ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ έσκασε ξαφνικά χθες όταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε την 424/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεφαλλονιάς !!! (Δες εδω) €

Τι αφορούσε η απόφαση; Την περιβόητη διαγραφή της οφειλής της ΔΕΥΑΚ στον Δήμο Κεφαλλονιάς 4.315. 441,11 ευρώ και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής με τη συνδρομή της μείζονος αντιπολίτευσης του Θεόφιλου Μιχαλάτου να τη νομιμοποιήσουν με την αύξηση ισόποσα του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΥΑΚ !

Η οφειλή αυτή προέκυψε γιατί  ο Δήμος  από το 2011 πληρώνει  στην ΔΕΗ  για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται για την λειτουργία των γεωτρήσεων, των βιολογικών καθαρισμών και των άλλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΚ  

Η ΔΕΥΑΚ ενώ εισπράττει από τους δημότες  το αντίτιμο της αξίας του ρεύματος μέσω των λογαριασμών  ύδρευσης αποχέτευσης κατακρατεί παρανόμως  και δεν αποδίδει στον Δήμο,  την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας !

Πως δημιουργήθηκε η οφειλή

Η τεράστια αυτή οφειλή των 4.315. 441,11 ευρώ δημιουργήθηκε από την πρώτη διοίκηση του Θεόφιλου Μιχαλάτου (2011-2012) , την εποχή που  Μιχαλάτος – Παρίσης συνεργαζόταν.

 Συνεχίστηκε το 2013 από την δεύτερη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ με πρόεδρο τον  Σπ. Κουνάδη (ο οποίος σήμερα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο)

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται από τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι σήμερα από την διοίκηση με πρόεδρο τον Νίκο Ανουσάκη.

Η απόφαση του ΔΣ για να μετοχοποιηθούν οι οφειλές της ΔΕΥΑΚ ακυρώθηκε μετά από κοινή προσφυγή των δημοτικών συμβούλων Βασίλη Ρουχωτά, Ανδρέα Ζαπάντη, Σπύρου Σαμούρη  Νίκου Σκλάβου και τη ξεχωριστή ένσταση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τζωρτζάτου.

Η ακύρωση της απόφασης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης (Πάτρα), ήλθε αφού απεφάνθη το Υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση μετά από αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αφού λήφθηκε υπόψη και το υπόμνημα του πληρεξούσιου Δικηγόρου της ΔΕΥΑΚ Νικολάου-Κομνηνού Χλέπα.

Πως είχαν ψηφίσει τα μέλη του ΔΣ

Επισημαίνεται ότι την επίμαχη απόφαση που σήμερα ακυρώθηκε την είχαν υπερψηφίσει 22 από τους 24 συμβούλους της πλειοψηφίας του Αλ. Παρίση (ο ένας εκ των δύο απόντων όλως συμπτωματικά ήταν ο αναπληρωτής Δημάρχου Διον. Λυκούδης….) και

οι 5 σύμβουλοι της παράταξης του Θεόφιλου Μιχαλάτου με πρώτον τον ίδιο (Μιχαλάτος, Μινέτος, Θωμάς, Μενάγιας, Αραβαντινός) !

Η απόφαση της ακύρωσης

Η απόφαση της ακύρωσης ουσιαστικά υιοθετεί τους λόγους που προσέφυγαν οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνοντας εν ολίγοις ότι η εξόφληση της οφειλής προς το δήμο μπορεί να γίνει σε μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει ο Νόμος 4483/2017 με το συνολικό χρόνο αποπληρωμής να μην υπερβαίνει τα δέκα έτη.

Όπως γίνεται κατανοητό = με μόνο 12 ημέρες να απομένουν από τις εκλογές της 26ης Μαίου= η απόφαση αποτελεί κόλαφο για την δημοτική αρχή του δημάρχου και υποψήφιου Αλ. Παρίση αφού βγαίνει στην επιφάνεια άλλο ένα κεφάλαιο κακοδιαχείρισης στην 9χρονη θητεία της που με την επίσημη απόφαση της πολιτείας (Υπ. Εσωτερικών και Αποκεντρωμένη) , παίρνει τον χαρακτήρα του σκανδάλου.

Δείτε όμως τι πολιτικό γαϊτανάκι δημιουργεί αυτή η κατάσταση :

Παράνομη Μετοχοποίηση των οφειλών της ΔΕΥΑΚ  έκαναν:

ο Θεόφιλος Μιχαλάτος σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (2011 -2012)  ο οποίος σήμερα είναι υποψήφιος δήμαρχος

ο Σπ. Κουνάδης (2013-2014) ο οποίος τότε ήταν με τον Α. Παρίση αλλά σήμερα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Θεόφιλο!

Ο Σπυρος Σαμούρης που προσέφυγε κατά της απόφασης τοτε ηταν με τον Α. Καλαφάτη , σήμερα είναι υποψήφιος με τον Θεόφιλο!

Η υπόθεση όπως εξελίσσεται είναι πολύ πιθανό να έχει συνέχεια και σε άλλα ελεγχτικά σώματα με πειθαρχικές και άλλες συνέπειες .

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι Δήμαρχοι που θα εκλεγούν σε λίγες ημέρες στους τρεις νέους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα πονοκέφαλο για το πώς θα ρυθμίσουν το υπέρογκο χρέος των 4.315. 441,11 ευρώ που θα κληρονομήσουν τόσο από την δημοτική αρχή Α. Παρίση όσο και τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ Θ. Μιχαλάτου, Σπ. Κουνάδη, Ν. Ανουσάκη.

 Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο η σημερινή ΔΕΥΑΚ έτσι όπως είναι,  θα συνεχίσει να λειτουργεί για τα πρώτα δύο χρόνια των νέων δημοτικών αρχών των νέων δήμων..

 Με «προίκα» λοιπόν οφειλών 4.315. 441,11 ευρώ οι τρεις νέοι δήμοι θα πρέπει να σπάσουν το κεφάλι τους  που θα βρουν τα χρήματα για να καλύψουν το χρέος , πως θα το μοιράσουν μεταξύ τους και πως θα το αποπληρώσουν.

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο