Συνέντευξη τύπου Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα : 107.245.379 ευρώ  διαθέσιμα σε Δήμους και Περιφέρεια για χρηματοδότηση έργων.

Συνέντευξη τύπου Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα : 107.245.379 ευρώ  διαθέσιμα σε Δήμους και Περιφέρεια για χρηματοδότηση έργων.

Με αφορμή τη σύσκεψη  Περιφέρειας, δημάρχων και φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αργοστόλι με την ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  μετά από πρόταση του κ. Κωνσταντίνου Ασπιώτη   Προϊστάμενου  Μονάδας Ελέγχου ΕΔΑ  ΠΙΝ,   πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνέντευξη δόθηκε μετά από απαίτηση των τοπικών ΜΜΕ για ενημέρωση του προβληματισμού και των συμπερασμάτων της πρωινής σύσκεψης η οποία ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός και ο Προϊστάμενος της Μονάδας ελέγχου ΕΔΑ της Περιφέρειας Κωνταντίνος Ασπιώτης ενημέρωσαν για τα πρώτα συμπεράσματα της σύσκεψης παρόμοια της οποίας δεν έχει ξαναγίνει στην Περιφέρεια .

Η σύσκεψη είχε σαν κεντρικό στόχο να σημάνει συναγερμό προς τους φορείς για τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε δυο άξονες:

Για την διάθεση 107.345.379 ευρώ τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα γιατί δεν υπάρχουν μελέτες έργων

Για προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ 2021

Η περιφερειάρχης χαρακτήρισε «τεχνική» την συνάντηση των φορέων καθώς έθεσε κυρίως θέματα τεχνικής υποστήριξης για την επίτευξη του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που είναι ο βραχίονας για την ανάπτυξη για Ιόνια νησιά.

 Αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των  δήμων που προήλθαν από τη διάσπαση και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους , στο καθήκον επιτάχυνσης της απορρόφησης στη σωστή κατεύθυνση και με το συντομότερο χρονικό περιθώριο.

Παράλληλα στη σύσκεψη τέθηκε για συζήτηση ο προβληματισμός για τις προτάσεις της περιφέρειας στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 .  Ο δ/ντης της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ασπιώτης έθεσε στους φορείς τις κατευθύνσεις που θα έχει η νέα προγραμματική περίοδος , η ενημέρωση προς τους φορείς , η αναζήτηση των τοπικών πρωτοβουλιών προς χρηματοδότηση.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική με υψηλό επίπεδο προβληματισμού και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων , προέδρων και εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων και καθηγητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου .

Η ίδια αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη που ξεκίνησε αυτή  η πορεία προς τις τοπικές κοινωνίες, για την καλή συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή . Η κα Κράτσα θυμήθηκε ότι πέρυσι στις 20 Οκτώβρη στο Αργοστόλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα της για Περιφερειάρχη και κατάφερε να πετύχει τον στόχο της.  Τίμησε αυτή την επέτειο με την σημερινή σύσκεψη των φορέων της Κεφαλονιάς για το ΕΣΠΑ.

Ακολούθησε μια  παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Κουρή .

Ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ σπουδαία την πρωτοβουλία της σύσκεψης και συνεχάρη τη Περιφερειάρχη.  Κατέθεσε ότι από το  είχε γίνει η πρώτη παραίνεση το Υπουργείου προς τη περιφέρεια για προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018, έγινε δεύτερη υπενθύμιση τον Μάρτιο του 2019 και τώρα τα Υπουργεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις εως τις 31 Οκτωβρίου. Προτάσεις δεν βρήκαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για αυτό ζητήθηκε παράταση .  Οσο αφορά το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ο ρόλος του ιδιου είναι διπλός πρώτα να γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ που είναι σε νηπιώδη κατάσταση, και να προγραμματίσουμε το επόμενο.  Πολύ δύσκολο έργο γιατί δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία στον πρωτογενή τομέα για τα κονδύλια που υπήρχαν στην περιφέρεια, εκτος από το πρόγραμμα «Νέοι αγρότες». Επαναδραστηριοποιούμε την Αγροδιατροφική σύμπραξη γιατί είχε «κάτσει» και αυτή.

Ο κ. Ασπιώτης επισήμανε ότι βασικός παράγοντας της μη απορρόφησης είναι οι αδυναμίες των φορέων υλοποίησης να ανταπεξέλθουν στην κατάρτιση μελετών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ηταν :

Για τη χρηματοδότηση του θολωτού Τάφου των Τζανάτων η απάντηση ήταν ότι στην Περιφέρεια δεν έχει πάει ουδεμία πρόταση για χρηματοδότηση του Ταφου.

Για την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Αργοστολίου

Για το πώς πρακτικά θα βοηθήσει η Περιφερεια τους 11 δήμους της και κυρίως αυτούς που προέρχονται από διάσπαση.

Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση του ανοικτου θεάτρου στα Ραζατα.

Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση του Γηροκομείου …

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε όλη τη συζήτηση.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο