Μεγάλος φόβος διακατέχει κάποιους  στο νησί μας που εκφράζεται με δημοσιεύματα και στα μέσα ενημέρωσης, για την προοπτική να εγκατασταθούν  πρόσφυγες στα μέρη μας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών τότε,  άνοιξε μέσα σε μια νύχτα τα σύνορα και μπήκαν λαθραία χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες που πλημμύρισαν την χώρα, αλλά σήμερα ωρύεται για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο πρώτοι δημιούργησαν στον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης.

Σήμερα και με τα νέα δεδομένα, η κίνηση της κυβέρνησης  να αποσυμφορήσει τα νησιά είναι σωστή αλλά το  να δημιουργήσει γκέτο στην ενδοχώρα, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Αυτήν την πρακτική υιοθέτησαν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πριν από εμάς και τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια διότι με το να περιθωριοποιήσεις αυτούς τους ανθρώπους και να τους αποκλείσεις από την κοινωνία, είναι αποδεδειγμένο ότι θα τους στρέψεις εναντίον της.

Εκείνο που μπορεί να γίνει, είναι να έρθει στο νησί μας ένας αριθμός ατόμων που θα έχουμε την δυνατότητα να τον διαχειριστούμε. Για παράδειγμα, περίπου τριάντα-σαράντα οικογένειες οι οποίες θα διαμένουν σε ακίνητα σε όλη την Κεφαλονιά που θα έχει μισθώσει η ΕΛΑΣ από ιδιώτες, σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει.

Εάν έρθουν, εάν υπάρξουν δηλαδή ιδιοκτήτες στο νησί μας  που θα μισθώσουν τα ακίνητά τους στην ΕΛΑΣ, θα χρειαστεί να τους αγκαλιάσουμε, να τους διευκολύνουμε στη νέα τους πραγματικότητα, να πάρουμε τα παιδιά τους στα σχολεία μας και να τους αφήσουμε να ζήσουν ελεύθερα ανάμεσα μας, μέχρι να φύγουν για τον τόπο που επιθυμούν.

Εκείνοι που βγάζουν κραυγές ρατσιστικές μπορεί να είναι οι ίδιοι που με το που έφτασαν λαθραία πριν χρόνια οι πρώτοι μετανάστες από την Αλβανία, τους πήραν στα σπίτια τους, τους βάφτισαν Ορθόδοξους και τους πήραν στις δουλειές τους γιατί έβρισκαν σε αυτούς φτηνά εργατικά χέρια, πρακτική φυσικά που συνεχίζετε ακόμα και σήμερα. Και να σκεφτείτε ότι η Αλβανία θεωρείται εχθρική χώρα προς εμάς και για αυτό στους υπηκόους της απαγορεύεται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδας.

Δεν γίνεται λοιπόν να βλέπουμε εχθρούς όπου μας βολεύει. Δεν γίνεται επίσης  να  μας αρέσει ο μετανάστης μόνο όταν μας δουλεύει φθηνά και να μην τον θέλουμε ανάμεσα μας όταν κι ο ίδιος επιθυμεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει σαν άνθρωπος ισότιμος.

Το γιατί έφτασαν στην πόρτα μας οι πρόσφυγες και ποιοι φταίνε το γνωρίζουμε όλοι. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πωλητές όπλων με την στήριξη κυβερνήσεων ανά δεκαετία επιλέγουν και διαλύουν μια χώρα, κερδίζουν από την πώληση του οπλισμού τους, βάζουν στο χέρι τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της, αλλάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή και σκορπίζουν τους λαούς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αδιαφορώντας για την τύχη τους.

Πριν κάποια χρόνια διέλυσαν το Ιράκ χωρίς ποτέ να βρουν τα πυρηνικά όπλα που έψαχναν, τώρα κατέστρεψαν την Συρία κι αύριο ποιος ξέρει ποια χώρα θα έχει σειρά, πιθανόν κι εμείς, τίποτα δεν αποκλείεται όταν έχει να κάνει με μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Κανείς δεν αφήνει το σπίτι και το νοικοκυριό του στα καλά καθούμενα για να θαλασσοπνίγεται περνώντας τη Μεσόγειο, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος που τον αναγκάζει να κάνει κάτι τέτοιο.

Για αυτό, ας είμαστε λίγο αλληλέγγυοι προς ανθρώπους που μέσα σε μια νύχτα έχασαν τα πάντα και  βρέθηκαν ξεσπιτωμένοι. Αν μαζί με αυτούς ταξιδεύουν ταραχοποιά στοιχεία ποιος μπορεί να το γνωρίζει. Είδατε στην Ευρώπη με τους εξονυχιστικούς ελέγχους να σταμάτησαν τα  τρομοκρατικά κτυπήματα, όχι βέβαια.

Κι αν κάτι σώζει  ακόμα  την μικρή μας χώρα και δεν έχουμε ως τώρα τέτοια φαινόμενα είναι γιατί θεωρούμαστε φιλικός λαός και συμπεριφερόμαστε σε μετανάστες και πρόσφυγες με ανθρωπιά. Αν το χάσουμε αυτό και αρχίσουμε να λειτουργούμε όπως οι άλλοι, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και θα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να τους κλείσουμε πάλι.

Αριστοφάνης ο νεότερος

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο