Τα να «διαβάζεις» τα νούμερα των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι και ενδιαφέρον και ιδιαίτερα χρήσιμο για όποιους θέλουν να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει στην κάλπη.

 Ξαναδιαβάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα από το πρίσμα της αποχής , ανακαλύψαμε ενδιαφέροντα στοιχεία..

Ανακάλυψη 1

  428 άτομα στην Κεφαλονιά ψήφισαν για τις δημοτικές εκλογές στους τρεις δήμους του νησιού και ….δεν ψήφισαν στην διπλανή κάλπη για τις ευρωεκλογές .

Ενώ   426 άτομα …δεν ψήφισαν ούτε για την περιφέρεια !!!

Και σε ποσοστό, κοντά στο….2% (1,93% για την ακρίβεια) των Κεφαλονιτών στις 26 Μαίου επιδεικτικά αρνήθηκαν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές και την περιφέρεια ενώ ψήφισαν στην διπλανή κάλπη λίγο πριν για τους δήμους, όταν η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ (πάντα στις ευρωεκλογές) βρίσκεται μόλις στο 5,86 μονάδες !!!

Την 2η Κυριακή των εκλογών αυτοί που ψήφισαν στις δημοτικές αλλά ….δεν πήγαν στη διπλανή περιφερειακή κάλπη αυξήθηκαν σε ….714 που αντιστοιχεί στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 4% !!!

Αυτονόητη η διαπίστωση: Μόνο ΝΔ δεν μπορεί να ήταν οι 428 ψηφοφόροι που αρνήθηκαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με την κινητοποίηση και την επικοινωνιακή προπαγάνδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε όλα παίζονται για την έδρα της Κεφαλονιάς στις 7 Ιουλίου όταν η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαίου ήταν μόλις…5,86% (1.306 ψήφοι)….

Ανακάλυψη 2

Την δεύτερη Κυριακή 2 Ιουνίου ψήφισαν στην Κεφαλονιά για τις δημοτικές εκλογές ….3.647 λιγότεροι (16,5% !!!) από την πρώτη Κυριακή (22.194 την πρώτη 18.547 την δεύτερη) με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η αποχή από 55,14% εκτοξεύτηκε την δεύτερη Κυριακή σε….62,41% !

Πρωταθλητής στην αποχή ο δήμος Σάμης με 67,11% την δεύτερη Κυριακή (60,49% την πρώτη).

Ακολουθεί ο δήμος Ληξουρίου με 62,15% (52,56% την πρώτη Κυριακή) και

Τρίτος ο δήμος Αργοστολίου με 60,68% (54,20% την πρώτη).

 Οι 3 (και…) στους 5 Κεφαλονίτες ….αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην εκλογή του δημάρχου τους.  Όμως ουδείς  έδειξε μέχρι τώρα να προβληματίζεται για αυτό.   

Τα περί πεθαμένων είναι το λιγότερο, κουκούλωμα του πραγματικού προβλήματος. Και το πρόβλημα είναι ότι οι λίγοι, οι ελάχιστοι, αποφασίζουν για τους πολλούς.

Ανακάλυψη 3 και .. φαρμακερή!

Μπορεί οι τρεις νέοι δήμαρχοι να εκλέχθηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες και να το πανηγύρισαν με την ψυχή τους αυτοί και οι ψηφοφόροι τους, όμως η πραγματικότητα είναι πως και οι τρεις εκφράζουν ….τη μειοψηφία και μόνο τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος των Κεφαλονιτών και κατ’επέκταση των τοπικών κοινωνιών.

Αναλυτικά:

Τον Θεόφιλο Μιχαλάτο ψήφισαν για δήμαρχο Αργοστολίου 5.345 συμπολίτες που ναι μεν αντιστοιχεί στο 50,77% των ψηφισάντων αλλά αντιστοιχεί στο ….18,58% του εκλογικού σώματος των 28.768 γραμμένων !!!  Και ποιο παραστατικά, ο Θεόφιλος  Μιχαλάτος είναι ο δήμαρχος του ….ενός στους 7 Κεφαλονίτες.

√ Τον Γιώργο Κατσιβέλη ψήφισαν για δήμαρχο Ληξουρίου 1.860 συμπολίτες που ναι μεν αντιστοιχούν στο 52 % των ψηφισάντων αλλά αποτελούν μόλις το ….17,78% του εκλογικού σώματος των 10.463 γραμμένων !!!

√ Τον Μάκη Μονιά ψήφισαν για δήμαρχο Σάμης 1.791 συμπολίτες που ναι μεν αντιστοιχεί στο 55,85 % των ψηφισάντων αλλά  αποτελούν το ….17,70% του εκλογικού σώματος των 10.120 γραμμένων !!!

Τα παραπάνω στοιχεία ,και σε συνδυασμό με την απλή αναλογική, ελπίζουμε να προσγειώσουν από την πρώτη μέρα των καθηκόντων τους νέους δημοτικούς άρχοντες , και τα φαινόμενα αλαζονείας μαζί και τα όσα πρωτοφανή συνέβαιναν στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς των τελευταίων χρόνων και έκαναν την Κεφαλονιά σούργελο ανά την Ελλάδα , να αποτελέσουν κακό παρελθόν.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε την εμφάνιση νοσηρών φαινομένων την επομένη κιόλας των εκλογών, σε Αργοστόλι και Ληξούρι, με προσεγγίσεις σε προσωπικό επίπεδο μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων των αντιπολιτεύσεων τάζοντας κάτω από το τραπέζι ουφίτσια και προνόμοια…

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι κάποιοι πριν καν καθίσουν στη καρέκλα της εξουσίας πέταξαν στο καλάθι των σκουπιδιών αυτά που έλεγαν και έγραφαν προεκλογικά για συνεργασίες με διαφάνεια πάνω στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν την αδυναμία τους για σύγκλιση πάνω σε προβλήματα και σχέδια ανάπτυξης , επειδή δεν έχουν ή ότι έχουν είναι σε μακέτες και βιντεάκια , κυρίως όμως δείχνουν την άγνοια τους στη νέα νομοθεσία για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων με την απλή αναλογική.

 Όχι, δεν ξεκινήσατε καλά! Καθόλου καλά! Πάρτε το αλλιώς! Υπάρχει  χρόνος!

Ο Κάλπη-κος

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο