Τυπικά, τα κλιματιστικά, οι θερμάστρες, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα αερόθερμα χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεστάνουν τους χώρους ενός σπιτιού ή γραφείου. Ωστόσο, επειδή τα προϊόντα των δύο αυτών κατηγοριών λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, και έχουν διαφορετική απόδοση, τα air-condition ξεχωρίζουν στην οικονομία που παρέχουν.

Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες συσκευές βασίζονται σε ηλεκτρικές αντιστάσεις, δηλαδή χρησιμοποιούν ρεύμα για να παράγουν θερμότητα. Αντίθετα, τα κλιματιστικά δεν παράγουν τη θερμότητα με την οποία ζεσταίνουν τους εσωτερικούς χώρους, αλλά τη μεταφέρουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση.

Το «χάσμα» ανάμεσα στις συσκευές αυτών των δύο κατηγοριών αποτυπώνεται στον συντελεστή συμπεριφοράς (COP) ή βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Έτσι, όλες οι θερμάστρες, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα αερόθερμα έχει συντελεστή 1, κάτι που σημαίνει πως για κάθε «μονάδα» (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, παράγουν και 1 «μονάδα» (KWh) θερμικής ενέργειας.

Αντίθετα, ένα κλιματιστικό μπορούν να έχει συντελεστή απόδοσης πάνω από 4, δηλαδή μπορεί να προσφέρει τετραπλάσια και πλέον θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Επομένως, το κόστος λειτουργίας του είναι ασύγκριτα μικρότερο.

Τεχνολογία inverter και υψηλή ενεργειακή «κλάση»

Παρόλο που όλα τα κλιματιστικά μοιράζονται τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, όπως είναι φυσικό δεν έχουν και την ίδια απόδοση. Έτσι, πραγματικά «πρωταθλητές» οικονομίας είναι τα μοντέλα τεχνολογίας inverter, τα οποία προσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους στη θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο. Έτσι, παραμένουν ενεργοποιημένα ακόμη και όταν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές συνθήκες για να τις διατηρήσουν, καταναλώνοντας ωστόσο πολύ λιγότερο ρεύμα σε αυτή την περίπτωση.

Αντίθετα, τα παλιότερα μηχανήματα (τύπου on/off) απενεργοποιούνται όταν πετύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία και τίθενται ξανά σε λειτουργία όταν οι συνθήκες αρχίσουν να αποκλίνουν από τις ιδανικές. Επομένως, λόγω αυτών των συνεχών εναλλαγών από «on» σε «off», και αντίστροφα, έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση.

Κάθε κατασκευαστής «παντρεύει» στα προϊόντα του την τεχνολογία inverter με άλλες καινοτομίες, ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή τους απόδοση. Έτσι, τα μοντέλα inverter διακρίνονται μεταξύ τους με κριτήριο την ενεργειακή τους κλάση, δηλαδή την κατάταξή τους στην κλίμακα από D έως Α+++, ανάλογα με το ρεύμα που καταναλώνουν.

Μάλιστα, κάθε κλιματιστικό χαρακτηρίζεται από δύο διαφορετικές ενεργειακές κλάσεις, μία για την ψύξη και μία για τη θέρμανση, αφού δεν έχει απαραίτητα την ίδια «συμπεριφορά κατανάλωσης» όταν ζεσταίνει έναν χώρο και όταν αναλαμβάνει να τον δροσίσει. Δύο τιμές που αναγράφονται στην ενεργειακή «ετικέτα» του μηχανήματος, μαζί με άλλες πληροφορίες.

Επομένως, με βάση την ενεργειακή του «ετικέτα», για παράδειγμα ένα air condition 9.000 BTU, τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α+, μπορεί να χρειάζεται μόλις 791 κιλοβατώρες (kWh) για 1.400 ώρες θέρμανσης μέσα στον χειμώνα, οι οποίες «μεταφράζονται» σε λιγότερα από 145 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κλιματιστικά αυτής της τεχνολογίας εγκαθιστά σε όλη την Κεφαλονιά η εταιρεία ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε, που βρίσκεται στο 4ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Πόρου – Σάμης.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στην εμπορία & εγκατάσταση κλιματιστικών καθώς και στην συντήρηση & τεχνική υποστήριξή τους και είναι μέλος των καταστημάτων ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε.

Τα συνεργεία της είναι άριστα εκπαιδευμένα για την εγκατάσταση και συντήρηση των μονάδων και θα σας εκπλήξει η ταχύτητα των υπηρεσιών τους ενώ θα βάλετε άριστα στην ποιότητα των εργασιών τους.

Επικοινωνήστε μαζί τους σήμερα στο τηλέφωνο 26740 72701 και ζητήστε προσφορά και  συμβουλές για την καλύτερη λύση στον κλιματισμό του σπιτιού σας.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο