Μάθετε όλα όσα ξέρει η Google για εσάς

Δεν αποτελεί μυστικό, ότι η Google γνωρίζει πολλά πράγματα για τους χρήστες των υπηρεσιών της. Ο κολοσσός της τεχνολογίας συλλέγει συνεχώς δεδομένα για εσάς, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το ιστορικό των αναζητήσεών σας στο διαδίκτυο, οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε, καθώς και οι φωνητικές αναζητήσεις που πραγματοποιείτε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Google δημιούργησε το hub “My Account”, από το οποίο οι χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν τις πληροφορίες που η εταιρεία έχει συλλέξει για εκείνους και να αλλάξουν τις σχετικές ρυθμίσεις απορρήτου. Πρόσφατα διατέθηκε και η υπηρεσία “My Activity” [Η δραστηριότητά μου], που μπορεί να σας δείξει σχεδόν τα πάντα σχετικά με την δραστηριότητά σας online, που σχετίζονται με τον λογαριασμό σας Google.

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε πως να δείτε αυτές τις πληροφορίες, αλλά και να προχωρήσετε σε σχετικές αλλαγές ρυθμίσεων.

Δείτε το σύνολο της δραστηριότητάς σας

Όποτε ψάχνετε για κάτι από τον Chrome browser, είτε αυτός είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή, είτε στο tablet ή το smartphone σας, η Google καταγράφει δεδομένα για τη δραστηριότητά σας. Το ίδιο συμβαίνει καθώς χρησιμοποιείτε κι άλλες εφαρμογές της εταιρείας, όπως οι Google Maps και Google Now. Μπορείτε να δείτε όλες αυτές τις πληροφορίες από το εργαλείο My Activity [Η δραστηριότητά μου].

Σταματήστε την καταγραφή

Πρώτα, πηγαίνετε στο My Account [ο Λογαριασμός μου]. Στη συνέχεια, κάτω από το “Personal info & privacy” [Προσωπικά στοιχεία και απόρρητο], επιλέξτε “Manage your Google Activity” [Διαχειριστείτε τη δραστηριότητά σας στο Google].

Από εκεί επιλέξτε στο πεδίο “Activity controls” [Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας], το “Go to activity controls” [Μεταβείτε στα στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας].

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη πληροφοριών που συλλέγει η Google για εσάς. Για να διακόψετε την παρακολούθηση της εταιρείας μέσω του διαδικτύου και των διάφορων εφαρμογών που χρησιμοποιείτε, απλά κάντε κλικ στο εικονίδιο “διακόπτη” δεξιά.

Εάν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, διαγράφοντας την δραστηριότητά σας που έχει ήδη καταγράφει, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και μερικά κλικ ακόμα.

Πρώτα επιλέξτε “Διαχείριση Ιστορικού” και αφού μεταβείτε ξανά στη σελίδα “My Activity” [η δραστηριότητά μου], ανοίξτε το μενού, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις οριζόντιες τελείες επάνω αριστερά. Εκεί κάντε κλικ στο “Delete activity by” [Διαγραφή δραστηριότητας κατά] και στη συνέχεια, στο σχετικό υπομενού επιλέξτε “All time” [Από την αρχή].

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας

Εάν δώσατε τη συγκατάθεσή σας στη Google, θα χρησιμοποιεί το smartphone σας για να καταγράφει την τοποθεσία σας. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα μοιράζεστε πληροφορίες τοποθεσίας με την εταιρεία, από την κατηγορία “Ιστορικό τοποθεσίας“, που βρίσκεται κι αυτή στη σελίδα “Activity controls” [Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας].

Μέσω του εικονιδίου διακόπτη στα δεξιά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την καταγραφή της τοποθεσίας της φορητής σας συσκευής.

Για να διαγράψετε το υπάρχον ιστορικό τοποθεσίας, επιλέξτε κι εδώ “Manage Activity” [Διαχείριση ιστορικού] και στη συνέχεια κάντε κλικ στον εικονίδιο που μοιάζει με κάδο απορριμάτων, κάτω δεξιά.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο