όμως δεν είναι ωραίο για την μνήμη του παππούλη μας.

 21. Με τρελενη όταν βάζουν τι θα έκανε ο παπά Γεράσιμος σε αυτή την περίπτωση. Σας διαβεβαιώνω, αφού θέλετε να το ακούσετε, ότι θα έκανε το ίδιο και το λέω με μεγάλη επίγνωση. Ο παπουλις μας ήταν αυστηρός πάνω σε τέτοια θέματα εκκλησιαστικα. Όσο για τον δεσποτη μας να τον αφήσετε να κάνει το σωστό και όποιος δεν ξέρει ας ανοίξει και κανα βιβλίο να μορφωθη. Όλα τα έχουμε ισοπεδωσει. Αφού είναι τόσοι πολύ προτεσταντες γιατί δεν έχουν μεριμνηση να φέρουν τον δικό τους παστορα; πως οι καθολική έχουν τον δικό τους ιερέα; μόνο εμείς είμαστε λάθος και όλοι οι άλλοι σωστοί;;; έλεος πια, αφήστε το δεσποτη μας να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και εμείς αυτά που πρέπει να κάνουμε. Τα ξέρουμε όλα…. Πολύ ξερόλες είμαστε,και κάτι άλλο… Αφού δεν πιστεύουν στην Παναγία στους αγιους μας στα μυστήρια της εκκλησίας μας πως θα την βάλουν σε ορθόδοξη εκκλησία;;

 22. Να ενημερωθει / κατηχηθει ο κοσμος πριν αρχισει να μιλα σας παρακαλω…
  1. Πως θα “διαβαστει” ο προτεσταντης οταν δεν εχει στο δογματου το μυστηριο της Ιερωσυνης; Οταν δεν δεχεται την Θεοτοκο;(Μηπως να αφαιρεσουμε τα τροπαρια Της απ την εξοδιο ακολουθια;) Οταν δεν δεχεται τις ιερες εικονες που ακουμπαμε στους νεκρους;
  2. Οσοι αναφερεστε στον μακαριστο Γερασιμο, παρακαλω να με ενηνερωσετε ποτε, που κ για ποια περιπτωση τον ακουσατε να λεει οτι θα εκανε τετοιο πραγμα; Αλλο η φιλανθρωπια κ τα δεματα προς καθε συνανθρωπο κ αλλο τα Μυστηρια της Εκκλησιας! Τελευταια ακουμε το ονομα του να χρησιμοποιειται απο καθε ενα (ιερωμενο η λαικο) που θελει να κανει το γουστο του στην εκκλησια…λιγη ντροπη δεν βλαπτει!
  Ποτε δεν ενεκρινε ο μακαριστος τετοια, ουτε γαμους σε παραλιες, ουτε ευλογιες ετεροδοξων η αλλοθρησκων…επι πεντε χρονια διπλα του ειμαι σε θεση να γνωριζω την Αληθεια κ φυσικα τωρα το καθηκον με καλει να ενημερωσω τον Σεβασμιωτατο αμεσα!

 23. Η ΕΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ-ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ.ΤΕΛΟΣ,ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΗΧΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.

 24. Δεν είναι σκοταδισμός! Η Τζίνη θα μπορούσε κάλλιστα να διαλέξει να γίνει ΧΟ με χρίσμα εάν ήθελε, να εξομολογηθεί και να πάρει την θεία κοινωνία σαν Ορθόδοξους Χριστιανός. Δεν ήταν μέλος της εκκλησιάς μας. Η Ορθόδοξη Πίστη δεν είναι μια δημόσια υπηρεσία σαν λεωφορείο. Η Εκκλησια είναι για τους Πιστούς!!!

  Το σωστό με την Τζίνη ήταν να καλέσει ιερέα της δικής της πίστης, προφανώς της Εκκλησίας Αγγλιάς. Αυτοί επάνω που φωνάζουν και βρίζουν τον Δεσπότη τους δεν είναι καλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και χρειάζονται κατήχηση να μάθουν καλύτερα την Ορθοδοξία και τι σημαίνει.

 25. Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, δεν γνωρίζω η αείμνηστη σε ποια προτεσταντική θρησκεία ανήκε, ούτε αν είχε ζητήσει όσο ζούσε να γίνει ορθόδοξη και να κηδευτεί ορθόδοξα ή όχι.
  Αυτό που μπορώ γενικά να πω είναι ότι -αν σεβόμαστε έναν ετερόδοξο- η εξόδιος ακολουθία πρέπει (επιβάλλεται) να γίνει σύμφωνα με τη θρησκεία του. Το αντίθετο δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τον μακαρίτη.
  Εγώ, προσωπικά, αν ζούσα και πέθαινα σε μια πόλη, για παράδειγμα, της Δανίας, δεν θα ήθελα να με διαβάσει προτεστάντης.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο