Μάκης Μεσολωράς, Βούλα Σταθούλη*: Για τα ΟΜΑΛΑ ….. η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!

 Αν και τα τελευταία 5 χρόνια τα Ομαλά έχουν στην δημοτική ηγεσία δύο αντιδημάρχους από την περιοχή, τα προβλήματα είναι πολλά και σε κάθε περίπτωση πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία 9 χρόνια.

Θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα:

1) Η απόλυτη εγκατάλειψη των χωριών των Ομαλών φαίνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία των απολογισμών του Δήμου που δημοσιοποίησε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Μάκης Φόρτες από τις 12 Απριλίου και η δημοτική αρχή ποτέ δεν τα διέψευσε ούτε καν απάντησε. Ιδού λοιπόν η εγκατάλειψη των Ομαλών με …τα δικά τους στοιχεία:

Συνολικά τα πέντε χρόνια δεσμεύτηκαν για τα χωριά των Ομαλών να γίνουν 83 έργα συνολικού προϋπολογισμού 972.131,67 ευρώ και απορρόφηση υπήρξε μόνο από ….τα 27 με μόλις …190.787,46 ευρώ που αντιστοιχεί…στο 19% !

Κυρίως τα έργα που αναφέρονται στη Δημοτική Ενότητα Ομαλών έχουν γενικό προσδιορισμό και ελάχιστα αναφέρονται ονομαστικά στα χωριά. Είναι τα γνωστά γενικά έργα «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για συντήρηση οδικού δικτύου», «Προμήθεια λαμπτήρων και ηλεκτρολογικού υλικού κοινόχρηστου ηλεκτροφωτισμού», «Εργασίες Πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρικών και λοιπών Καταστροφών», «Εργασίες πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες» «Εργασίες πυροπροστασίας στο οδικό δίκτυο και λοιπούς Κοινόχρηστους χώρους», «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για συντήρηση οδικού δικτύου» κ.λ.π. που, όπως σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, τα οποία είναι άγνωστο που, πως και πότε έγιναν.

Ονοματισμένα στα χωριά των Ομαλών είναι ένα μόνο έργο στα Φραγκάτα 4.100 ευρώ το 2018 και μηδενική απορρόφηση.

Τέσσερα, συνολικά όλα τα χρόνια, έργα στο Επανοχώρι προϋπολογισμού 44.760 ευρώ και από αυτά μόνο ένα εμφανίζεται με απορρόφηση 4920 ευρώ το 2015 και μάλιστα με πληρωμή οφειλής («Επανακατασκευή τοιχείου δρόμου Επανοχωρίου Δ.Ε. Ομαλών» κωδικός 80.8122.09) και

Επτά έργα στα Μιχάτα συνολικού προϋπολογισμού 66.011 ευρώ εκ των οποίων ένα μόνο φέρεται να έχει πληρωθεί και μάλιστα ως οφειλή με 7.011 ευρώ («Αντικατάσταση αντλίας ύδρευσης γεώτρησης Μιχάτων Δ.Ε. Ομαλών» κωδικός 80.8322.87).

Ενώ ένα έργο των Μιχάτων 5.800 ευρώ εμφανίζεται σε όλους τους πίνακες από το 2014 μέχρι και το 2018, ακόμη και στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του 2019 και είναι

«Αποκατάσταση βατότητας και επανακατασκευή ξερολιθιάς αντιστήριξης δημοτικού δρόμου Μιχάτων Επανοχωρίου» με κωδικό 30.7333.01 !

2) Νερό – Δίκτυο ύδρευσης

Με την δημιουργία του νέου Δήμου το νερό στα Ομαλά είναι ακριβό, ίσως το ακριβότερο σε όλο το Δήμο . Από το 2011 με πρώτο πρόεδρο της ΔΕΥΑ τον Θεόφιλο Μιχαλάτο οι διαμαρτυρίες είναι πολλές αλλά τίποτε δεν έχει γίνει στα χρόνια που ακολούθησαν.

Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε  να υπάρχουν ενιαίες τιμές χρέωσης ανά κυβικό σε όλο το Δήμο. Εκτός της αυξημένης τιμής ανά κυβικό, χρεώνουν και ένα ειδικό τέλος Ν. 1069/80, λίγο λιγότερο από την χρέωση του νερού δίχως όμως να υπάρχει ανταπόδοση των υπηρεσιών.

Το 2013 είχαν έρθει μεγάλοι λογαριασμοί και έγινε  μία κίνηση – διαμαρτυρία από τους κατοίκους του χωριού που ζητούσαν να γίνουν ενιαίες τιμές, και δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς μέχρι να υποχρεωθεί ο Δήμος να κάνει κάτι. Τελικά η υπόθεση ατόνησε και οι κάτοικοι πλήρωσαν τους λογαριασμούς.

Ενδεικτικά σε λογαριασμό του 2013 (ανάλογα πρέπει να είναι και τώρα τα πράγματα) στα Ομαλά, τα πρώτα 15 κυβ.  τα χρέωναν με 0,43 τα επόμενα 15 με 0,62 και από 31 και πάνω με 1,03 €, ενώ στα Βλαχάτα τα 43 κυβικά τα χρέωναν ενιαία  με 0,12 € το κυβικό και στα Ραζάτα και Μηνιές τα πρώτα 20 κυβ. με 0,19 τα επόμενα 20 με 0,24  και από 41 κυβ και πάνω με 0,69 €.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν γίνει ανάλογες κινήσεις διαμαρτυρίας με συλλογή υπογραφών αλλά και πάλι η υπόθεση ατόνησε όπως και φέτος πριν από λίγο καιρό.

Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης η επισκευή των δεξαμενών σε Επανοχώρι   – Μιχάτα όπως και η αξιοποίηση της γεώτρησης στη θέση ΛΑΜΠΗ είναι στις προτεραιότητές μας.. 

3) Στα Ομαλά υπάρχει ένα κτίριο της  πρώην κοινότητας, κάτω από την εκκλησία των Αρχαγγέλων . Κάποτε έλεγαν πως θα το έκαναν ΚΑΠΗ . Τώρα είναι κλειστό, καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί για  κάτι χρήσιμο στην περιοχή.

4) Στους πρόποδες του Αίνου υπάρχει ο παλιός οικισμός των Βαλσαμάτων, με ερείπια , υπάρχει παλιό δημοτικό σχολείο, ερειπωμένη εκκλησία και καμπαναριό. Θα μπορούσε με κάποιο πρόγραμμα να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί.

5) Το γήπεδο των Ομαλών, όπως όλα τα γήπεδα του Δήμου βρίσκεται σε εγκατάλειψη, οπότε και η επισκευή του πρέπει να βρεθεί στις προτεραιότητες.

* Υποψήφιοι με το συνδυασμό «για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Μάκη Φόρτε

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο