Μετά τους φοίνικες, καταστράφηκαν και οι μουριές…(ανανεωμένο)

Πραγματικά δεν είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα που μας έθεσε προ ημερών Αναγνώστης του kefalonia press για τις μουριές στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου. Φωτογραφίσαμε μερικά απο τα άρρωστα δενδράκια για να δείτε το μέγεθος του προβλήματος. Διαβάστε το email του Αναγνώστης μας Ανδρέα Γ.

Αγαπητό πρες,

Το κόκκινο σκαθάρι δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους φοίνικες της Κεφαλονιάς καταστρέφοντας πολλούς από αυτούς λόγω της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Τώρα ή μάλλον εδώ και καιρό κάποιο άλλο έντομο έχει καταστρέψει τις χαριτωμένες άγριες μουριές που είναι τοποθετημένες σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Βεργωτή και στο αριστερό πεζοδρόμιο της παραλιακής.  Δεκάδες , μουριές έχουν διαβρωθεί εντελώς από τα έντομα, και κρέμονται ως δαμόκλειοι σπάθη πάνω από τα κεφάλια πεζών. Πριν μερικές ημέρες από κλαδί μουριάς στη Λεωφ. Βεργωτή είχε κτυπηθεί παρκαρισμένο αυτοκίνητο, στο δευτερόλεπτο την γλύτωσε ο οδηγός του. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τις μουριές στο πεζοδρόμιο του Οίκου Ευγηρίας.  Πάνω από το παγκάκι που κάθονται κάποιες φορές οι τρόφιμοι –καθώς δεν υπάρχει κήπος – κρέμονται τα κλαδιά των άρρωστων δένδρων.   Όλα τα δένδρα της Λεωφόρου Βεργωτή και της παραλιακής οδού πρέπει  το συντομότερο δυνατό να κοπούν και να αντικατασταθούν από άλλο είδος πιο ανθεκτικό στις ασθένειες. Είναι κρίμα που θα πρέπει να καταστραφούν τόσα δένδρα , επειδή δεν υπήρξε κανένα μέτρο πρόληψης από τη πλευρά του Δήμου. Όμως η υπαρξή τους πλέον και μολύνει το περιβάλλον αλλά κυρίως είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια ανθρώπων και οχημάτων.

Ανδρέας  Γ.

√ Διαβάστε και αυτό : Επεσε δένδρο πάνω σε αυτοκίνητο στη Λεωφ. Βεργωτή (φωτο)

15338811_10154801322554621_4943235130570017701_n

μουριεσ1 μουριεσ2 μουριεσ3 μουριεσ4 μουριεσ5 μουριεσ6

μουριες αργοστολι01 μουριες αργοστολι02 μουριες αργοστολι03 μουριες αργοστολι04 μουριες αργοστολι05 μουριες αργοστολι06 μουριες αργοστολι07 μουριες αργοστολι08 μουριες αργοστολι09 μουριες αργοστολι10 μουριες αργοστολι11 μουριες αργοστολι12 μουριες αργοστολι13 μουριες αργοστολι14 μουριες αργοστολι15 μουριες αργοστολι16 μουριες αργοστολι17 μουριες αργοστολι18 μουριες αργοστολι19 μουριες αργοστολι20 μουριες αργοστολι21 μουριες αργοστολι22 μουριες αργοστολι23 μουριες αργοστολι24 μουριες αργοστολι25 μουριες αργοστολι26 μουριες αργοστολι27

SHARE

9 Σχόλια

 1. Από τις λίγες γνώσεις που έχω η αντιμετώπιση του σκαθαριού του φοίνικα δεν είναι και τόσο εύκολη και αντιμετωπίζεται με όχι και τόσο «οικολογικά» δηλητήρια, αν αντιμετωπίζεται. (Εγώ έχασα τέσσερεις).
  Οι μουριές είναι μεγάλα δένδρα και είναι κρίμα να αντικατασταθούν από άλλα γιατί θα λείψει για κάποια χρόνια το πράσινο. Σε αυτές που δεν έχει πειραχτεί πολύ ο βασικός κορμός με αυστηρό και σωστό κλάδεμα πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα γίνει πλήρης σχεδόν επαναφορά. Αλλά και από τη ρίζα (στα Κεφαλλονίτικα) να κοπούν προσεκτικά και προστατευτούν, θα ξαναγίνουν γρήγορα πάλι δέντρα.
  Εμπειρικές οδηγίες δίνω έτσι για να μην πάρει κανέναν ο ίστρος τση «κατεδάφισης» και δε μείνει δέντρο για δέντρο, οπότε θα έχουν πρόβλημα τα σκυλάκια στην ούρηση.
  Και για να μαθαίνω και εγώ επειδή παρατηρώ ότι το κακό παρατηρείται σε σημεία παλιού κλαδέματος μήπως πρέπει να προστατεύονται πλέον τέτοια σημεία με κάποιο είδος μπογιάς ή κάτι συναφές?

 2. Μπράβο Ανδρέα Γ. που έθιξες αυτό το πρόβλημα. Αυτά τα δένδρα είναι πολύ άσχημο θέαμα όταν είναι χωρίς τα φύλλα και τα κλαδιά, φαίνονται άρρωστα σαν να έχουν ένα είδος “καρκίνου”. Είναι μια θλιβερή εικόνα που δίνουν αλλά κυρίως εάν είναι επικίνδυνα πρέπει άμεσα να κλαδευτούν.

 3. Ποιο κόκκινο σκαθάρι ….. ακρίδα έχει πέσει στην Κεφαλονιά

 4. Βρε γατοδολοφόνε εσύ είσαι;
  Φάε επιτέλους μιά από τισ φόλες σου να ησυχάσουμε από σένα ελεινέ κανίβαλε.

 5. Ναι ορέ έχεις φάει λαγοπόδαρο ψημένο στη χόβολη τυλιγμένο σε μουρόφυλλα αντί για λαδόκολα?
  Λουκούμι!
  Για αυτό ενδιαφέρομαι για τσί μουριές.
  Χωρίς μουρόφυλλα πως θα τα ψένω?
  Πες μου διεύθυνση να σου στείλω μεζέ.
  Χα χα.

 6. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΥΡΙΕΣ ΕΝΤΕΛΩΣ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΔΕΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ; ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ….ΘΑ ΞΕΡΕΙ.

   • ΡΕ ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΚΛΑΔΕΨΑΝ ΕΙΧΑΝ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΟΥΝ ΑΚΟΜΑ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΥΛΛΑ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟ ΠΛΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΚΛΑΔΕΜΑ.
    ΠΕΣ ΤΩΡΑ ΚΙ ΕΣΥ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΑΔΑ.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο