Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η υπόθεση για τον υπερδανεισμό του π. Δήμου Λειβαθούς

Αναβλήθηκε για Σεπτέμβριο και η υπόθεση για τον υπερδανεισμό του π. Δήμου Λειβαθούς

Χθες η Κεφαλονιά είχε την τιμητική της στα δικαστήρια της Πάτρας.

Όσο και να θέλεις να υποτιμήσεις το γεγονός η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών είχε στο πινάκιο των υποθέσεων εκτός από την υπόθεση του «Πάμε Στοίχημα» της πρώην Νομαρχίας (δες εδώ) και την άλλη πολύκροτη υπόθεση που έχει σημαδέψει την τοπική αυτοδιοίκηση και αφορά τον υπερδανεισμό του πρώην Δήμου Λειβαθούς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Και αυτή η υπόθεση πήρε αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κατηγορούμενοι είναι 22 αιρετοί του πρώην Δήμου Λειβαθούς, εκ των οποίων τέσσερεις εν ενεργεία αιρετοί του Δήμου Κεφαλονιάς (οι δύο αντιδήμαρχοι σήμερα της δημοτικής αρχής) και τέσσερεις υπάλληλοι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων .

Το kefaloniapress έχει δώσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης διεξοδικά με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα δες εδώ,  εδώ,  εδώ, ΕΔΩ και είναι αξιοσημείωτο ότι στις αποκαλύψεις μας δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους άμεσα εμπλεκόμενους και πολύ περισσότερο διάψευση ή έστω διόρθωση.

Θυμίζουμε ότι οι 26 κατηγορούμενοι παραπέμπονται για την κακουργηματική πράξη της «απιστίας στην υπηρεσία με προκληθείσα και οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία σε βάρος Ο.Τ.Α. υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ από κοινού και κατ’εξακολούθηση, τελεσθείσες επί μακρό χρονικό διάστημα από κοινού».

Η υπόθεση παίρνει μάλιστα ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος επικεφαλής της αντιπολίτευσης σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες υποψήφιος στο νέο μητροπολιτικό Δήμο.

Μάλιστα ο Μιχαλάτος έχει δημιουργήσει πλήθος ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία και τα οποία μένουν αναπάντητα από τις 17 του περασμένου Ιουλίου όταν ήταν αυτός που ενώ αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Δ. Αλοϊζο  (δες εδώ) ότι «η καταγγελία – από το 2013- ότι ο Δήμος Λειβαθούς καταχράστηκε 4.000.000 ευρώ (υπεξαίρεση κακουργηματικού χαρακτήρα) εστάλη στις εισαγγελικές αρχές με φαξ του οποίου ο αριθμός αντιστοιχούσε στο “ΞΕΝΙΑ” όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου», δίνοντας μάλιστα τη σχετική καταγγελία στη δημοσιότητα και από την οποία προκύπτει ότι το φαξ που έφυγε η επίμαχη καταγγελία ήταν του αντιδημάρχου Σπύρου Ματιάτου, στη συνέχεια ….σιώπησε λες και ήταν ήσσονος σημασία ζήτημα!

Επί πλέον στην ίδια συνέντευξη (δες εδώ) ο Μιχαλάτος προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση αναφέροντας ότι μετά τις καταθέσεις «τελικά, δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο και διεγράφη και η κατηγορία (υπεξαίρεση κακουργηματικού χαρακτήρα). Στην Πάτρα θα οδηγηθούν ακόμα 30 περίπου σύμβουλοι για να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ψήφισαν πλασματικούς προϋπολογισμούς – κάτι σύνηθες».

Όμως το Kefaloniapress (δες εδώ) αποκάλυψε ότι ….μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα και ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μα πάρα πολύ διαφορετικά.

Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο ο Θ. Μιχαλάτος κάθε άλλο παρά καλείται να απαντήσει στο απλό ερώτημα, όπως ισχυρίζεται, το οποίο μάλιστα είναι «κάτι σύνηθες» ότι …. «ψήφισαν πλασματικούς προϋπολογισμούς».

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πάτρας (15 Μαΐου 2018) ο Θ. Μιχαλάτος «εν γνώσει του ελάττωσε ή απείλησε με ελάττωση (κατά τα παρακάτω διακρίσεις), προκειμένου να ωφεληθεί άλλος, την περιουσία αυτού (του ανωτέρω νομικού προσώπου», της οποίας η διαχείριση του ήταν εμπιστευμένη συγκεκριμένα στις Κεραμειές του τέως Δήμου Λειβαθούς, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, του προεκτεθέντος Δήμου, και αναπληρωτής Δήμαρχος σύμφωνα με τις υπ’αρ. 3618 και 1401/20-04-2005 απόφαση Γενικού Γραμματέα ΠΙΝ κατά την διαχειριστική περίοδο των ετών 2003 έως 2006 και ως Δήμαρχος του ανωτέρω Δήμου κατά την διαχειριστική περίοδο των ετών 2007 έως 2010, κατά την εμπιστευμένη σε αυτόν διαχείριση των εν γένει εσόδων του προεκτεθέντος Δήμου….».

 Για να καταλήξει το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας σε ότι αφορά τον Θεόφιλο Μιχαλάτο:

«Συνολικά δε ελάττωσε εν γνώσει του την περιουσία του ανωτέρω Δήμου προκειμένου  να ωφεληθούν τρίτα (φυσικά και νομικά) πρόσωπα, τα οποία ήταν αποδέκτες των ανωτέρω ειδικότερα εκτιθέμενων ποσών, κατά ποσόν 6.081.699,69 ευρώ, στο οποίο απέβλεπε εξ αρχής με μερικότερες πράξεις του και το οποίο προέκυψε καθ’υπέρβασιν των προϋπολογισμών των ετών 2003 έως 2006 και 2007 έως 2010, πιστώθηκε δε σε βάρος των διαθεσίμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία τηρούνται στην ΔΥΟ Αργοστολίου».

 Όπως λοιπόν φαίνεται τα πράγματα δεν είναι τόσο … εξεζητημένα όπως τα παρουσιάζει ο Θ. Μιχαλάτος. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τους λόγους που επιθυμεί να υποβαθμίσει την υπόθεση. Όμως ο Θ. Μιχαλάτος θα κάτσει «στο σκαμνί του κατηγορούμενου» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, λίγες  ημέρες αφού θα έχει αναλάβει (1η Σεπτεμβρίου) η νέα δημοτική αρχή .

Οπότε όλοι αντιλαμβάνονται (εκτός άραγε μόνο του Θ. Μιχαλάτου;) το τι μπορεί να συμβεί αν καταδικαστεί και ενδεχομένως να είναι ολίγων ημερών Δήμαρχος . Και μάλιστα αν καταδικαστεί  για…. κακουργηματική πράξη και «απιστία στην υπηρεσία» και στη συνέχεια επικυρωθεί η απόφαση στο δεύτερο βαθμό, απλά θα εκπέσει του αξιώματός του !

 Τέλος πάντων οι πολιτικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο,  όμως θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να αποκρύπτονται τα πραγματικά γεγονότα.

Όπως επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με την 34/3-4- 2002 απόφασή του (ΑΔΑ: Β4ΛΨΩΕ5-Π9Θ)  έλαβε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «ποσού 3.104.077,71 ευρώ για την εξόφληση υφιστάμενης οφειλής (χρεωστικό άνοιγμα) από υπεραναλήψεις του Δήμου (Λειβαθούς) από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».

Ο Σχολιαστής

 

 

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο