Δυο 24ωρα πριν τις κάλπες της 26ης Μαίου που θα εκλέξουν το Δήμαρχο του νέου δήμου Αργοστολίου, θέσαμε στον υποψήφιο δήμαρχο Μάκη Φόρτε οχτώ γραπτές ερωτήσεις..

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να διεκδικήσετε τον νέο Δήμο Αργοστολίου?

Απάντηση

Η ιστορική ευθύνη που απορρέει από το γεγονός πως για δεκαέξι χρόνια υπηρέτησα την τοπική αυτοδιοίκηση από όλα τα κορυφαία θεσμικά όργανα εκ των οποίων τα 12 ως Δήμαρχος Αργοστολίου και μάλιστα μοναδικός στην ιστορία της πόλης.

Μια ευθύνη που έρχεται μέσα από τη σημερινή απογοητευτική κατάσταση της αυτοδιοίκησης στην Κεφαλονιά σε όλα τα επίπεδα και το αναπτυξιακό έλλειμμα που παραδίδεται και ταυτόχρονα την πρόκληση για να στηθεί και να λειτουργήσει με εγγύηση ο νέος Δήμος Αργοστολίου ο οποίος απαγορεύεται να αποτύχει.

  1. Πως αξιολογείτε την κατάσταση που θα παραλάβετε από την απερχόμενη δημοτική αρχή?

Απάντηση

Θεωρώ πως ελάχιστα έχουν έλθει στο φως από αυτά που θα παραλάβουμε την 1η Σεπτεμβρίου.

Μακάρι να ήταν μόνο οι δικαστικές περιπέτειες αιρετών, τα κραυγαλέα σκάνδαλα των οφειλών της ΔΕΥΑ στο Δήμο, οι οφειλές του Δήμου στα χωριά που δικαιούται τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες, οι έρευνες των επιθεωρητών για συγκεκριμένα έργα (Γηροκομείο, πλατεία κ.ά.),  οι έρευνες των επιθεωρητών σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΥΑ, ΚΕΔΗΚΕ) και οι εκκρεμότητες σε κορυφαία έργα και  δραστηριότητες όπως η λειτουργία του νέου Γηροκομείου, η πολεοδόμηση της Λάσσης, η λειτουργία της Καμπάνας, τα εγκαταλειμμένα ακίνητα, η χαοτική κατάσταση στην λειτουργία των πόλεων μας με κορυφαίες περιπτώσεις αυτές στο Αργοστόλι, τη Σκάλα, τον Πόρο και άγνωστο τι άλλο θα βρούμε μπροστά μας.

Μακάρι….

  1. Πως κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής Αλέξανδρου Παρίση?

Απάντηση

Αρνητικά!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα δικά τους δημοσιευμένα στοιχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος της αποτυχίας τους και το γεγονός πως ο χρόνος στο Αργοστόλι και ολόκληρη την Κεφαλονιά πάγωσε το 2011.

Έδωσα στη δημοσιότητα αναλυτικά και ανά Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα τα στοιχεία του ανύπαρκτου, του μηδενικού έργου της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Η εγκατάλειψη του Αργοστολίου και όλων (ανεξαιρέτως) των γειτονιών του και των χωριών και στις τέσσερεις Δημοτικές Ενότητες σε όλο της το μεγαλείο.

Και ταυτόχρονα με την αποκάλυψη της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να παράξει στοιχειώδες έργο είναι και η αδυναμία της αντιπολίτευσης και βασικά του Θ. Μιχαλάτου να ανταποκριθεί στο θεσμικό ρόλο του όταν για εννιά χρόνια είτε ως συνεργάτης της Δημοτικής Αρχής (πρόεδρος της ΔΕΥΑ την πρώτη διετία 2011-2012) είτε ως μείζονα αντιπολίτευση (τα πέντε τελευταία χρόνια) δεν ανταποκρίθηκε στοιχειωδώς στο ρόλο του με κορυφαία και σκανδαλώδη περίπτωση τη συστηματική απουσία του Θ. Μιχαλάτου ως αντιπροέδρου της κορυφαίας επιτροπής του Δήμου της οικονομικής επιτροπής.

  1. Αξιολογείστε μας τα 5 μεγάλα προβλήματα που κατά τη γνώμη σας θα παραλάβετε.

Απάντηση

Α. Τις ανοχύρωτες πόλεις και χωριά, τη χαοτική η λειτουργία τους, το κυκλοφοριακό στο Αργοστόλι, ακόμη και σε…χωριά όπως η Σκάλα και ο Πόρος.

Β. Την εμπλοκή του Δήμου στις δικαστικές και πειθαρχικές περιπέτειες αιρετών για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση σε έργα και στη λειτουργία νομικών προσώπων του Δήμου που μπορεί να δρομολογήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις για το Δήμο.

Γ. Τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου (χρέος ΔΕΥΑ, απόδοση εσόδων από ΑΠΕ, επιστροφή χρημάτων για συγκεκριμένα έργα κ.λ.π.) που θα μας δεσμεύσουν στη νέα δημοτική περίοδο.

Δ. Το κοινωνικό έλλειμμα με την ανάγκη για άμεση επανασύσταση δράσεων κοινωνικής πολιτικής

Ε. Την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης δημοτικής και δημόσιας περιουσίας.

 Και θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κι ένα έκτο.

Την αναπτυξιακή υστέρηση της Κεφαλονιάς τα τελευταία 9 χρόνια την στιγμή που τα άλλα νησιά του νησιού καλπάζουν αναπτυξιακά και την ανάγκη για κάλυψη του αναπτυξιακού ελλείμματος έστω και την τελευταία στιγμή για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και κυρίως την ετοιμότητα για το ΕΣΠΑ που έρχεται 20121 – 2027.

  1. Πως κρίνετε τους συνυποψήφιούς σας δημάρχους?

Απάντηση

Σημασία δεν έχει πως κρίνω εγώ τους συνυποψήφιούς μου αλλά πως θα τους κρίνει ο συμπολίτης που θα αποφασίσει την ερχόμενη Κυριακή για το ποιος είναι ο πιο ικανός για Δήμαρχος στο νέο Δήμο Αργοστολίου.

  1. Ποια είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου σας?

Απάντηση

Μια ιδανική σύνθεση εμπειρίας και νέων στην αυτοδιοίκηση ηλικιακά και ενασχόλησης.

Μια μεγάλη παρουσία νέων στην ηλικία ανθρώπων που σηματοδοτούν την προοπτική.

Μια συμμετοχή συμπολιτών δίχως δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σε κανέναν παρά μόνο στην πόλη, το χωριό, τη γειτονιά και τους συμπολίτες τους.

Είναι μια ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή των νέων (στην ηλικία και στη συμμετοχή) υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο που σηματοδοτούν την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ και στη συμμετοχή στα κοινά.

  1. Γιατί να επιλέξουν ως δήμαρχο τους τον Μάκη Φόρτε οι δημότες του νέου Δήμου Αργοστολίου?

Απάντηση

Δεν ζητάω να με επιλέξουν έτσι ….δίχως το κριτήριο της επιλογής τους νάχει να κάνει με τη σύγκριση των υποψηφίων.

Δεν ζητάω να με επιλέξουν γιατί μου χρωστάνε κάποια υποχρέωση, γιατί τους έδωσα δουλειά, γιατί κάποτε τους εξυπηρέτησα σε μια προσωπική τους υπόθεση, γιατί το ένα…γιατί το άλλο, που πάντως δεν έχει καμία σχέση με τα κριτήρια επιλογής του Δημάρχου Αργοστολίου.

Δεν ζητάω να με επιλέξουν με κριτήρια άσχετα με το κριτήριο του ικανού να στήσω και να λειτουργήσω το νέο Δήμο Αργοστολίου, όπως αν είμαι επιτυχημένος επιχειρηματίας που ζήτησε κάποιος συνυποψήφιος.

Αντίθετα ζητάω να με κρίνουν και να με συγκρίνουν με τους συνυποψήφιους μου.

Και αν με κρίνουν πιο άξιο και ικανό γι’αυτό που πρέπει να είναι ο Δήμαρχος του πρώτου Δήμου της Κεφαλονιάς, του νέου Δήμου Αργοστολίου τότε να με ψηφίσουν.

Εν ολίγοις

Δεν ζητάω να με ψηφίσουν οι συμπολίτες μου ντε και καλά.

Ζητάω, απαιτώ, να με συγκρίνουν με τους άλλους υποψήφιους και να αποφασίσουν.

Και αν με κρίνουν ότι κάνω γι’αυτό που απαιτεί η ψήφος τους τότε ναι να με ψηφίσουν !

  1. Ποια είναι η μεγάλη σας υπόσχεση που θα τηρήσετε οπωσδήποτε σαν δήμαρχος Αργοστολίου?

            Απάντηση

Η υπόσχεση πως ….δεν θα απογοητεύσω τους συμπολίτες μου, όπως ποτέ δεν συνέβη στα χρόνια της παρουσίας μου στα κοινά από μικρό παιδί.

Θα είναι τιμή μου πρώτα και κύρια να εκλεγώ Δήμαρχος Αργοστολίου για τέταρτη φορά και να είμαι ο μοναδικός στην ιστορία.

Και αυτή την τιμή, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα την ανταποδώσω με ιστορική ευθύνη.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο