Σαν σήμερα το 1980 ναυαγεί στη Ζάκυνθο το «Παναγιώτης» και δυο Κεφαλονίτες κάμανε πλούσιους τσου Ζακυνθινούς

Σαν πρόλογο στο θέμα να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ήταν ..Κεφαλονίτικων συμφερόντων με πλοιοκτήτη δαιμόνιο Κεφαλονίτη επιχειρηματία. ΤΟ ναυάγιο λοιπόν είναι Κεφαλονίτικο. Αλλά η ιστορία έχει και συνέχεια.. Ενας άλλος Κεφαλονίτης, ο διαφημιστής Παύλος Παπαδάτος περί τα 1990 είχε αναλάβει  από τον ΕΟΤ  την ανάδειξη τουριστικών σημείων και τη προβολή τους σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή οι Ζακυνθινοί θέλανε να διαλύσουν το ναυάγιο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ το θεωρούσαν παλιοσίδερα που ρύπαιναν τη περιοχή. Για καλή τους τύχη όμως πέταξε πάνω απο τη Ζάκυνθο με ελικόπτερο ο Παύλος Παπαδάτος και είδε τα..παλιοσίδερα. Εντυπωσιακή εικόνα, ένα κλικ στο φωτογραφικό φακό και όλα άλλαξαν για το τουρισμό της Ζακύνθου….. Και οι Κεφαλονίτες “σωσανε” το τουρισμό τση Ζάκυνθος! Ε, μα!

===

Διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ζακύνθου με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πρόκειται για το ναυάγιο του λαθρεμπορικού πλοίου «Παναγιώτης», που συνέβη την 1η Οκτωβρίου 1980 στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού.

Η ιστορία του μότορσιπ «Παναγιώτης», 450 τόννων, ξεκινά το 1937 από τη Σκωτία, όπου ναυπηγήθηκε με το όνομα «Saint Bedan». Το 1964 περνά σε ελληνικά χέρια (Μ. Γκιγκιλίνης) και μετονομάζεται σε «Μερόπη». Δύο χρόνια αργότερα αλλάζει ιδιοκτησία και μετονομάστηκε σε «Χάρις» από τον νέο του ιδιοκτήτη Ν. Κάλφα. Το 1975 μεταπωλείται για τρίτη φορά και αλλάζει το όνομά του σε «Παναγιώτης» από την πλοιοκτήτρια εταιρεία «P. Lisicatos & Company» με έδρα τον Πειραιά.

 Λίγες ημέρες πριν από το ναυάγιο, το «Παναγιώτης» εντοπίζεται από το Λιμενικό στ’ ανοιχτά της Ζακύνθου να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα για λογαριασμό της ιταλικής Μαφίας. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει και εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, προσάραξε στα αβαθή ενός μικρού γραφικού κόλπου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Το πλήρωμά του πλοίου, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από έλληνες ναυτικούς, το εγκατέλειψε, αλλά συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.

 

Το «Ναυάγιο» με την πάροδο του χρόνου θα γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ζακύνθου. Θρυλείται ότι οι ντόπιοι επωφελήθηκαν από το φορτίο του πλοίου και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κανένα νόμιμο καπνικό προϊόν δεν πουλήθηκε στο νησί.

Πηγή: sansimera.gr

SHARE

3 Σχόλια

  1. Σαν σήμερα το 1980 δύο αληταραδες λαθρεμποροι κεφαλονιτες κοιτουσαν πως θα κονομησουν σε βάρος όλων μας.

  2. αυτο δεν ειναι τιποτα.ποσοι κεφαλονιτες δολοφονουν νεους κεφαλονιτες με χασισια ΠΟΥ ΦΙΤΕΥΟΥΝΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ?
    για να γλιτοση η νεολαια απο τα ναρκωτηκα χρειαζωμασται νομο οπος τησ σαουδικης αραβιας

    ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ.ΚΟΨΕ 10 ΚΕΦΑΛΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ.

  3. Σαν σήμερα το 1980 ναυαγεί στη Ζάκυνθο το «Παναγιώτης» και δυο Κεφαλονίτες κάμανε πλούσιους τσου Ζακυνθινούς

    Λαμπρά!!! Τι άλλο θα διαβάσουμε ακομα;;

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο