Η συζήτηση του Κανονισμού στο ΔΣ Αργοστολίου ήταν η αποθέωση της απλής αναλογικής και της δημοκρατικής λειτουργίας του.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του  δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης του Κανονισμού λειτουργίας του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου.

Τυπικά στην πρόσκληση εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Βαλλιανάτος, αλλά την διαδικασία την κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και οφείλουμε να πούμε ότι με άριστα το 10 κέρδισε το …9,5 !!! Ήταν ο Θεόφιλος στις πιο καλές του στιγμές!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η συζήτηση

Στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από νωρίς είχε σταλεί με εμαιλ η εισήγηση της δημοτικής αρχής για το νέο κανονισμό που στην ουσία ήταν ο κανονισμός που λειτουργούσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κεφαλονιάς με δυο – τρεις αλλαγές σε σχέση με το νομικό πλαίσιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ,

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κεφαλονια Νησί για όλους» Αλέξανδρος Παντελιός έστειλε με εμαιλ σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους προτάσεις του συνδυασμού του και αυτός επί του Κανονισμού του πρώην Δημου Κεφαλονιάς.

“EΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ”

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Για την επόμενη μέρα» Μάκης Φόρτες με βάση τις προτάσεις των δυο συνδυασμών που του είχαν σταλεί έφτιαξε τη δική του πρόταση άρθρο, άρθρο παίρνοντας υπόψη τη νέα νομοθεσία, την απλή αναλογική και τις πρωτόγνωρες συνθήκες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου όπου κανείς , ούτε ο δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ.  Η 12χρονη θητεία του Μάκη Φόρτε ως δήμαρχος Αργοστολίου, ως μέλος της ΚΕΔΕ και άλλων θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτυπώθηκε στην πρότασή του.

Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος πήρε τα ηνία της συζήτησης από τον πρόεδρο του ΔΣ Νικόλα Βαλλιανάτο και προτεινε στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει το σχέδιο Κανονισμού  άρθρο – άρθρο και να ψηφίζει άρθρο άρθρο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης  του κάθε άρθρου και στο τέλος να ψηφιστεί ο Κανονισμός στο σύνολό του.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ολες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης του δήμαρχου και έγινε η συζήτηση έτσι όπως προκαθόρισαν . Μια συζήτηση υποδειγματική που είναι κρίμα που δεν αναμεταδόθηκε διαδικτυακά για ενημέρωση των δημοτών.  Υπήρξαν και στιγμές έντασης αλλά εντός του «φυσιολογικού πλαισίου» και δεν στάθηκαν εμπόδιο στις διαδικασίες και στην επί της ουσίας συζήτηση.

Η συζήτηση ήταν πλούσια σε ιδέες και προτάσεις, και ψηφίστηκαν νέοι κανόνες που δίνουν σύγχρονο δημοκρατικό αέρα στη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου του δήμου όπως (αναφέρω μερικά):

 • Οι ερωτήσεις στο Δήμαρχο θα γίνονται πλέον στην αρχή της διαδικασίας και όχι στο τέλος όπως πριν που λόγω ….κούρασης και αποχώρησης πολλών συμβούλων δεν γινόταν.
 • Κάθε παράταξη θα μπορεί να βάλει στην ημερησία διάταξη ένα τουλάχιστον θέμα.
 • Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να δίνει τα στοιχεία που ζητούνται από συμβούλους εντός 10 ημερών.
 • Εισάγεται για πρώτη φορά, με πρόταση του Μάκη Φόρτε και ξεχωριστό άρθρο που έγινε μάλιστα δεκτή από ο σύνολο των δημοτικών συμβούλων, ο θεσμός των επερωτήσεων (γραπτές ερωτήσεις) οι οποίες μία τουλάχιστον από κάθε παράταξη θα συζητούνται σε κάθε συμβούλιο πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως επίσης καθιερώνονται κανόνες για να δίνονται έγγραφα στους συμβούλους.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
 • Οι δημότες μπορούν να μιλάνε τον ίδιο χρόνο 2 λεπτών με τους συμβούλους.
 • 75 πολίτες μπορεί να βάζουν θέμα για συζήτηση στο ΔΣ. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε πρόταση για 25 πολίτες, όπως και σε επί μέρους άρθρα είχε τις δικές της προτάσεις και τις έθετε στην κρίση του σώματος.
 • Όλοι συμφώνησαν οι συνεδριάσεις να γίνονται στο θέατρο αφού δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος χώρος αν και υπήρξαν ισχυρές διαφωνίες. Πάντως κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Βαλλιανάτος είπε ότι εξέτασε την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα της αντιπεριφέρειας αλλά αν και ο Τραυλός το δέχτηκε το τραπέζι δεν χωράει τα 27 άτομα του ΔΣ συν τον Δήμαρχο και την γραμματέα του ΔΣ. Επίσης ο Φόρτες έθεσε στον δήμαρχο και τον πρόεδρο να αλλάξει η διάταξη των θέσεων των συμβούλων. Σήμερα έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί τα τραπέζια οι 9 σύμβουλοι του δημάρχου κάθονται ….απέναντι από τους 18 συμβούλους της αντιπολίτευσης σε μια εικόνα απωθητική αισθητικά και πολιτικά. Πρότεινε να διαμορφωθεί όπως κλασσικά γίνεται στα ΔΣ όλων των δήμων ένα «Π».
 • Καθιερώνεται η διάσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων είτε με τον δήμαρχο είτε με τον πρόεδρο . Κάτι παρόμοιο δεν έχει γίνει στο παρελθόν και μάλιστα με τη δυνατότητα συμμετοχής δύο μόνο παρατάξεων.
ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
 • Οι εισηγήσεις των θεμάτων θα στέλνονται όλες με την πρόσκληση, εκτός εξαιρετικής περίπτωσης, ειδεμή το θέμα δεν θα συζητείται κι όχι όπως επί δήμου Κεφαλονιάς που είχαμε το συχνό φαινόμενο οι εισηγήσεις να μοιράζονται …την ώρα της συνεδρίασης.
 • Τέλος αποφασίστηκε -με πρόταση του Μάκη Φόρτε -να μπει ξεχωριστό άρθρο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με απόφαση πλέον (βάση του Κλεισθένη) του δημοτικού συμβουλίου και με δεσμευτικό το αποτέλεσμά του. Ένας νέος θεσμός που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει πολλά στο δήμο και στην τοπική μας κοινωνία.
 • Συνολικά ο νέος κανονισμός θα έχει 16 άρθρα συν ένα 17 αυτό για το δημοψήφισμα.

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Στις καλές στιγμές της συζήτησης ήταν και η  αποδοχή της πρότασης του Μάκη Φόρτε απο τον δήμαρχο Θ. Μιχαλάτο να διεκδικηθεί το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ απο το Δήμο , να το λειτουργήσει ο δήμος Αργοστολίου προφέροντας χώρο και χρόνο απασχόλησης για τα ΑμΕΑ άτομα του δήμου.

Η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για τον Κανονισμό, η άριστη πολιτική , ενωτική συμπεριφορά του δήμαρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου στις διαδικασίες η ουσιαστική συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων στη συζήτηση και τέλος η υπερψήφιση του με ευρεία πλειοψηφία (με τις επιφυλάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε μονωμένα άρθρα) ήταν ένας θρίαμβος της απλής αναλογικής και το πώς αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει στο συλλογικά όργανα με διάθεση συνεργασίας και πνεύμα συνεννόησης .  Αυτή η συζήτηση  -κατά τη γνώμη μας- θα πρέπει να είναι από δω και πέρα ο «μπούσουλας» για την συμπεριφορά του δημοτικών συμβούλων σε κάθε επόμενη συνεδρίαση. Βεβαίως και θα υπάρχουν εντάσεις, βεβαίως και θα υπάρχουν αντίθετες γνώμες (επιβάλλεται) , βεβαίως και θα υψωθούν οι τόνοι σε κάποιες στιγμές. Αυτό όμως θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας λειτουργίας του ΔΣ.

Αυτός δε καθ εαυτός ο κανονισμός του ΔΣ Αργοστολίου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για τους δήμους Ληξουρίου και Σάμης αλλά και όλης της Ελλάδας αφού έτσι όπως τον ακούσαμε στη διάρκεια της συζήτησης είναι ένα κείμενο με νομική πληρότητα και  πολιτικές θέσεις.

Θα ρωτήσετε , γιατί να ενδιαφέρει τους δημότες ο Κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ίσως ισχυριστείτε ότι είναι ένα «εσωτερικό έγγραφο».

Όχι, δεν είναι έτσι. Ο Κανονισμός των δημοτικών συμβουλίων καταδεικνύει τις προθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξάρτητα απο παράταξη , να συμμετέχουν στις διαδικασίες και στο διάλογο , να θεσμοθετούνται τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και πάνω από όλα οι δημότες να έχουν  φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασιστική γνώμη με τα δημοψηφίσματα σε μεγάλα ζητήματα.

Ευχόμαστε και οι επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ να είναι σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο και όλοι να τηρήσουν απαρέγκλιτα αυτά που ψήφισαν.

Καλή και δημιουργική θητεία!

Ο Σχολιαστής