Ιστορικά Φωτο-περπατήματα, αναφορά 7η: Σιτεμπόρων

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

γράφει η Μαρία Μαρκάτου- Αλυσανδράτου

Η σημερινή φωτογραφική  αναδρομή μας φέρνει στην οδό  Σιτεμπόρων, στο ύψος περίπου της σημερινής Τράπεζας Πειραιώς με κατεύθυνση προς πλατεία.

Η οδός Σιτεμπόρων ήταν ο δρόμος του χονδρεμπορίου,του ξυλοπάζαρου και των σταρομάγαζων για αυτό και μονίμως οι σούστες και οι γαϊδουροάμαξες πηγαινοέρχονταν κουβαλώντας το σιτάρι από τους μύλους.

Σιτεμπόρων 1907

Ήταν η οδός των εμπόρων του σίτου, του σιταριού δηλαδή κι από εκεί πήρε και το τελικό της όνομά  ‘Σιτεμπόρων’. Άλλαξε όμως πολλά πριν από αυτό, το 1835 λεγόταν Εμπόρων, το 1889 έγινε Λαδοπάζαρο,το 1894 είχε την ονομασία Ξυλοπάζαρο,μετά απέκτησε το όνομα Σιτεμπόρων που η χούντα των συνταγματαρχών μετονόμασε σε 21ης Απριλίου αλλά τελικά καθιερώθηκε οριστικά με το σημερινό της όνομα.

Δεν ήταν τόσο μεγάλη σε μήκος όπως σήμερα, ξεκινούσε από την Δεβοσέτου αλλά σταματούσε περίπου στο ύψος της σημερινής Εθνικής Τράπεζας.

Σιτεμπόρων 1904, στο βάθος σταματάει εκεί που σήμερα βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα

Σιτεμπόρων σήμερα 2019,  στο βάθος το σημείο στο οποίο η οδός σταματούσε προσεισμικά

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο