ZAKYNΘΟΣ : Οι έλεγχοι απέδωσαν καρπούς Απαγόρευση απόπλου ημεροπλοίου λόγω ρύπανσης

Λιμενικος Ζακυνθος

Η  βάνα απόρριψης λυμάτων προς την θάλασσα ήταν ανοιχτή

Σημαντική υπό το βάρος των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης που μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα και της ανησυχίας των πολιτών ως προς την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, είναι η είδηση της απαγόρευσης απόπλου και επιβολής προστίμων από το Λιμεναρχείο σε ημερόπλοιο, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε πως υπήρχαν προβλήματα σε σχέση με τη δεξαμενή συγκράτησης λυμάτων!

Ο εντοπισμός των παραβάσεων επιβεβαιώνει πως η εντατικοποίηση των ελέγχων αποδίδει καρπούς και δίνει το στίγμα για την συνέχεια καθώς το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο σε σχέση και με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων για μια σειρά από αιτίες που αφορούν και τη θάλασσα αλλά και την στεριά!

Ο έλεγχος των λιμενικών έγινε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο χώρο της μαρίνας και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα είναι αναλυτικό και περιγράφει με λεπτομέρειες τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί ο απόπλους του ημεροπλοίου:

«Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων που διενεργούνται από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου επί θεμάτων προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος διενεργήθηκε έκτακτη επιθεώρηση απογευματινές ώρες χθες σε Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίο στον λιμένα Ζακύνθου κατά τον κατάπλου του, με εξήντα δύο (62) επιβάτες και δύο (02) άτομα πλήρωμα.

Από την διενεργηθείσα επιθεώρηση προέκυψε ότι η βάνα απόρριψης λυμάτων προς την θάλασσα ήταν ανοιχτή, αν και χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης για την ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων ή για την διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα χωρίς να διαπιστωθεί ρύπανση θαλασσίου ύδατος. Επίσης, η δεύτερη (εφεδρική) αντλία απόρριψης λυμάτων προς την θάλασσα δεν λειτουργούσε.

Από τη Λιμενική Αρχή Ζακύνθου που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου μέχρι προσκομίσεως βεβαιωτικού από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα».

Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι πως από την πλευρά του Λιμεναρχείου εδώ και αρκετό διάστημα έχει ξεκινήσει η λήψη ενισχυμένων μέτρων σε σχέση με τον έλεγχο των ημεροπλοίων που αφορούν την υποχρέωση των ιδιοκτητών να ενημερώνουν για το πότε προτίθενται να αδειάσουν τις δεξαμενές τους μια ώρα πριν, να καταγράφουν τις διαδικασίες αυτές στο ημερολόγιο και ακολούθως να προσκομίζουν τα τιμολόγια στην Λιμενική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες και στην παραπάνω περίπτωση αν και προσκομίστηκαν τιμολόγια προηγούμενων ημερών δεν προηγήθηκε ενημέρωση ούτε καταγραφή στο ημερολόγιο, γεγονός που αξιολογήθηκε από τους Λιμενικούς και συμπεριελήφθη στην δικογραφία.

Τα ημερόπλοια έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» ακριβώς επειδή στην πλειοψηφία τους δε διαθέτουν βιολογικά συστήματα επεξεργασίας, αλλά δεξαμενές τις οποίες θα πρέπει να αδειάζουν σε λυματοφόρα, καθώς το Λιμενικό Ταμείο δε διαθέτει εγκαταστάσεις υποδοχής λυμάτων όπως θα έπρεπε και αυτός είναι ο λόγος που με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής αναζητείται τρόπος συνεργασίας με ιδιώτη για την μεταφορά των λυμάτων.

SOURCEhttps://ermisnews.gr/
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο