Διονύση Γασπαρινάτο, μίλησέ μας λίγο για τον εαυτό σου.

Γεννήθηκα στο Αργοστόλι πριν 59 χρόνια. Σπούδασα οικονομικά και τον περασμένο Δεκέμβριο πήρα πτυχίο από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Από αριστερά: Αντώνης Μπαμπούκης, Διονύσης Γασπαρινάτος, Βασίλης Μουντάκης και Παναγής Γασπαρινάτος (1973 ή 1974 στα Βαλσαμάτα)

Από μικρό παιδί αγαπώ τη μουσική και σήμερα ασχολούμαι με το χορωδιακό τραγούδι το οποίο υπηρετώ τα τελευταία χρόνια ως μέλος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου, της οποίας είμαι και αντιπρόεδρος. Είμαι παντρεμένος με την Αγγελική Γασπαρινάτου και έχουμε δύο παιδιά, τον Παναγή και την Κατερίνα η οποία μας έχει χαρίσει δύο υπέροχες εγγόνες. Εργάσθηκα στην Εμπορική και στην Alpha Τράπεζα, τα τελευταία πέντε χρόνια ως Διευθυντής του Καταστήματος Ληξουρίου από όπου και συνταξιοδοτήθηκα το 2015.

Δαυγάτα, στην επάνω γειτονιά, κάτω από το κανόνι!!!

Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με τα θέματα και τα προβλήματα του τόπου μου, δραστηριοποιήθηκα από μικρή ηλικία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκλέχθηκα δύο φορές πρόεδρος της Κοινότητας Δαυγάτων και τρεις συνεχόμενες τετραετίες δημοτικός σύμβουλος στον παλιό Δήμο Αργοστολίου. Σε αυτή την πορεία είχα την τύχη να υπηρετήσω την τοπική αυτοδιοίκηση από σημαντικές θέσεις ευθύνης (Πρόεδρος Α΄ Συμβουλίου Περιοχής, Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ.-Κ.Ι., Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΠΑΨ, Αντιδήμαρχος οικονομικών,  Πρόεδρος Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.).

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να συμμετέχεις στις εκλογές;

Από τα νεανικά μου χρόνια, θεωρούσα υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετάσχει στα κοινά. Για αυτό και η προσωπική μου συμμετοχή όπως προανέφερα ήταν συνεχής και με έντονη δράση.

Σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της συμμετοχής. Η καθημερινότητά μας έχει υποβαθμισθεί. Ο πολιτικός λόγος έχει περιπέσει σε αθλιότητα. Σκιές αιωρούνται πάνω από ενέργειες των τοπικών δημοτικών αρχόντων. Ενώ οι ψίθυροι για κακοδιαχείριση πληθαίνουν, αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί ελέγχουν, συντάσσουν πορίσματα και παραπέμπουν αυτοδιοικητικούς σε πειθαρχικά συμβούλια και στη δικαιοσύνη. Παράλληλα άλλες δυνάμεις ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τα δικά τους σχέδια, αλλά ευτυχώς η κοινή γνώμη αμφισβητεί την αγαθότητα των προθέσεών τους.

Αυτό που με ώθησε λοιπόν να συμμετάσχω σε αυτές τις εκλογές είναι η αγωνία μου για το μέλλον αυτού του τόπου. Επιθυμία μου είναι να σπάσουν τα στεγανά της όποιας εξάρτησης, των υπόγειων ρευμάτων, των κυκλωμάτων αδιαφάνειας και των παραπολιτικών συνευρέσεων. Επιδίωξή μου είναι να συμβάλω στη δημιουργία καθαρού αυτοδιοικητικού τοπίου, με συγκλίσεις ακόμα και διαφορετικών πολιτικών χώρων, όπως επιβάλει το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Γιατί με τον Μάκη Φόρτε;

Αποφάσισα να συμπορευτώ με τον Μάκη Φόρτε,

 • επειδή εκτιμώ ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, την οποία αποκόμισε από την πολύχρονη εμπλοκή του με την τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Επειδή είναι γνώστης των προβλημάτων και των αναγκών που έχει ο τόπος του.
 • Επειδή έχει δείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει Κοινοτικά προγράμματα και πόρους με στόχο την ανάπτυξη του νεοσύστατου δήμου Αργοστολίου αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς.
 • Επειδή είναι αδιαμφισβήτητη η εντιμότητά του.
 • Επειδή διακρίνεται για  την ευφυία, το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
 • Επειδή έχει όραμα για το νέο δήμο και την ικανότητα να εμπνέει με αυτό τους συνεργάτες του.
 • Επειδή δεν είναι δέσμιος οικονομικών εξαρτήσεων και ο ίδιος δεν έχει προσωπικά επιχειρηματικά ή οικονομικά συμφέροντα να προωθήσει.
 • Επειδή διακρίνεται για την ειλικρίνειά του και δεν δίνει ανεδαφικές υποσχέσεις.
 • Επειδή το έργο της 12χρονης θητείας του στον πρώην δήμο Αργοστολίου είναι εγγύηση για το έργο που θα ακολουθήσει.
 • Επειδή είναι ο μόνος ικανός να οργανώσει το νεοσύστατο δήμο.
 • Επειδή κατάρτησε έναν συνδυασμό από όλους τους χώρους, πολιτικούς, κοινωνικούς, ηλικιακούς. Έναν συνδυασμό από ανθρώπους με ευαισθησίες καλλιτεχνικές, αισθητικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές, οι οποίες πιστεύω θα απεικονισθούν στη διοίκηση του νέου δήμου.

Τέλος δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι είναι ο μόνος και ο πλέον κατάλληλος να διδάξει και να εμπνεύσει τους νεότερους, αυτούς που θα κληθούν να πάρουν τα ηνία της τοπικής αυτοδιοίκησης στα χέρια τους τα επόμενα χρόνια.

Ποιο στοιχείο διαφοροποιεί αυτές τις εκλογές από τις προηγούμενες;

 Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτές τις εκλογές από όλες τις προηγούμενες, είναι η εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το γνωστό σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» το οποίο εκτός από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιέρωσε ως νέο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.

Με την απλή αναλογική αποτυπώνεται με ευκρινή τρόπο η λαϊκή βούληση όσον αφορά τη συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, μπαίνει οριστικά τέλος στη μονοπαραταξιακή εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια και αναβαθμίζεται καθοριστικά ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων. Ενθαρρύνονται οι πολίτες να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων και λαϊκών συνελεύσεων και τελικά επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας.

Τι κρίνεται στις 26 Μάη;

 Για εμένα αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές επειδή πρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Γιατί πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Τώρα πια όλοι είμαστε υποψιασμένοι και δεν επιτρέπεται να ξανακάνουμε λάθος.

Στις 26 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει μια προοδευτική, πιο σύγχρονη, πιο ανατρεπτική, πιο φιλική, πιο ανθρώπινη και τελικά πιο δίκαιη δημοκρατική αυτοδιοίκηση στον τόπο μας. Αν θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και αν θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά  τα πολλά, επιτακτικά και σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια από τη μη χρηστή διαχείριση της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Τι θα ήθελες να πεις στους ψηφοφόρους;

Επειδή είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές, ίσως οι κρισιμότερες για τον τόπο μας και ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για το τι πρόκειται να συμβεί, οι συμπολίτες μας πρέπει να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν αφού πρώτα κάνουν τις απαραίτητες και αναγκαίες συγκρίσεις μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων αλλά και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Πρέπει να δουν ποιος εκφράζει το νέο και την προοπτική, ποιος το παλιό και το παρωχημένο και ποιος έχει την ικανότητα να παντρέψει την εμπειρία με το καινούργιο αυτοδιοικητικό δυναμικό. Να διακρίνουν ποιος θα είναι ο δήμαρχος που θα μπορέσει να συμβάλλει καθοριστικά στο στήσιμο του νέου δήμου και δεν θα τον αντιμετωπίσει ως μια ακόμη προσωπική του επιχείρηση.

Ποιος θα μπορέσει να λειτουργήσει ως δήμαρχος όλων των πολιτών και δεν θα εξυπηρετεί προσωπικά  συμφέροντα δικά του ή της παρέας του. Πρέπει να επιλέξει δήμαρχο που θα παραμείνει όλη την τετραετία στις επάλξεις και στο καθήκον και όχι κάποιον που θα είναι δήμαρχος υπό προθεσμία λόγω εμπλοκής του με τη δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά συμβούλια. Δήμαρχο που δεν θα μπερδεύει τα καθήκοντά του με προσωπικές υποθέσεις και  επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Έναν άνθρωπο που δεν θα κρύβεται στα δύσκολα, που θα είναι σταθερός στις απόψεις του και θα τηρεί στο ακέραιο τις υποσχέσεις του. Τέλος πρέπει να επιλέξει τον δήμαρχο εκείνο που αποδεδειγμένα έχει την ικανότητα αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων, με στόχο την ανάπτυξη του νεοσύστατου δήμου Αργοστολίου.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο