Πέθανε η πανίσχυρη “Madame L’Oreal”

«Η Λιλιάν Μπετανκούρ πέθανε χθες το βράδυ στο σπίτι της. Θα γινόταν 95 χρόνων στις 21 Οκτωβρίου. Η μητέρα μου έφυγε ειρηνικά», ανέφερε η κόρη της. «Σε αυτή την οδυνηρή στιγμή για μας, θα ήθελα να υπενθυμίσω το όνομα της οικογένειάς μας, την πλήρη δέσμευση και την πίστη μας στη L’Oréal και να υπενθυμίσω την εμπιστοσύνη που έχω στον Πρόεδρο της Jean-Paul Agon και στις αντιπροσωπείες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Η Μπετανκούρ είχε ανακηρυχθεί η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο για το 2017 σύμφωνα με τη λίστα του Forbes.  Η κληρονόμος της L’Oreal έπασχε από Αλτσχάιμερ, είχε τεθεί υπό κηδεμονία και δεν εμφανιζόταν δημοσίως από το 2012, τη χρονιά δηλαδή που αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και εγκατέλειψε όλες τις διευθυντικές ευθύνες της.

Η οικογενειακή εταιρεία χόλντινγκ Thetys, με πρόεδρο της Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, είναι η βασική μέτοχος της L’Oreal, αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2016 είχε το 33,05% των μετοχών του ομίλου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαν-Πολ Αγκόν εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για τον θάνατο της Μπετανκούρ.

Ποια ήταν η Λιλιάν Μπετανκούρ

Η Μπετανκούρ γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν το μοναδικό παιδί της Louise Madeleine Berthe (née Doncieux) και του Eugène Schueller, ιδρυτή της L’Oréal, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών και ομορφιάς στον κόσμο.

Η μητέρα της πέθανε όταν η Λιλιάν ήταν 5 χρονών και σχημάτισε στενό δεσμό με τον πατέρα της. Στην ηλικία των 15 ετών προσχώρησε στην εταιρία του πατέρα της ως μαθητευόμενη, αναμειγνύοντας τα καλλυντικά και τα μπουκάλια σαμπουάν.

Η γνωριμία με τον άντρα της ζωής της

Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός υπουργών στις γαλλικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του ’70 και ανέλαβε την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου της L’Oréal. Ο Μπετανκούρ ήταν μέλος του La Cagoule, μιας βίαιης γαλλικής φασιστικής ομάδας που ο πατέρας της Λιλιάν είχε χρηματοδοτήσει και υποστήριζε στη δεκαετία του 1930 και τα μέλη που συνελήφθησαν το 1937.

Μετά τον πόλεμο, ο σύζυγός της, όπως και άλλα μέλη της La Cagoule, μπήκαν στην L’Oréal παρά το πολιτικά δυσάρεστο παρελθόν του. Το ζευγάρι το 1953 απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Françoise ενώ στην συνέχεια απέκτησαν και δυο γιους.

Ζωή μέσα στη χλιδή

Η ζωή της Λιλιάν Μπετανκούρ έμοιαζε με παραμύθι. Τα τελευταία της χρόνια ζούσε σε ένα σπίτι που μοιάζει με ξενοδοχείο στο πιο ακριβό προάστιο του Παρισιού. Δεκάδες ήταν τα οι άνθρωποι που την υπηρετούσαν… Από καμαριέρες και μαγείρισσες μέχρι κομμωτές, αμπιγιέζ και γυμναστές ήταν το προσωπικό που απασχολούσε μόνιμα και μόνο για τις δικές της ανάγκες, αφού σε αυτή τη βίλα ζούσε μόνη της.

Το σκάνδαλο με τον Σαρκοζί

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε κάνει έρευνες για τους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τις εκλογές του 2007. Και αυτό γιατί υπήρξε όπως φαίνεται παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της επιχείρησης Loreal Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η πτυχή των ερευνών για την πολυπλόκαμη υπόθεση Μπετανκούρ, που από μηνών έχει μεταφερθεί από την περιοχή της πρωτεύουσας στην έδρα του Μπορντό, αναφέρεται σε πιθανές πράξεις παράνομου πολιτικού χρηματισμού, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις της Κλερ Τιμπού, πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ.

Η πρώην λογίστρια κατέθεσε, πρώτα στην παρισινή αστυνομία και κατόπιν στον δικαστή του Μπορντό Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ, πως παρέδωσε 50.000 ευρώ σε μετρητά στον Πατρίς ντε Μαιστρ, πρώην εξ απορρήτων της εκατομμυριούχου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως θα τα προσέφερε την επομένη στον Ερίκ Βερτ, τοτινό ταμία του UMP και σημερινό υπουργό Προϋπολογισμού, ως χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί.

Φωτό από Facebook

SOURCEhttp://www.newsit.gr/
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο