Πρώτη φορά θα εφαρμοστεί φέτος το Σεπτέμβριο η νέα διαδικασία για την εκλογή των Προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων.

 Κατ’ αρχάς, όσον αφορά το ΧΡΟΝΟ ΕΚΛΟΓΗΣ, η σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων για την εκλογή των Προεδρείων τους πρέπει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

  Περνώντας λοιπόν στον τρόπο εκλογής του προεδρείου, ισχύουν τα κάτωθι:

[1] Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή Προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του Συμβούλου «του Συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου» που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους .

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου,  του δήμου Αργοστολίου :

Σπυρος Σαμουρης

Θεόφιλος Μιχαλάτος-  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ εξέλεξε τον δήμαρχο.και 9 δημοτικούς συμβούλους: ο  ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  συγκέντρωσε 789  ψήφους , τους περισσότερους ψήφους από τον συνδυασμό του εκλεγέντος δημάρχου και θα είναι αυτός που θα συγκαλέσει το πρώτο δημοτικό συμβούλιο.

ΘΕΜΑΤΑ προς συζήτηση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο:
1. Συγκρότηση προεδρείου δημοτικού συμβουλίου
2. Εκλογή μελών Οικονομικής Επιτροπής
3. Εκλογή μελών Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

 Το Προεδρείο συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα, ως εξής:

(α) Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ προέρχεται «από την Παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη».  Αρα, στο δημο Αργοστολίου πρόεδρος του ΔΣ θα ειναι από την παράταξη του Θεόφιλου Μιχαλάτου.

(β) Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ προέρχεται «από την Παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον Δήμαρχο». Ο Αντιπρόεδρος θα εκλεγεί απο τη παράταξη του Αλέξανδρου Παρίση.

(γ) Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ προέρχεται «από την τρίτη σε εκλογική δύναμη Παράταξη».  Ο Γραμματέας θα εκλεγεί απο την παράταξη του Μάκη Φόρτε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση αυτή, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με ειδική διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος.

Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε από τις τρεις θέσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ προερχόμενη από την αντίστοιχη Παράταξη, τότε καλείται το σύνολο του σώματος, προκειμένου να εκλέξει μεταξύ του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων τον προτεινόμενο για το αξίωμα για το οποίο ελλείπει υποψήφιος.

 Μετά την εκλογή του προτεινόμενου υποψηφίου για καθένα από τα αξιώματα του Προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ την εκλογή του υποδειχθέντος υποψηφίου για κάθε αξίωμα. Η επικύρωση αυτη σημαίνει ότι και μόνο με τις ψήφους της παράταξής του μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα. Διαδικασία που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί.

Ετσι λοιπόν το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου του νέου δημου Αργοστολίου θα είναι διαπαραξιακό . Σε περίπτωση που κάποια παράταξη δεν συμμετέχει στο προεδρείο,  το αξίωμα μπορεί να αναπληρωθεί από οποιοδήποτε άλλο μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Σε επόμενο σημείωμα θα δούμε πως θα συγκροτηθούν οι δυο σημαντικές για τη λειτουργία του δήμου Επιτροπές : Oικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο