Steve Jobs – O άνθρωπος πίσω από το Iphone και όχι μόνο

Τρείς άνθρωποι έγιναν γνωστοί από ένα μήλο. Ο Νεύτωνας, ο Γουλιέλμος Τέλος και ο Στηβ Τζόμπς.

Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs, γενν. 24 Φεβρουαρίου 1955 – 5 Οκτωβρίου 2011). Δεν μεγάλωσε με τους βιολογικους του γονείς.

Υιοθετήθηκε από τον Πωλ και την Κλάρα Τζόμπς και εκείνοι τον ονόμασαν Στίβεν Πωλ. Ηταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από τη Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί θέση και της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος). Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Από μικρός φαινόταν οτι θα ασχολιόταν με τους υπολογιστές αλλά κανείς δεν φανταζόταν οτι θα έφτιαχνε την δική του “γενιά”. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου, συνήθιζε μετά το σχολείο να πηγαίνει να παρακολουθεί σεμινάρια στην Hewlett Packard. Τελικά τον προσέλαβαν εκεί και δούλευε το καλοκαίρι.

Το 1972 τελείωσε το Γυμνάσιο και πήγε Κολέγιο στο Reed στο Πόρτλαντ. Σταμάτησε όμως γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα μετά το πρώτο εξάμηνο αλλά συνέχισε να παρακολουθεί κάποια από τα μαθήματα.

Τα χρόνια φτωχά. Κοιμόταν στο πάτωμα του δωματίου ενός φίλου του και για να μπορέσει να βρει κάτι να φάει μάζευε κενά μπουκάλια κοκα – κολα τα οποία επέστρεφε για λίγα δολάρια. Επίσης πήγαινε στα δωρεάν γεύματα των Χάρε Κρίσνα. Το μάθημα που παρακολουθούσε μετά μανίας ήταν η Καλλιγραφία. Και όπως εξήγησε πολλά χρόνια αργότερα αν δεν παρακολουθούσε αυτό το μάθημα ο Mac δεν θα είχε τόσες γραμματοσειρές και παραλλαγές τους. Το Φθινόπωρο του 1974, επέστρεψε στην Καλιφόρνια και άρχισε να συμμετέχει σε ομάδες εργασίας πάνω σε υπολογιστές.

Έπιασε δουλειά στην Atari, δημοφιλέστατη τότε για τα video games της και άρχισε να μαζεύει χρήματα για ένα πνευματικό ταξίδι στην Ινδία. Οντως ταξίδεψε εκεί με έναν φίλο του από το κολέγιο ο οποίος έγινε και ο πρώτος υπάλληλος της Apple. Γύρισε Βουδιστής! Ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ρούχα. Έζησε για λίγο στον κόσμο της ψυχεδέλειας και επέστρεψε κάποια στιγμή στην δουλειά του στην Atari. ‘Εχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.

1976 Apple I

Ο Στιβ Τζομπς (αριστερά) ίδρυσε την Apple την Πρωταπριλιά του 1976 με τον φίλο του Στιβ Βόζνιακ (δεξιά). Τα πρώτα τους γραφεία στεγάστηκαν στο γκαράζ της οικογένειας του Τζομπς στην Καλιφόρνια, ενώ προηγουμένως είχαν πουλήσει κάποια από τα υπάρχοντά τους, όπως για παράδειγμα το Volkswagen βανάκι του Τζομπς, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Apple I.

1976 Apple IΙ

Η σκληρή δουλειά των Τζομπς και Βόζνιακ ξεπληρώθηκε το 1977 όταν ο υπολογιστής Apple II (στη φωτογραφία) πούλησε πολύ καλά. Ο πρώτος Apple II είχε επεξεργαστή 1Mhz, 4k RAM και προγράμματα φορτωμένα από κασέτα ήχου. Κόστιζε 1,298 δολάρια και είχε τεράστια επιτυχία. Ο Τζομπς ήταν 25 ετών όταν η Apple έγινε δημόσια εταιρεία το 1980, και είχε ήδη προσωπική περιουσία που άγγιζε τα 165 εκατομμύρια δολάρια.

1984 ο πρώτος Macintosh

Ο πρώτος υπολογιστής Macintosh λανσαρίστηκε με μία περίφημη διαφήμιση της Apple κατά τη διάρκεια του Super Bowl του 1984. Η τεχνολογία του ενθουσίασε τους καταναλωτές και άσκησε τεράστια επιρροή τα λειτουργικά συστήματα για υπολογιστές που ακολούθησαν έκτοτε.

1985 η αποχώρηση του Steve Jobs από την Apple

Καθώς η Apple μεγάλωνε συνεχώς, ο Τζομπς προσέλαβε τον πρόεδρο της PepsiCo, Τζον Σκάλι (στη φωτογραφία, δεξιά) ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας του, λέγοντάς του το εξής: “Θέλεις να πουλάς ζαχαρόνερο για το υπόλοιπο της ζωής σου; Ή θέλεις να με ακολουθήσεις και να αλλάξουμε τον κόσμο;”. Η απόφαση αυτή αποδείχτηκε πολύ άσχημη για τον Τζομπς. Μετά από εσωτερική διαμάχη με τον Σκάλι, ο Τζομπς απομακρύνθηκε από την ίδια την εταιρεία του, το 1985.

1991 Macintosh Powerbook

Ο Τζομπς δεν είχε πια τα ηνία της Apple, αλλά η επιτυχία της εταιρείας συνεχίστηκε αρχικά. Ο Macintosh Powerbook που βγήκε στην αγορά το 1991, είχε πρωτοποριακό ντιζάιν που έθεσε τα στάνταρ για τα λάπτοπ. Παρόλα αυτά, η εταιρεία σύντομα έχασε την επαφή της με την επιτυχία, καθώς λάνσαρε συσκευές που της κόστισαν όπως την παιχνιδομηχανή Pippin και το Newton PDA.

1993 Pixar Animation Studios

Στο μεταξύ, το 1985, ο Τζομπς ίδρυσε την NeXT Computer. Η εταιρεία κατασκεύαζε συστήματα υψηλής τεχνολογίας, ωστόσο το λειτουργικό τους δεν ήταν τόσο επιτυχημένο. Το 1993 η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή hardware για να εστιάσει στο λειτουργικό της σύστημα NeXTSTEP. Μία άλλη επιχείρηση του Τζομπς απέδωσε καλύτερα. Το 1986 αγόρασε το τμήμα animation της LucasArts για 10 εκατομμύρια δολάρια και το μετονόμασε σε Pixar Animation Studios. H Pixar αργότερα πουλήθηκε στη Ντίσνεϊ για 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

1996 η επιστροφή στην Apple ως διευθυντής

Το 1996, μετά από αρκετές αλλαγές στην ηγεσία, ο διευθυντής της Apple Τζιλ Αμέλιο, αγόρασε την NeXT Computer. Αυτό έφερε πίσω τον Τζομπς στην εταιρεία που κάποτε είχε βοηθήσει ως σύμβουλος. Ο Τζομπς έγινε διευθυντής της Apple μετά την αποχώρηση του Αμέλιο και έπιασε δουλειά με σκοπό να αναζωογονήσει την εταιρεία, η οποία είχε ήδη πληγεί από πολλαπλές απώλειες. Ο Τζομπς διόρθωσε πολλά από τα λάθη της Apple και το 1998 έφερε το iMac – έναν εξαιρετικά δημοφιλή όλα-σε-ένα υπολογιστή.

2001 iPod

Από το iMac και μετά, οι υπολογιστές της Apple έγιναν αντικείμενα πόθου – λόγω του κομψού τους σχεδιασμού αλλά και της μεγάλης ισχύος. Παρ’ όλ’ αυτά ο Τζομπς επικεντρώθηκε σε ευκαιρίες πέρα από τους υπολογιστές και τον Οκτώβριο του 2001, η Apple παρουσίασε το iPod. Έφερε την επανάσταση στην αγορά των MP3 με ένα προϊόν όχι μόνο μικρό και ελαφρύ, αλλά και με ένα πολύ φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό σύστημα. Το πρώτο iPod είχε μνήμη 5GB και ήταν συμβατό μόνο με Apple Macs.

iTunes Music Store

Λίγο αργότερα η Apple παρουσίασε το iTunes Music Store. Η ολοκλήρωση του λειτουργικού iTunes με το Store αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την επιτυχία του iPod, επιτρέποντας στους χρήστες να κατεβάζουν εύκολα μεγάλο όγκο μουσικής. Σύντομα η Apple θα είχε τη συσκευή MP3 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο και το μεγαλύτερο online music store.

2005 ROKR – E1

Η Apple έστρεψε το βλέμμα της και σε άλλη μια συσκευή που μεταφέρουμε: το κινητό τηλέφωνο. Η εταιρία διέθεσε το iTunes στη Motorola, κι έτσι το λειτουργικό εμφανίστηκε σε συσκευές όπως το ROKR-E1, το 2005.

2006 η αποτυχία του iPod hi-fi

Με τον Στιβ Τζομπς η Apple έγινε συνώνυμο της ηγετικής εταιρίας στην αγορά, αλλά δεν ήταν πάντα όλα της τα προϊόντα επιτυχημένα. Το iPod Hi-Fi είναι ένα παράδειγμα ενός γκάτζετ που η Apple αναγκάστηκε γρήγορα να αποσύρει. Η μονάδα αυτή, που παρουσιάστηκε το 2006, περιείχε ένα iPod dock και ένα σύστημα ηχείων αλλά ο κατά πολύ φθηνότερος συναγωνισμός που σχεδίασε καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις ανάγκασε την Apple να το αποσύρει 18 μήνες μετά την πρώτη εμφάνισή του.

2007 iPhone – η επανάσταση!

Άλλη μια τεράσια επιτυχία ήρθε το 2007, με την παρουσίαση του iPhone. Αυτό το smartphone έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας καθώς οι ανταγωνιστές προσπαθούσαν να προλάβουν το πρωτοποριακό σχεδιασμό και το interface. Κάνοντας την παρουσίαση του τηλεφώνου ο Τζομπς είπε: «Υπάρχει ένα παλιό ρητό του Ουέιν Γκρέτσκι που μου αρέσει πολύ: εγώ πάω εκεί όπου η μπάλα θα βρεθεί, όχι εκεί που βρισκόταν ήδη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην Apple».

2010 iPad

Ο Τζομπς είχε πει εξ’ αρχής ότι το iPhone ξεκίνησε ως ιδέα σαν ταμπλέτα. Το 2010, η Apple επέστρεψε σε αυτήν την πρωτότυπη ιδέα, αποκαλύπτοντας το iPad. Η ταμπλέτα με την οθόνη αφής αντιμετωπίστηκε στην αρχή με σκεπτικισμό από τον Τύπο και το κοινό όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά. Αλλά μέσα σε μερικούς μήνες εξελίχθηκε σε φαινόμενο – σηματοδοτώντας ολόκληρη τη βιομηχανία υπολογιστών με ακόμα μια «ένεση» δημιουργικότητας.

Το καλοκαίρι του 2011 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Apple για λόγους υγείας.

Στις 06/10/2011 Έναν μήνα αργότερα, μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s, άφησε την τελευταία του πνοή. οι επισκέπτες του www.apple.com
έκπληκτοι είδαν την ακόλουθη εικόνα…

“Υλικά αγαθά που χάθηκαν μπορεί να ξαναβρεθούν.
Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που ποτέ δεν μπορεί να βρεθεί όταν έχει χαθεί, η ζωή”, είναι κάποια από τα τελευταία λόγια του ανθρώπου που έμελλε να αλλάξει την ανθρωπότητα με το όραμα και την επιμονή του.

 

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο