Τα Δαυγάτα είπαν ΟΧΙ στα μπάζα! Κλήθηκε η Αστυνομία

Από πολύ πρωί σήμερα με φορτηγά ξεκίνησε η μεταφορά του τεράστιου όγκου μπάζων που είχε εναποθέσει μέσα στο χώρο του Λιμεναρχείου, ο εργολάβος των έργων της Ριζοσπαστών, της 21ης Μαΐου και της παραλιακής ζώνης του Αργοστολίου. Προορισμός τους τα Δαυγάτα σε οικόπεδο που ευρίσκεται στην είσοδο του χωριού, έκτασης μόλις 5 στρεμμάτων. Ο όγκος των προς μεταφορά μπάζων σε αυτό τον χώρο, υπολογίζεται στις 4.000  ως 5.000 κυβικά.

Πρόλαβαν και άδειασαν μπάζα 4 φορτηγά μέχρι τη στιγμή που τους ανακάλυψαν κάτοικοι του χωριού, απέκλεισαν την είσοδο του οικοπέδου και ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας. Αφού παρέμειναν ακινητοποιημένα τα φορτηγά αρκετή ώρα, με οπισθοπορεία απομακρύνθηκαν περίπου 500 μέτρα μακριά από το οικόπεδο, όπου στάθμευσαν και περίμεναν φορτωμένα.

Όταν στο σημείο έφθασε περιπολικό της αστυνομίας, ζητήθηκε η άδεια εισόδου – εξόδου και αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε, καλέστηκε ο  εκπρόσωπος του εργολάβου να μεταβεί στην αστυνομία για περαιτέρω έλεγχο. Στην αστυνομία πήγαν και κάτοικοι των Δαυγάτων συνοδευόμενοι από δικηγόρο.

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει η μεριά του εργολάβου ισχυρίζεται ότι δεν απαιτείται άδεια εισόδου – εξόδου για την εναπόθεση των μπάζων.  Υπόψιν ότι ο ίδιος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο και λήφθηκε απόφαση (19/2019) για χορήγηση αδείας εισόδου – εξόδου και κυκλοφοριακής σύνδεσης, προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο χώρος για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ).

Εναντίον αυτής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διεύθυνση ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαυγάτων κ. Σπύρος Βαγγελάτος, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα αυτή η άδεια να μην έχει χορηγηθεί. Πως αλήθεια γίνεται να απαιτείται άδεια εισόδου – εξόδου οχημάτων για τη μεταφορά μπάζων όταν πρόκειται να γίνει επεξεργασία και στη συνέχεια ανακύκλωσή τους, και δεν απαιτείται στην περίπτωση μεταφοράς μπάζων για εναπόθεσή τους στο χώρο είναι απορίας άξιο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα ίδια οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν τα ίδια μπάζα και βέβαια τις ίδιες ποσότητες. Ο κίνδυνος παρακώλησης της συγκοινωνίας και η πρόκληση ατυχημάτων, είναι προφανές ότι και  τις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς ο ίδιος.

Είναι επίσης απορίας άξιο, πως μπορεί να γίνει εναπόθεση μπάζων στο συγκεκριμένο οικόπεδο όταν σε έλεγχο της πολεοδομίας που έγινε στο συγκεκριμένο οικόπεδο διαπιστώθηκαν παραβάσεις και μία εξ αυτών αφορούσε  προηγούμενη εναπόθεση μικρής ποσότητας μπάζων χωρίς άδεια και όχι εναπόθεση 4.000 ως 5.000 κυβικών.

Από κατοίκους των Δαυγάτων ενημερωθήκαμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίσθηκε. Ζητήθηκε από αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας γραπτή ενημέρωση αν χρειάζεται για την περίπτωση της εναπόθεσης μπάζων στο συγκεκριμένο οικόπεδο άδεια εισόδου – εξόδου οχημάτων.

Μέχρι τότε δόθηκε εντολή από την αστυνομία να σταματήσει η μεταφορά μπάζων και τα φορτηγά να απομακρυνθούν χωρίς να αφήσουν τα μπάζα που μεταφέρουν.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μεταφερθούν τελικά στα Δαυγάτα τα μπάζα, δεν θα μετατραπεί σε χωματερή του Αργοστολίου αυτό το μικρό και ήσυχο χωριό, δεν θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον και δεν θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ε.Χ.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο