16/9/2016

Πολλά τα ερωτηματικά και η αγωνία δεκάδων ανθρώπων στη περιοχή απαλλοτρίωσης. Περιμένουμε σήμερα να πάρει πρωτοβουλίες ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος έλειπε στην Ιταλία. Χωρίς να είμαστε σε θέση να υποδείξουμε οτιδήποτε καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, καλύτερα είναι οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν ΤΩΡΑ με το μηχανικό τους ώστε να έχουν απαντήσεις στα ερώτημά τους.

====

13 Σεπτεμβρίου 2016

 •  Τριπλασιασμός του εμβαδού του κτιρίου του αεροδρομίου και
 •  απαλλοτρίωση 320 στρεμμάτων παράλληλα στο αεροδιάδρομο σε μήκος 2. 5 χιλιόμετρα και πλάτος 120 μέτρα βόρεια και ανατολικά αυτού ,

Αυτά ειναι τα σχέδια της Fraport για την επένδυση στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς!

Στις  26 Φεβρουαρίου 2016 με το δημοσίευμά  μας “ Όταν υποδεχτήκατε τη FRAPORT ξέρατε πόσο θα στοιχίσει στην Κεφαλονιά η παραχώρηση του αεροδρομίου μας”?  αποκαλύψαμε πολλά σημεία της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ (Ελληνικό δημόσιο) και Fraport όσο αφορά τη παραχώρηση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς.  Είχαμε ασκήσει κριτική στη δημοτική αρχή που έσπευσε να υποδεχτεί στο αεροδρόμιο τα στελέχη της Fraport πριν καν διαβάσει τους όρους της σύμβασης και τι αλλαγές θα φέρουν στην περιοχή.

fraport first

Είχαμε γράψει χαρακτηριστικά:

 1. Η επέκταση του αεροδρομίου απαιτεί απαλλοτριώσεις στις Μηνιές

Στη σύμβαση προβλέπονται απαλλοτριώσεις εκτάσεων προκειμένου να πιστοποιηθούν τα Αεροδρόμια, οι οποίες βαρύνουν αποκλειστικά το κράτος [σελ. 123 – 124]. Εξάλλου σε κάθε νέο MASTER PLAN αναβάθμισης, η ξένη εταιρεία θα αρπάζει την ευκαιρία για να επεκταθεί απαιτώντας απαλλοτριώσεις από το Δημόσιο. Στην περίπτωση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς οι απαλλοτριώσεις μπορούν να γίνουν προς την βόρεια και ανατολική πλευρά. Πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθούν από την FRAPORT και θα γίνουν από το Ελληνικό Κράτος απαλλοτριώσεις στην περιοχή των Μηνιών.

Δυστυχώς ήρθε η ώρα του λογαριασμού!!

√ Το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει από τις υπηρεσίες της  Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς , σχεδόν τριπλασιασμό του εμβαδού του υπάρχοντος κτιρίου, και «απαλλοτρίωση 320 στρεμμάτων παράλληλα στο αεροδιάδρομο σε μήκος 2. 5 χιλιόμετρα και πλάτος 120 μέτρα βόρεια και ανατολικά αυτού». Και βεβαίως όπως προβλέπει η σύμβαση, την αποζημίωση των ιδιοκτητών θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο !! (όταν και όποτε έχει λεφτά!)

√ Το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει επίσης με αίτησή του, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς για τις απαλλοτριώσεις.

Ομως η αλήθεια είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάρει ήδη όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και η γνώμη Περιφέρειας και Δήμου ειναι για το θεαθήναι.. τάχα διαβούλευση με τη τοπική κοινωνία , κατόπιν εορτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως εντός των επόμενων ημερών για το θέμα. Πιθανόν να εκδοθεί ψήφισμα.  Είναι γνωστή η θέση του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου για τη μη παραχώρηση του αεροδρομίου, θέση που επικυρώθηκε και με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ,  και σίγουρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη θέση και στο Περιφεριακό Συμβούλιο και απάναντι στο ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη πλευρά έχει να αντιμετωπίσει μια σύμβαση Ελληνικού Δημοσίου και FRAPORT που δεν σπάει ούτε με ..πυρηνική έκρηξη, και ένα …στρατό νομικές εταιρίες και ευρωπαίους μεγαλο-δικηγόρους που την υπερασπίζονται έναντι αδράς αμοιβής.

Από τη πλευρά του Δήμου Κεφαλονιάς επικρατεί άκρα του κάμπου σιωπή , τουλάχιστον μέχρι σήμερα.  Ισως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να τεθεί το θέμα για απόφαση – ψήφισμα Αντε τώρα να ζητήσουμε πίσω τις … τιμητικές πλακέτες που χαρίσαμε στη Fraport!!!

Να επισημάνουμε ότι σε αυτά τα 320 στρέμματα περιλαμβάνονται και κτίσματα, και οικίες και  πισίνες και τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι σαφές πως  ότι υπάρχει στα 320 στρέμματα θα ισοπεδωθεί με ταχύτατες διαδικασίες fast track. Το ερώτημα είναι , ποιος και πως θα υπερασπιστεί αυτούς τους ιδιοκτήτες αυτών των 320 στρεμμάτων που θα βρεθούν (ήδη βρίσκονται) αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο σύστημα ;

SHARE

22 Σχόλια

 1. Η δημοτική αρχή υπέγραψε την σύμβαση;; Γιατί δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους;;

 2. Λοιπόν μογγολάκι θέλεις πράγματι τα πράγματα με το όνομα τους; Αν η γερμανική εταιρία ήξερε πως δεν θα βρει πρόθυμους γερμσνοτσολιάδες στις τοπικές κοινωνίες να της κάνουν πλάτες, όπως η δημοτική μας αρχή, ούτε που θα τολμούσε να επιχειρήσει την επένδυση !!!!
  Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια.
  Και με την ευκαιρία. Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται ότι μεγαλοσχημονες ψάχνουν για οικόπεδα στην περιοχή που γειτονεύει με αυτήν που θα απαλλοτριωθεί;

  • Μάλλον βλέπεις φαντάσματα…..
   Όποιος διαφωνεί είναι μογγολακι;
   Αεροδρόμιο είναι αυτό; 100 χρόνια πίσω είστε

  • ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΧΑΣΤΕΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ,ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗ.
   ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ,ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ,ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Ή ΟΧΙ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,!!!!!.

 3. Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς μπορεί να επεκταθεί μπαζονοντας τη παραλία και επεκτυνοντας το διάδρομο προς το ληξουρι. Θα χαθεί ή παραλία ναι, αλλά από την άλλη δεν είναι και ότι καλύτερο να κάθεσαι στήν άμμο και να περνάει το airbus 30μετρα πάνω από το κεφάλι σου.

 4. Kala tha kanei na to megalosei !!! kai to kratos prepei na apozineiosei tous gyro katoikous, mehri teleutaiou euro !!!!

 5. Επένδυση είναι δεν καταλαβαίνουμε τις ενστάσεις σας, το νησί στηρίζεται στον τουρισμό αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα.

  • Μη χαίρεσαι, θα έρθει κι η σειρά σου να πάρουνε το σπίτι σου να το δώσουν σε κάποιους άλλους και δεν θα μπορείς να πεις τίποτα.

 6. Το αεροδρομιο σημερα ειναι ντροπη για την Κεφαλονια και τον πολιτισμο μας. Εχουμε μωρα παιδια και γερους να περιμενουν μεσα στον ηλιο για αναχωρηση στις μερες με κινηση και με αθλιες τουλαετες. Αν θελουμε αυξηση τουρισμου χρειαζομαστε συγχρονο αεροδρομιο.

  • όταν ψηφιστεί κανένας νόμος να σου πάρουν το κεφάλι ή να σου πάρουν οι ξένοι το σπίτι , να δούμε πόσο θα σου αρέσει

 7. Απλά εσύ αγοράζεις με δάνειο 50000 για το σπίτι σου που θα μείνουν τα παιδιά σου κ έρχεται το κράτος να κανει ελικοδρόμιο στο σπίτι σου ,το οποίο για το κοινό συμφέρον σε αποζημιώνει με 10000 ευρώ κ βρίσκεσαι χρεωμένος…κ αν τα πάρεις πια!!!
  Κ για να προλάβουμε κ τους καραγκιόζηδες το αεροδρόμιο μας βρήκε όχι εμείς αυτό!!!

 8. Αντε να διαμαρτυρηθείτε τωρα και θα σας πουνε και φασιστες .Οτι εμποδιζετε την δημοκρατια…καλα να παθουμε , παρτε τη νουδου παρτε το πασοκ παρτε και την αριστερα….και για το ευχαριστω ξαναψηφιστε τους τωρα…επειδη δεν σας αρεσουν οι αληθειες και επειδη εχετε “δημοκρατικα” αισθηματα …Εγω ξερω οτι οι γερμανοι δεν ηρθαν στην ελλαδα με τους εθνικιστες στην εξουσια αλλα με τους δημοκρατες αριστερους του συριζα και αριστεροδεξιους νουδουπασοκους……και αφου τους ψηφισατε καλα καλα τωρα γιατι φωναζετε? κατεβαστε τωρα τα παντελονια και καλη διασκεδαση !!!

 9. Από ότι καταλαβαίνω οι ιδιοκτητες θα αποζημιωθουν με ομολογα του Ελληνικου Δημοσιου ,Γεωργιου Σταυρου ( σημερα είναι συμπτωματικα του Σταυρου) με ημερομηνια ληξης μολις αποπληρωθεί το χρεος. τοτε θα ειμαστε στην Δραχμή ,αν ζουμε και με τον κατοχικο πληθωρισμο,2η Γερμανικη κατοχή, ενα ψωμι θα κανει ένα δισεκατομυριο δραχμες οποτε το Κρατος με ένα χαρτονόμισμα θα μπορει να πληρωσει ολους τους ιδιοκτητες..από την άλλη πλευρα η Fraport θα εισπρατει σε ευρω η λιρες στο εξωτερικο και ετσι θα ζουμε εμεις καλα και αυτοι καλυτερα.. Μακης Βαλλιανατος

 10. Δηλαδη ολα αυτα τα σπιτια και τις ιδιοκτησιες κακως τα απαλλοτριωθησαν για να γινει ο δρομος Πατρα-Κορινθος ή επρεπε να μεινει μια καρμανιολα για να σκοτωνεται ο κοσμος; Ή εκει ειναι καλα που τα απαλλοτριωνουν για να πηγαινουμε καμαρωτοι οι Κεφαλονιτες στην Αθηνα; Κανεις δεν ειπε να χασει το σπιτι του τσαμπα αλλα και το αεροδρομιο οπως ειναι κανει κακο σε ολο το νησι και σε ολους του Κεφαλονιτες.

 11. Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους. Ισωσ να πρέπη με όπλα στους ώμους!

 12. Διαφωνώ με την εισβολή και τον τρόπο που ξεπουλιόμαστε αλλά η επέκταση του αεροδρομίου είναι παλιό πολύ παλιό θέμα που όπως και πολλά άλλα κρατιόταν στο συρτάρι?

 13. απαραδεκτο να μην υπαρχει καμια ενημερωση απο τους ντοπιους αρχοντες για το θεμα.μονο αυτο το site το εχει αναφερει.ο δημος που ειναι?η βουλευτης που ειναι?τα ντοπια μεσα ενημερωσης γιατι δεν αναφερουν πουθενα τιποτα?ο δημος κανει συμβουλια για ψυλλου πηδημα και για αυτο το θεμα που αφορα τοσες οικογενειες δεν ακουμε τιποτα!ποιος θα προασπισει τουσ θιγομενους που θα απαλοτριωθουν οι περιουσιες τους?

 14. Καλή η πρόταση για μπάζωμα της παραλίας ώστε να μακρύνει ο διάδρομος. Αφου θέλουμε τουρισμό πρέπει νάχουμε και αεροδρόμιο. Οχι παράγκα με αυλή. Ετσι σκούζατε μερικοί και με το μπαστούνη. Τωρα εχετε καταπιεί τη γλόσσα σας

 15. Το αεροδρόμιο στην Οσακα στην Ιαπωνια είναι όλο πάνω σε ένα κατασκευασμένο νησί, και ή Ιαπωνια γνωρίζει από σεισμους. Δεν καταλαβαίνω γιατί να πάρουν ,320 στρέμματα τί τα θέλουν τόσα πολλά; Ας τα κάνουν προς τη θάλασσα να τελειωνουμε.

 16. “Το ερώτημα είναι , ποιος και πως θα υπερασπιστεί αυτούς τους ιδιοκτήτες αυτών των 320 στρεμμάτων που θα βρεθούν (ήδη βρίσκονται) αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο σύστημα ;”
  Σοβαρευτείτε! Εκεί που είναι τώρα το αεροδρόμιο τι είχε πριν; Αέρα; Χωράφια δεν είχε; Κάποιοι δε “ζημιώθηκαν”; Κακώς έγινε και τότε το αεροδρόμιο δηλαδή;
  Η απαλλοτρίωση στην Ελλάδα θεωρείται από τους περισσότερους, ούτε λίγο ούτε πολύ, παράνομη ενέργεια του Δημοσίου εις βάρος του ιδιώτη. Καλό θα ήταν να γίνονταν έργα και επενδύσεις χωρίς να θίγεται καμιά ιδιοκτησία. Έλα όμως που δε γίνεται!
  Άντε τώρα να το εξηγήσεις αυτό στον Έλληνα και ιδιαίτερα στον Κεφαλονίτη…

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο