Μήνυμα ΕΛΜΕ-ΚΙ στους μαθητές για την 28η Οκτώβρη 1940

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Μήνυμα για την 28 Οκτώβρη 1940

Αγαπητέ µαθητή, αγαπητή µαθήτρια,

 Αυτές τις µέρες, µε αφορµή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη, θα ακούσεις διάφορους λόγους περί “εθνικής” οµοψυχίας και ενότητας όλων των Ελλήνων, για τον “κοινό” αγώνα και την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή, για τους “τρελούς” σαν τον Χίτλερ που κάνουν πολέµους και αιµατοκυλούν “χωρίς λόγο και αιτία” τους λαούς. Τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο θα γεµίσουν από εµβριθείς αναλύσεις “ειδικών” για την ήττα της ναζιστικής Γερµανίας δήθεν από τον ρωσικό χειµώνα (!!). ∆ηµοσιογράφοι και αναλυτές θα µιλήσουν για την απόβαση των Αγγλογάλλων στη Νορµανδία που απελευθέρωσε τάχα την Ευρώπη.

∆ιάβασε µε προσοχή τα ιστορικά γεγονότα και µάθε την επιστηµονική αλήθεια για το ποιους συµφέρει η ενίσχυση του φασισµού που αιµατοκύλισε τους λαούς. Μην καταπίνεις αµάσητο ό,τι σου λένε! Σκέψου, συζήτησε, προβληµατίσου!

Λένε: Όλοι οι Έλληνες αντιµετώπισαν ενωµένοι τους κατακτητές… …και η αλήθεια είναι ότι: Όλοι οι Έλληνες ∆ΕΝ αντιµετώπισαν ενωµένοι τον κατακτητή. Η απαράμιλλη εποποιία στο μέτωπο της Αλβανίας, η αντίσταση στον ιταλό, το βούλγαρο και το γερμανό καταχτητή, το έπος της αντίστασης και ο μεγάλος αντιφασιστικός αγώνας των λαών αποτελούν σημαντική και ανεξάντλητη παρακαταθήκη. Αλήθεια μπορεί να θεωρηθεί ότι στήριξαν το ΟΧΙ εκείνοι που έλεγαν ότι «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμή των όπλων», όπως η ανώτατη ηγεσία του στρατού ή εκείνοι που πίστευαν, όπως ο δικτάτορας Μεταξάς, ότι «η Ελλάδα δεν πολεμά για τη νίκη»; Μπορεί να είπαν το ΟΧΙ που τιμούμε όσοι διάλεγαν το στρατόπεδο του ενός ιμπεριαλιστή απέναντι στον άλλο; Το ΟΧΙ που τιμούμε μόνο ο λαός και οι οργανώσεις που εξέφραζαν τα συμφέροντά του μπορούσαν να το πουν.

Λένε: ο Χίτλερ ήταν ένας τρελός, ένας ψυχοπαθής που προκάλεσε έναν πόλεµο µε εκατοµµύρια νεκρούς… …και η αλήθεια είναι ότι : ∆εν ήταν ο Χίτλερ ένας τρελός! ∆εν ήταν ένας ψυχοπαθής που αιµατοκύλισε την Ευρώπη. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι επιχειρηµατικοί κολοσσοί σαν τη “Ford”, την “IBM”, τη “General Motors”, τη “Thyssenkrupp”, ήταν τόσο ανόητοι ώστε να δίνουν εκατοντάδες δισεκατοµµύρια σε έναν τρελό! Ναι! Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, αυτές οι εταιρείες χρηµατοδοτούσαν τους ναζί. Γιατί οι πόλεµοι δε γίνονται από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια. Κάθε άλλο µάλιστα! Γίνονται για το µοίρασµα των αγορών µεταξύ των καπιταλιστών και των κρατών που τους στηρίζουν. – Το ίδιο γίνεται και σήµερα. ∆εν βοµβαρδίζουν τη Συρία ή το Ιράκ γιατί τους πήρε ο πόνος για τη δηµοκρατία ούτε βέβαια για τους τζιχαντιστές (αφού οι ίδιοι τους δηµιούργησαν). Βοµβαρδίζουν τους λαούς για τα οικονοµικά συµφέροντα µιας χούφτας ανθρώπων, για να µοιράζονται οι επιχειρηµατικοί όµιλοι τις πηγές ενέργειας, τον ορυκτό πλούτο.

Σκέψου και µόνος σου: Γιατί ενισχύεται σήµερα ο φασισµός, η ακροδεξιά στην Ευρώπη; Ρίχνουν την ευθύνη στους πρόσφυγες για να κρύψουν την πραγµατική αιτία, αφού παρόµοια αντεργατικά µέτρα παίρνονται σε µια σειρά ισχυρές χώρες της Ευρώπης χωρίς µνηµόνια. Τα µέτρα αυτά που κόβουν µισθούς και καταργούν εργασιακά δικαιώµατα, είναι απαιτήσεις των µεγάλων επιχειρήσεων, προκειµένου να έχουν φθηνούς εργαζόµενους.

Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις, παίρνουν σκληρά µέτρα κατά των λαών, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός συναγελάζεται µε τον Τραµπ, παραχωρεί βάσεις, υπογράφει συµφωνίες για να αρµενίζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Γι’ αυτό µας µιλάνε για µια “δίκαιη” ανάπτυξη που θα έρθει και θα σωθούµε όλοι. Αλήθεια, δίκαιη για ποιον; Τι περιµένει η ανάπτυξη για να έρθει; Τι ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν; Μα φυσικά να γίνουν οι εργαζόµενοι πιο φτηνοί, να δουλεύουν για ένα κοµµάτι ψωµί, χωρίς δικαιώµατα.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Η ΕΕ με τα επαίσχυντα προγράμματα για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, μοιράζει εκατομμύρια για να διδάσκεται η νεολαία ότι πρέπει να μισεί τους απελευθερωτές του τόπου της, όσους έδωσαν αίμα στην αντίσταση και τον αντιφασιστικό αγώνα. Μοιράζει εκατομμύρια για να εξισώσει τους αγωνιστές με τους φασίστες και να θάψει την τεράστια συμβολή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα του φασισμού. Καλλιεργούν συστηματικά τη θεωρία των άκρων για να στήσουν ξανά το λαό και τη νεολαία στον τοίχο. Το σάπιο κατεστημένο κρύβει την ταξική ουσία του φασισμού, που ήταν και είναι παιδί του, γιατί ξέρει ότι μπροστά του θα βρει όπως τότε «τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες». Να συνεχίσουμε, πιο έμπειροι, για την οριστική νίκη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Αργοστόλι 26/10/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Μαντζουράτος  ΔημήτρηςΠοταμιάνου Σοφία

SHARE

Σχόλιο

 1. Θα έλεγα να δουλέψουμε πάνω στο αύριο που ανήκει φυσικά στη νεολαία πάνω σε πιο αποδοτικές πρακτικές, γιατί ισοπεδώνοντας πολλές έννοιες τη ρίχνουμε ευκολότερα στο στόμα του «λύκου» που αναφέρεστε.
  Δυστυχώς σε γενικές γραμμές ισχύουν πολλά από τα αναφερόμενα, αλλά κατά τη γνώμη μου μελετώντας την ιστορία λίγα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, από όταν οι κοινωνίες των ανθρώπων ξεπέρασαν το νόμο της ζούγκλας.
  Απλά ας αναλογιστούμε τις σχέσεις:
  Για να γίνεις ισχυρό κράτος και να περνάς όχι όπως θα έπρεπε αλλά με την «παρηγοριά» του καλύτερα από το διπλανό μικρό κράτος, πρέπει να σε αναδείξουν όμιλοι οικονομικών συμφερόντων διεθνείς πλέον.
  Αν είσαι περήφανο (όσο γίνεται) μικρό κράτος, πρέπει να γνωρίζεις να παίζεις «μπάλα» (λέξη για να με καταλάβουν και οι νεότεροι ), μέσα σε όλο αυτό το βρώμικο παιχνίδι συμφερόντων, ώστε να μην είσαι διαρκώς ο κόπανος της υπόθεσης και ο διαρκώς σταυρωμένος σα το Χριστό.
  Αξίζει λοιπόν να το παλεύεις μέσα σε κάποια πάντα λογικά πλαίσια και όχι φανατισμούς, προσφέροντας και τη ζωή σου καμιά φορά, ώστε να μη βρεθείς εσύ ή οι επόμενοι σαν τέλειο ζώο με το ζυγό στο σβέρκο.
  Αυτός δυστυχώς είναι ο κόσμος μας και αλλάζει προς το καλύτερο ανέκαθεν με αργούς ρυθμούς, όσο αργά προχωρά και η παιδεία του, το μόνο πραγματικό όπλο που αφήνει ελπίδες για μία μακρόχρονη πορεία προς το «ευ ζην» των αρχαίων φιλοσόφων μας.
  Γιατί τόσο το όμορφο και αποδοτικό δεντράκι, όσο και τον κισσό που το καλύπτει και απομυζώντας (χυμούς – αίμα) το ξεραίνει, το γόνιμο έδαφος τα μεγαλώνει και τα δύο, μόνο που το χώμα δεν έχει μυαλό άρα και εμπειρίες ώστε να κάνει επιλογές…
  Όμως ο άνθρωπος διαθέτει και τα δύο και έχοντας τη κατάλληλη παιδεία μπορεί να πετύχει πολλά προς το συμφέρον του.
  Προφανώς λοιπόν πολλά εξαρτώνται από τους εκπαιδευτικούς και ας αναλάβετε εθνικά μα και διεθνώς περισσότερο τις ευθύνες σας, κίνηση που δυστυχώς δεν έχω ποτέ αντιληφθεί.
  Το τελευταίο φαίνεται κάπως ουτοπικό, όχι όμως ακατόρθωτο με τη σημερινή τεχνολογία νομίζω.

  Απόψεις και μόνον ενός απλού πολίτη με τις όποιες εμπειρίες του.
  Σπ.Ρ.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο