Ένα ακόμα πιάτο της εποχής πριν την ηλεκτροδότηση της Κεφαλονιάς, θυμήθηκε σήμερα ο Διονύσης Φραγκισκάτος και το παρουσίασε στους διαδικτυακούς φίλους του. Πρόκειται για ένα σπάνιο πλέον έδεσμα που εκείνες τις εποχές ήταν το φαγάκι του φτωχού και οι συνταγή από τις πλέον γνωστές της cucina povera του νησιού μας.

Κάποτε, όταν φωτιζόμαστε με λάμπες πετρελαίου, τα «φανάρια» του κάθε αγροτικού σπιτιού θα είχαν μπακαλιάρο παστό, χταπόδι και  ξερο λιασμένα στον ήλιο και ρέγκα.  Έχοντας η νοικοκυρά αυτά τα αγαθά στο φανάρι της ήταν ήσυχη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε επίσκεψη σογιού. Διότι εκείνη η εποχή δεν είχε και τηλέφωνα, και τύχαινε να δεις ξαφνικά κομβόι γαϊδουριών ή γαϊδάρων, ανάλογα την οικονομική επιφάνεια, με το σόι τση πεθεράς σου και να ντροπιαστείς..

Το ξερό χταπόδι είχε μια ξεχωριστή θέση στη φτωχιά κουζίνα του νησιού μας γιατί έβγαζε πολλά και νόστιμα πιάτα.  Με το ζουμάκι της έβραζες «τουμάσι» χειροποίητα ζυμαρικά και μετά έκαναν σάρτσα το χταπόδι και είχαν άλλο ένα πιάτο.

Τη τεχνική μας την παρουσιάζει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΤΟΣ

Το ξερό χταπόδι

Ξερό χταπόδι
Ξερό χταπόδι μαλακώνει στο νερό γαι 48 ωρες
Ξερό χταπόδι

Το βράζουμε με μια ντομάτα, πατατούλες, λίγη κουσέρβα ντομάτα, σέλινο, καρώτο και οπωσδήποτε δαφνόφυλλο. Αρωματίζουμε με κόκκους μαύρου πιπεριού

Με το ζουμάκι του φτιάχνουμε κοφτό μακαρονάκι σούπα

Σερβίρουμε το χταπόδι με όλα τα λαχανικά του , μπόλικο λαδάκι και αρωματίζουμε με δυνατόν ξύδι ή λεμόνι.

Ευχαριστούμε πολύ τον  ΔΙΟΝΥΣΗ  ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΤΟ  για τις φωτο και την συνταγή!

Καλή σας όρεξη!

 

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο