H απίστευτη ομορφιά της Συρίας πριν τον πόλεμο και η καταστροφή μετά

Οι Σύριοι πριν τον πόλεμο ήταν ένας χαμογελαστός, φιλόξενος λαός με πλήθος επιρροές από τις γειτονικές τους χώρες. Η χώρα είχε πληθυσμό 23 εκατομμύρια και οι πολίτες της είχαν μεσαίο εισόδημα ενώ μόλις το 10% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητοι.

Πριν από τον πόλεμο, η συριακή κοινωνία οργανωνόταν με κοσμικό τρόπο για να επιτρέψει την ποικιλομορφία των πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων που την συνθέτουν.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της ήταν η Δαμασκός, η Χάμα, το Χαλέπι και η Λαττάκεια.

Η Δαμασκός είναι χτισμένη στην όαση Γκούτα. Είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και το βασικότερο εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Απ’ αυτήν περνούσρ η μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Συρία με τη Βηρυτό και το Αμμάν.Η πόλη, παρόλο ότι ήταν από τις πιο παλιές, ελάχιστα είχε χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα είχε αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Είχε πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Τζαμί των Ομεϋαδών.

Η Χάμα είναι μια πόλη στις όχθες του Ορόντη, στη κεντρική δυτική Συρία. Απέχει από τη Δαμασκό 213 χιλιόμετρα και βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς. Είναι πρωτεύουσα του κυβερνείου Χάμα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, η Χάμα είχε 698.928 κατοίκους.Η πόλη ήταν γνωστή για τους ξύλινους νερόμυλους που βρίσκονται στον ποταμό Ορόντη, γνωστοί ως «Νόρια», οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για αρδευτικούς σκοπούς, ενώ στην συνέχεια η χρήση τους ήταν μόνο για αισθητικούς σκοπούς.

Το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου διαμερίσματος, το οποίο είναι το πολυπληθέστερο της χώρας. Είχε πληθυσμό 2.132.100 κατοίκους και έκταση 190 τετρ. χλμ. βρίσκεται στις πεδιάδες της βόρειας Συρίας ανάμεσα στους ποταμούς Ευφράτη και Ορόντη. Το Χαλέπι είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με ανθρώπινες εγκαταστάσεις από την 7η χιλιετία π.Χ. Σήμερα το Χαλέπι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και, όσοι από τους κατοίκους έχουν απομείνει στην πόλη- ζουν υπό άθλιες συνθήκες και συνεχές καθεστώς τρόμου, υποστηρίζει η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Πέρα από λιμάνι, η Λαττάκεια ήταν σημαντικό κατασκευαστικό κέντρο για τις γειτονικές αγροτικές πόλεις και χωριά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2004, η Λαττάκεια είχει383.786 κατοίκους. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετά τη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Χομς και τη Χάμα. Οφείλει την παλιά και νυν της σημασία, από την μία στο γεγονός ότι διαθέτει το μοναδικό καλά προστατευμένο λιμάνι των συριακών ακτών και, από την άλλη, στην μικρή της απόσταση από την εύφορη πεδιάδα του Ορόντη, κάτι που προκάλεσε και τη δημιουργία μιας βιομηχανίας τροφίμων και υφαντουργείας.

Απολαύστε τις παρακάτω φωτογραφίες που απεικονίζουν την απίστευτη ομορφιά της Συρίας πριν η πανέμορφη αυτή χώρα διαλυθεί από τον πόλεμο και μετά δείτε τα αποτελέσματα αυτού του καταστροφικού πολέμου.

Τζαμί Umayyad Δαμασκός

Δαμασκός

Ακρόπολη Δαμασκός

Ακρόπολη Χαλέπι

Δαμασκός

Πλατεία Umayyad Δαμασκός
Μααλούλα

Δαμασκός

Ακρόπολη Salah Ed din

Δαμασκός

Τζαμί Umayyad Δαμασκός

Ακρόπολη Δαμασκός

Παλμύρα

Τζαμί Umayyad Χαλέπι

Παλμύρα

Ακρόπολη Χαλέπι

Ακρόπολη Χαλέπι

Al-Hamidiyah

Δαμασκός

Χαλέπι

Εθνικό Μουσείο Δαμασκός

Ακρόπολη Χαλεπίου

Nawaeer, Χάμα

Al-Hamidiyah

Θέατρο Μπόσρα

Κάστρο Σαμαάν

Μααλούλα

Παλμύρα

Δαμασκός

Λαττάκεια

Tekiya Sulaimaniya, Δαμασκός

Ακρόπολη Salah Ed din

Δαμασκός

Serjilla, Ίντλιμπ

Ακρόπολη Al hosn

Ακρόπολη Τζαμπάρ

Παλμύρα

Λαττάκεια, Slenfeh

Τζαμί Khalid ibn al-Walid Χομς

Αφάμεια, Απάμεια Χάμα

Σουκ Χαλέπι

Duraykish Ταρτούς

Τι έχει απομείνει στη Συρία, από τις πόλεις, τα μνημεία, τα σοκάκια και τα τζαμιά της που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο; Τι έχει απομείνει από τους κατοίκους της που θαλασσοπνίγονται για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, διασχίζουν με τα πόδια την Ευρώπη, σκαρφαλώνουν φράχτες και χέρι με χέρι περνούν πάνω από το σύρμα τα μωρά τους, χάνουν τα λεφτά τους σε εισιτήρια απλώς για να βλέπουν τα τρένα να περνούν, δίχως, παρότι έχουν το χαρτάκι, να τους επιτρέπεται να επιβιβαστούν.

Καταστράφηκε ολόκληρη η χώρα και τα μνημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας βρίσκονται σήμερα σε σωρούς ερειπίων.

ΈΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Φωτογραφίες που επέλεξε η Guardian δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στις περισσότερες πόλεις της χώρας και αποθανατίζουν το ίδιο σημείο πριν και μετά τον πόλεμο…

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο