Λαμπρός Εσπερινός χθες Σάββατο βράδυ στην Λακήθρα γιόρτασε , στον Ιερό Ναό του “ΖΩΟΔΟΤΗ” το μοναδικό κτίσμα προσεισμικής εκκλησίας του χωριού περίπου 500 ετών.

Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 ο ναός παρέμεινε ερειπωμένος ώσπου την δεκαετία του 1990 επισκευάσθηκε και αναπαλαιώθηκε δαπάνες των παιδιών του Αείμνηστου Ευαγγέλου Φωκά και βρίσκεται στην αρχή του χωριού.

Η εκκλησιά άνηκε στην οικογένεια Φωκά και παραχωρήθηκε στην κεντρική εκκλησία της ενορίας των Φωκάτων τον Άγιο Ιωάννη το 1943 και έγινε μετόχι του με τον τότε εφημέριο της ενορίας Χαράλαμπο Κατεβάτη και επίτροπο τον Σπυρίδωνα Φωκά ( Τζέλο)..
Ο ναός ήταν αγιογραφημένος από ανώνυμο ζωγράφο δυστυχώς όμως δεν διασώθηκαν οι τοιχογραφίες παρά μόνον το μοναδικό σπάραγμα που διεσώθη είναι ο Χριστός της Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού.

Ο πανηγυρικός εσπερινός ήταν κατανυκτικός ετελέσθη υπό το φως των κεριών των πολυελαίων και των κανδήλων απο τον εφημέριο Παναγή Ανιά και τον αδελφό του παπά Ηλία, έψαλλε ο χοράρχης κ. Βασίλης Καλογηράς με μέλη της χορωδίας και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας προσεφέρθη πλούσιος μπουφές με φαγητά και γλυκά μαγειρεμένα από τις κυρίες της ενορίας.

Πηγή : Σπυρος Αυγουστάτος

Φωτογραφίες : Σπύρος Σακαλής

Ο Ιερός Ναός

Το κέρασμα

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο