Και με την (άτυπη) έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τον δρόμο για την Βουλή η τροπολογία για το «σπάσιμο» πέντε Δήμων. Όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης έχουν προβλεφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε οι διαδικασίες διάσπασης των πέντε Δήμων -σε δώδεκα μικρότερους συνολικά- να κυλήσουν ομαλά.

Να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί τελικά την Τρίτη στην Βουλή, με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία είτε την ίδια ημέρα, εφόσον η συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Υγείας ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση είτε την Τετάρτη εφόσον χρειαστούν δύο συνεδριάσεις.

Οι επικείμενες διασπάσεις, σύμφωνα πάντα με όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πιλοτικό χαρακτήρα. Στην ουσία «προετοιμάζουν» το έδαφος για την διάσπαση περισσότερων Δήμων για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην τροπολογία προβλέπεται η σύσταση ειδικής Επιτροπής που θα αξιολογήσει τα διοικητικά όρια των Δήμων και θα κληθεί να υποβάλει προτάσεις τουλάχιστον εντός δύο ετών από την σύστασή της. Τυχόν περαιτέρω διασπάσεις θα αποφασιστούν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Ποιοι Δήμοι «σπάνε»

Το σπάσιμο πέντε δήμων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Όπως είπε θα σπάσουν πέντε δήμοι (Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού).

Ο κ. Χαρίτσης, μίλησε για «δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα», ενώ προανήγγειλε την σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να δει όλο τον χάρτη των δήμων και να αντιμετωπιστούν προβλήματα εφαρμογής του Καλλικράτη».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δήμοι που προκύπτουν είναι:

1) Τρεις από τον νυν Δήμο Κέρκυρας:

– Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.

– Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, από τις ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.

– Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, από τις ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.

2) Τρεις από τον Δήμο Κεφαλληνίας:

– Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.

– Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.

– Δήμος Σάμης µε έδρα τη Σάμη, από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο